Links

John David Washington wisselt van auto in Tenet (2020)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? Onder meer bewerkte verkeersgeluiden in de filmmuziek van Tenet, een genegeerde traditie van filmkritiek door transpersonen en John Waters die in tongen spreekt.

Vroem
Filmcomponist Ludwig Göransson (Black Panther, Tenet) laat horen hoe hij field recordings van bijvoorbeeld vrachtwagens en sirenes bewerkt en als basis gebruikt voor zijn composities.
Pitchfork

Winnaarsleed
Een Oscar winnen lijkt zo leuk, maar voor elke winnaar is er natuurlijk een jaloerse broer die thuis de tv uitscheldt en een vader die het nog steeds niet goed genoeg vindt. Nick Davis vertelt over de spanningen in zijn familie toen zijn grootvader Herman Mankiewicz de Oscar won voor Citizen Kane.
Hollywood Reporter

Genegeerde stemmen
Filmmakers, critici en marketeers lijken zich zelden af te vragen hoe films over transpersonen eigenlijk gezien worden door transpersonen zelf, schrijft Caden Mark Gardner. Met een duik in de archieven van Amerikaanse DIY-publicaties legt hij een decennialange geschiedenis bloot van filmkritiek door transpersonen.
Criterion

Gebed
Nu op 7” vinyl te verkrijgen: John Waters die in tongen spreekt op de plek waar Pier Paolo Pasolini werd vermoord. Op de streamingplatforms staat een langere versie van zijn Prayer to Pasolini, met meer verhalen over zijn liefde voor de Italiaanse filmmaker.
Sub Pop

Broeierige mix
Florence Scott-Anderton stelde een heerlijk broeierige mix samen van muziek en fragmenten uit erotische thrillers van Basic Instinct tot Eyes Wide Shut.
NTS