Links

Kelvin Harrison Jr. in Waves (2019)

Deze week de moeite waard op het wereldwijde web: een geannoteerde tracklist van Waves; de specifiek Koreaanse context van Parasite; Julie Dash over racisme in de filmindustrie en de filmkritiek; Arthur Jafa’s videoclip voor Kanye West; een zomer zonder superhelden; en een postume boodschap van Carl Reiner.

Tracklist
Muziek speelt zo’n belangrijke rol in Waves dat je de film bijna een musical zou kunnen nemen. Regisseur Trey Edward Shults annoteert de 39 nummers die hij gebruikte, van Animal Collective tot Alabama Shakes.
A24

Context
Wie Parasite uitsluitend als een universele kritiek op het kapitalisme ziet, mist wat de film te zeggen heeft binnen de specifiek Koreaanse context van eeuwenlang imperialisme.
Public Books

Dash
Julie Dash, wiens Daughters of the Dust in 1991 als eerste film van een zwarte vrouw de Amerikaanse bioscoop haalde, werkt aan een biopic over Angela Davis. Ze reflecteert op een carrière lang aanlopen tegen racisme in de filmindustrie en de filmkritiek.
MUBI Notebook

Jafa
De cinematograaf van Daughters of the Dust, videokunstenaar Arthur Jafa, liet deze week ook van zich horen met een video voor Kanye West waarin beelden van protesten, videogames en hemellichamen door elkaar vliegen.
YouTube

Overdogs
Corona heeft een schijnbaar onbedwingbare machinerie tot stilstand gebracht: we beleven een zomer zonder superhelden. Het lijkt A.O. Scott ook wel eens gezond, even afkoelen van het machtsvertoon-vermaak van de ‘overdogs’.
The New York Times

Tweet
Carl had wanted to tweet this picture, taken last Saturday. As you can see he was happy and vital up to the very end. He will be sorely missed. pic.twitter.com/Q4sh0QK4Xz
Carl Reiner