Links

Squid Game (Hwang Dong-hyuk, 2021)

Wat is er deze week bij andere media te lezen, te zien en te beluisteren? De films die Squid Game vormden, de alomtegenwoordige zang van de ijsvogel en het ongemak van Haile Gerima.

Anarchie
Zonder het grensverleggende werk van Koreaanse filmauteurs als Bong Joon-ho, Park Chan-wook en Kim Ki-duk was megahit Squid Game er niet geweest, zo laat Ed Park zien.
The New Yorker

Ongemakkelijk
Haile Gerima, die in het verleden woorden als ‘fascisme’ en ‘waterstofbom’ gebruikte om Hollywoodcinema te typeren, wordt op zijn 75e door datzelfde Hollywood omarmd. Hij krijgt de eerste Vantage Award van het nieuwe Academy Museum of Motion Pictures in Los Angeles. Hij gaat met een ognemakkelijk gevoel naar de uitreiking, vertelt hij.
The New York Times

PTA
John C. Reilly, een oude favoriet van Paul Thomas Anderson, ontmoet Alana Haim, de nieuwste ster van de regisseur. Arme PTA. “He’s always been very private and very paranoid. I’m sure his face is twitching somewhere right now knowing that we’re even talking about him.”
Interview Magazine

Filmstad
Aan de hand van films die in New York spelen kun je een alternatieve geschiedenis van de stad vertellen. Dat is precies wat Jason Bailey en Michael Hull met hun gasten doen in de podcast Fun City Cinema.
Fun City Cinema

Misplaatst
Als filmmakers een unheimische sfeer willen creëren, grijpen ze naar de zang van de ijsvogel – of het nou in de Vietnamese jungle is of in de woestijn. Vogelaars worden er helemaal gek van.
YouTube