Kort – oktober 2022

Escape from Brazil

Een overzicht van alle films die uitkomen in oktober 2022 en niet zijn besproken in Filmkrant #450.

Escape from Brazil
Bruno Decc | Hardvochtige Braziliaanse thriller over politieagent Joao, die een emotionele tik te verwerken krijgt als hij samen met zijn vriendin wordt beroofd en neergeschoten. De paranoïde Joao kan de gebeurtenissen niet verwerken en besluit Brazilië te verlaten. Zijn pad kruist vervolgens op een vrij grimmige manier dat van de welgestelde Noorse Eva, die moeite heeft om de zin van het leven terug te vinden. Hoe die paden elkaar precies kruisen verklappen we niet, maar fraai is het niet. Te zien vanaf 29 september 2022.

Smile
Parker Finn | Horrorfilm die hopelijk definitief een einde zal maken aan de brede glimlach. Een therapeut is getuige van een traumatisch incident met een van haar patiënten en merkt vervolgens dat ze opgejaagd wordt door een ondefinieerbaar kwaad. Wat dat kwaad precies is, wordt niet meteen duidelijk, maar het heeft in ieder geval iets te maken met breed glimlach­ende mensen. Dan hoeft er natuurlijk eigenlijk geen monster meer aan te pas te komen, want we weten allemaal dat er in een brede glimlach iets héél engs kan schuilen. Te zien vanaf 29 september 2022.

De grote Sinterklaasfilm: gespuis in de speelgoedkluis
Lucio Messercola | De bladeren vallen van de bomen en dat kan maar één ding betekenen: Sinterklaas-films. Te beginnen met Gespuis in de speelgoedkluis (een van de betere filmtitels van dit najaar, laten we eerlijk zijn). En of die titel nog niet genoeg is, wordt deze film ook nog ‘opgeleukt’ door tv-sterren als Martien Meiland (treffend gecast als kasteelheer), Richard Groenendijk (als boef met gek gebitje) en Jan Versteegh (als boef met flitsende bril). Robert ‘Doctor Love’ ten Brink kruipt in de rol van de ‘adviseur’ van Sinterklaas. De belangrijkste vraag die boven deze film hangt: kan pakjesavond nog doorgang vinden als de sleutel van de kluis vol cadeautjes ineens verdwijnt? Te zien vanaf 5 oktober 2022.

Misfit: the Switch
Erwin van den Eshof | Nieuw deel in de populaire jeugdfranchise Misfit, die eerder een filmtrilogie en een Netflix-serie kreeg. Tiener Noah loopt een zeer gewilde plek op het Hoogland College mis en moet noodgedwongen naar een veel minder coole school. Samen met beste vriendin Jessey smeedt ze een plan: ze wisselen van identiteit en daarmee óók van school. Maar eenmaal op het Hoogland wordt Noah bestempeld als een ‘misfit’, een buitenbeentje dat niet bij de populaire kinderen mag horen. Haar enige mogelijkheid om alsnog aansluiting te vinden, is een grote danswedstrijd. Te zien vanaf 5 oktober 2022.

Big Trip 2: een beregoed avontuur
Vasiliy Rovenskiy | Van origine Hongaarse familiefilm over een groep dieren die een spannend avontuur in de natuur beleven. Bruine beer Patrick, haas Oscar, ooievaar Karl en panda Panda vinden een verdwaalde grizzly in het bos en besluiten hem thuis te brengen. Als blijkt dat deze grizzly het jong van de presidentskandidaat is, komt de druk er pas echt goed op te staan. Te zien vanaf 12 oktober 2022.

De Club van Sinterklaas en de race tegen de klok
Martijn Koevoets | Tweede grote Sinterklaas-film van dit najaar, die volgt op twaalf tv-series en tien speelfilms. Is het verhaal van de Club van Sinterklaas dan nóg niet verteld, hoor ik u denken, maar: nee, natuurlijk niet! Voor de kleintjes is er immers altijd een nieuw verhaal. Bovendien krijgt de Club in deze film hulp van niemand minder dan tv-ster Britt Dekker en voetbal- en kapselfenomenen Nathan en La­­vezzi Rutjes. Misschien kunnen zij helpen om alle problemen op te lossen, want als Pietje Fernando de klok van Sinterklaas laat vallen, zijn de poppen aan het dansen. Te zien vanaf 12 oktober 2022.

De grote speurtocht naar Kapitein Opa
Gunhild Enger & Rune Spaans | Animatieavontuur voor de hele familie. Vrienden Anderson en Nielson leiden een prima leventje in een tunnel, totdat ze worden weggestuurd door een strenge conducteur. Misschien kan de legendarische opa van Nielson uitkomst bieden. Deze ‘Kapitein Opa’ is echter spoorloos verdwenen, waardoor Anderson en Nielson een doldwaze reis maken langs de Noordpool, het tropische zuiden en de hemel. Te zien vanaf 12 oktober 2022.

Nelly Rapp
Amanda Adolfsson | In deze Zweedse familiefilm brengt het jonge titelpersonage de herfstvakantie door in het grote, oude huis van haar oom Hannibal (met zo’n naam laat je een familiebezoek toch wat sneller links liggen, zou je denken). Deze Hannibal blijkt echter een opzienbarend dubbelleven te leiden, want hij is lid van een geheim genootschap dat monsters opspoort. Nelly is niet bang en wil zich zo snel mogelijk aansluiten bij de club van haar oom. Te zien vanaf 12 oktober 2022.

Halloween Ends
David Gordon Green | Jamie Lee Curtis gaat nog één laatste keer (ja echt, de állerlaatste) de strijd aan met Michael Myers in haar zevende (!) Halloween-film. Halloween Ends vormt het ‘sluitstuk’ van de Halloween-trilogie van David Gordon Green, die in 2018 een zeer succesvolle herstart gaf aan de franchise die in 1978 startte met John Carpenters meesterwerk. Daar had het waarschijnlijk bij kunnen (of moeten) blijven, maar een geslaagde horrorfilm eindigt nu eenmaal nooit. En aangezien Michael Myers de afgelopen 44 jaar in zekere zin onsterfelijk is gebleken, moeten we niet gek staan te kijken als we de gemaskerde seriemoordenaar binnen afzienbare tijd weer terugzien. Maar dan toch echt (?) zonder Jamie Lee Curtis. Te zien vanaf 13 oktober 2022.

Black Adam
Jaume Collet-Serra | Het is eigenlijk een wonder dat superster Dwayne ‘The Rock’ Johnson nog niet eerder in een superheldenfilm speelde. Aan de andere kant kunnen we al zijn films van de laatste jaren in zekere zin classificeren als heldenfilms, waarin de worstelster en acteur altijd in actie moest komen om de wereld, zijn geliefde(n) en/of een dier te redden. Zijn stap naar het superheldenuniversum van DC is in die zin een logische. Johnson speelt titelheld ‘Black Adam’, die vijfduizend jaar geleden buitengewone krachten kreeg van de oude goden. Helaas voor hem werd hij meteen daarna opgesloten in een tombe. In de moderne wereld kan hij op zoek naar zijn eigen invulling van het concept ‘gerechtigheid’. De trailers beloven vooral veel generieke actiescènes, computereffecten en Pierce Brosnan in een gek kostuum, maar misschien zal The Rock ons verrassen. Te zien vanaf 19 oktober 2022.

Kwestie van geduld
Ruud Schuurman | U dacht dat u het een maand zonder romantische komedie van eigen bodem kon stellen? Echt waar? Natuurlijk niet! Waar moeten we deze herfst anders onze endorfine vandaan halen? In Kwestie van geduld heeft chefkok Monica haar oude leven in het Limburgse Noorbeek vaarwel gezegd en maakt ze furore in de culinaire wereld van Amsterdam. Maar als ze voor een wissewasje terug moet naar haar geboortestreek, staat ze ineens oog in oog met haar jeugdliefde. Probleempje: haar andere grote liefde wacht op haar in ‘de grote stad’. Wat nu?! U zult bij ons geen spoortje cynisme ontdekken, dus oordeel vooral zelf of Monica de juiste keuze gaat maken. Te zien vanaf 20 oktober 2022.

Mrs. Harris Goes to Paris
Anthony Fabian | Aangename feelgoodfilm over de Britse Mrs. Ada Harris (Lesley Manville), een huishoudelijke hulp die geobsedeerd raakt door een couture-jurk van Dior. Als mevrouw Harris ineens een onverwachte financiële meevaller heeft, trekt ze naar Parijs om haar eigen jurk te laten ontwikkelen. Eenmaal daar weet ze zich al snel naar binnen te werken in de elitaire Parijse kunstwereld, tot afgrijzen van Dior-directeur Claudine Colbert (Isabelle Huppert). Allemaal leuk en aardig, zo’n plot, maar wie maalt daar nog om als de hoofdrollen gespeeld worden door kanonnen als Manville en Huppert? Amerikaanse critici prezen vooral de charme van de film én – uiteraard – de hoofdrolspelers. Te zien vanaf 20 oktober 2022.

Wild Port of Europe
Willem Berents | Natuurfilm over de onverwachte pracht in de Rotterdamse haven. Waar we bij de haven toch vooral zullen denken aan grote containerschepen en grauwe industrieterreinen, blijkt er óók een wereld van egels, bunzingen en zelfs exotische wolhandkrabben te zijn in het drukste en grootste havengebied van Europa. De film wordt opgetekend vanuit het perspectief van de dieren; de voice-over is van voormalig nieuwslezer Sacha de Boer. Te zien vanaf 20 oktober 2022.

Amsterdam
David O. Russell | Hoewel de verhalen over het tirannieke gedrag van regisseur David O. Russell (Silver Linings Playbook, 2012; American Hustle, 2013) al jaren publiek geheim zijn, blijven de sterren in de rij staan om met hem samen te werken. In zijn nieuwste misdaadfilm herkennen we onder meer Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Robert De Niro, Anya Taylor-Joy, Chris Rock, Zoe Saldana en Timothy Olyphant. Geen kleine spelers, in een film die draait om drie vrienden die tegen wil en dank verwikkeld raken in een bizar complot. Te zien vanaf 27 oktober 2022.

Bros
Nicholas Stoller | Regisseur Nicholas Stoller maakte succesvolle Hollywood-komedies als Forgetting Sarah Marshall (2008), Get Him to the Greek (2010) en Bad Neighbours (2014), maar verdween de laatste jaren enigszins van de radar. Voor Bros werkte hij samen met acteur en komiek Billy Eichner, die de film schreef en ook de hoofdrol speelt. Hun romantische komedie draait om twee homoseksuele mannen die ‘per ongeluk’ de ware liefde vinden, maar dit moeilijk kunnen combineren met hun carrières. Amerikaanse critici prezen vooral het plezier van de film en – belangrijker nog – de grote stap voorwaarts in representatie. Te zien vanaf 27 oktober 2022.

Prey for the Devil
Daniel Stamm | Bovennatuurlijke horrorfilm die voortborduurt op de erfenis van The Exorcist (1973). De katholieke kerk besluit de school voor duivelsuitbanning te heropenen, als het aantal gevallen van demonische bezetenheid drastisch stijgt. Duivelsuitdrijving is binnen de kerk nog altijd een mannenzaak, maar de jonge non Ann is ervan overtuigd dat het haar ‘roeping’ is. Maar als Ann eenmaal de kans krijgt, wordt ze al snel zélf opgejaagd door een demonische kracht. Te zien vanaf 27 oktober 2022.

The Invitation
Jessica M. Thompson | Na het overlijden van haar moeder denkt Evie dat ze geen familieleden meer over heeft. Via een dna-test ontdekt ze dat ze ergens op het Engelse platteland nog een neef heeft wonen, die haar meteen maar uitnodigt voor een familiebruiloft in een luxueus landhuis. Eenmaal daar ontdekt Evie dat ze misschien wat voorzichtiger had moeten zijn met haar wens voor een nieuwe familie, want haar familiegeschiedenis blijkt nét een tikje grimmiger dan ze had kunnen bevroeden. En dus wordt de familiedroom al snel een familie­nachtmerrie. Te zien vanaf 27 oktober 2022.