Links

Alfred Hitchcocks Spellbound (1945)

Deze week de moeite waard op het wereldwijde web: Alfred Hitchcock versus het patriarchaat; de jaren tien in het grote plaatje; de onderwaardering van Brittany Murphy; 24 regisseurs over hun favoriete film van 2019; Russische inmenging in het Star Wars-debat; en de sneue ijdelheid van een latere president.

Patriarchaat
Alfred Hitchcock was zijn tijd ver vooruit, schrijft Lucy Ellman: met Spellbound maakte hij in 1945 al een film over hoe het is om als vrouw gekweld te worden door het patriarchaat.
The New York Times

Decennium
Hoe gaan de jaren tien de filmgeschiedenis in? Het is lastig om meteen het grote plaatje al te zien, maar Film Comment gaat in een serie podcasts de uitdaging aan.
Film Comment

Murphy
Lizzie Logan pleit voor een herwaardering van de jong gestorven actrice Brittany Murphy, voor wie Hollywood nooit echt een plek vond.
Flood Magazine

Favorieten
24 regisseurs bespreken hun favoriete film van 2019, met onder meer Yorgos Lanthimos over Uncut Gems, Steve McQueen over Dolor y gloria en Julie Dash over Queen & Slim.
Variety

Star Wars
De felle discussies over Star Wars gaan in feite over de Amerikaanse identiteit, schrijft Annalee Newitz – vandaar ook dat Russische bots driftig meediscussiëren.
The New York Times

Tweet
The best part of Trump being edited out of Home Alone 2 movie is the chance to remind everyone that the only reason he was in it is because he forced producers who shot movies at his hotels to feature him in a cameo. Most had the good sense to cut him from the final edit. pic.twitter.com/StTCwfOdFk
Don Moynihan