Links

Frances McDormand in Chloé Zhao’s Nomadland (2020)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? Turks fruit als exotische vrucht, Shakespeariaans ongemak bij Nomadland en het ongeduldige openingssalvo van Leos Carax’ Annette.

Local heroes
MUBI start een nieuwe podcast over films die in hun thuisland een enorme impact hadden, maar aan de rest van de wereld compleet voorbijgingen. In de eerste aflevering: Turks fruit.
MUBI

Hamlet
So long as men can breathe, or eyes can see / So long lives this, and this gives life to thee.” Zo eindigt het sonnet uit Hamlet dat Frances McDormand voordraagt in Nomadland. In dat citaat, dat de kunst boven de muze plaatst, schuilt Shonni Enelows ongemak bij de film.
Film Comment

Terugkeer
Twintig jaar nadat hij door McCarthy’s heksenjacht uit het land was verdreven, keerde Charlie Chaplin in 1972 terug naar de VS. De who’s who van Hollywood sloot hem weer in de armen, maar was alles vergeven?
Air Mail

Context
Zeg Daughters of the Dust, en dan zeg je al snel: de eerste mainstreamfilm die geregisseerd werd door een zwarte Amerikaanse vrouw. We moeten eens ophouden over die uitzonderingspositie, stelt Yasmina Price, om onze aandacht te verleggen naar de ándere contexten waarin de film stond: van de L.A. Rebellion tot het internationale filmhuisnetwerk.
Metrograph

Openingssalvo
Na een inktzwart jaar voor de bioscopen opent het festival van Cannes op 6 juli met Leos Carax’ musical Annette. De eerste single van de door Sparks geschreven soundtrack trappelt van ongeduld: ‘So May We Start?’
YouTube