Links

Deze week de moeite waard op het wereldwijde web: de laatste film van Agnès Varda; genderdysforie in The Matrix; video-essayist Kevin B. Lee over zijn vak; de terugkeer van de amateurdetective; Jia Zhangke over Ladri di biciclette en de eeuwige mythe van de witte Jezus.

Varda volgens Agnès
Bij het overlijden van Agnès Varda maakt ARTE haar laatste film, Varda par Agnès, gratis te bekijken in het Frans en het Duits.
ARTE

Genderdysforie
The Matrix did not help me know myself in this way, but knowing myself now makes me appreciate The Matrix in ways I never did before.” Leigh Monson over de genderdysforie-subtekst in The Matrix.
Birth. Movies. Death.

Video-essayistiek
Een interview met video-essayist Kevin B. Lee over de ontwikkeling van deze vorm van filmkritiek aan de hand van zijn vijf bijdragen aan het Critics’ Choice-programma op het IFFR.
Vague Visages

Moderne paranoia
De amateurdetectives uit Burning en Under the Silver Lake als weerspiegeling van de toenemende populariteit van samenzweringstheorieën.
MUBI Notebook

Herkenbaar
“Even though the foreigners had bigger noses than we did, the film looked like it might as well have been shot in my hometown.” Jia Zhangke over zijn lievelingsscène uit Ladri di biciclette.
Criterion

Tweet
They have White Jesus, White Mary, and Arab Judas. Cool, cool. twitter.com/Fandango/status/1110587218555482112
Jeet Heer