Links

Bill Nunn in Spike Lee’s Do the Right Thing (1989)

Deze week de moeite waard op het wereldwijde web: Spike Lee over de strijd tegen racisme van de jaren zestig tot nu; een woedende short van Ya’Ke Smith; Black Lives Matter in Hollywood; zoeken naar nieuwe vormen van satire in het Trump-tijdperk; de rijke nalatenschap van Sarah Maldoror; en Star Wars-muziek als vorm van protest.

Burgerrechten
Do the Right Thing voelde nooit actueler. En toch volgt ook Spike Lee het nieuws deels met ongeloof, vertelt hij. In zijn nieuwe film Da 5 Bloods grijpt hij terug op de Vietnam-oorlog en de toenmalige burgerrechtenbeweging.
The Los Angeles Times

Verzet
Regisseur Ya’Ke Smith reageert op de moord op George Floyd met de korte film Dear Bruh, een aangrijpende elegie en oproep tot verzet ineen.
YouTube

Hollywood
Jamie Stuart filmde de Black Lives Matter-demonstraties in Los Angeles en brengt het protest in dialoog met de achtergrond van gesloten bioscopen en andere Hollywood-iconen.
Vimeo

Satire
Wanneer de werkelijkheid de satire inhaalt, moeten satirici nieuwe vormen zoeken. Het spel van Sarah Cooper met beeld en geluid is even grappig als vernietigend.
The New York Times

Maldoror
Celluloid Liberation Front richt de aandacht op de onlangs overleden Sarah Maldoror, vaak de moeder genoemd van de pan-Afrikaanse cinema.
Los Angeles Review of Books

Tweet
This dude playing storm trooper music as the police go past ?? pic.twitter.com/b1k7LMzAWK
Theo Shantonas