Links

Wayne Knight (rechts) doet in Seinfeld een imitatie van zijn eigen rol in Oliver Stone’s JFK (1991)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De vele filmverwijzingen in Seinfeld, een pleidooi voor een aparte Oscar voor gevluchte filmmakers en de collages van Jim Jarmusch.

Bond
Even inlezen voor No Time to Die. De bundel The Cultural Life of James Bond, samengesteld door Jaap Verheul, is online beschikbaar. Over zestig jaar 007 in een wereld vol copycats en tegengeluiden.
Oapen

Van Peebles
Criterion herdenkt de onlangs overleden Melvin Van Peebles, een van de grote wegbereiders van de zwarte film in Hollywood, met essays over vier van zijn essentiële films.
Criterion

Collages
Als hij geen films maakt, zit Jim Jarmusch thuis achter een grote tafel met een stapel kranten, een schaar en een Pritt-stift. Hij maakte de laatste jaren honderden collages, die hij nu de wereld inlaat met een boek, een expositie en een voorpublicatie in The Paris Review.
The Paris Review

Ballingen
Bahman Ghobadi, die al 13 jaar noodgedwongen niet meer in Iran leeft, pleit in een open brief aan de Academy voor een aparte categorie bij de Oscars om aandacht te geven aan gevluchte filmmakers.
Deadline

Knipogen
“That is one magic loogie.” Van de vele filmverwijzingen in Seinfeld liggen sommige er dik bovenop, andere zitten goed verstopt. Yaron Baruch monteerde ze naast de originele scènes.
YouTube