Kort – mei 2023

Spinning Gold

Een overzicht van alle films die uitkomen in mei 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #457.

Spinning Gold
Timothy Scott Bogart | Donna Summer, Bill Withers, Gladys Knight, The Village People, Kiss: platenbaas Neil Bogart had niet de minste succesartiesten in zijn stal. Reden genoeg voor een film over zijn levensverhaal en zijn Casablanca Records, een van de meest succesvolle onafhankelijke platenlabels aller tijden. Dat succes werd grotendeels gestuwd door Bogarts creatieve waanzin én “een totaal geloof in de muziek”. De hoofdrollen worden gespeeld door artiesten die vandaag de dag populair zijn, zoals Wiz Khalifa (als George Clinton), Pink Sweat$ (Bill Withers) en Ledisi (Gladys Knight). Muzikaal spektakel gegarandeerd. Te zien vanaf 4 mei 2023.

Knights of the Zodiac
Tomasz Baginski | Eerste live-action verfilming van de internationale anime-sensatie Saint Seiya. Deze Seiya is een eigenzinnige tiener die al tijden op zoek is naar zijn ontvoerde zus en intussen zijn boterham verdient door te vechten. Maar dan gebeurt er iets wonderlijks: tijdens een van zijn gevechten ontdekt Seiya mystieke krachten in zichzelf, waarna hij terechtkomt in een wereld van oude magie, heiligen en goden. Om te overleven, moet hij zijn lot leren omarmen. Bijrollen voor Famke Janssen en Sean Bean. Te zien vanaf 11 mei 2023.

Little Richard: I Am Everything
Lisa Cortés | Met deze documentaire wil regisseur Cortés het ‘witwassen’ van de canon van de Amerikaanse popmuziek blootleggen aan de hand van Richard Wayne Penniman, beter bekend onder zijn artiestennaam Little Richard. De film laat zien dat de herkomst van rock ’n roll vooral wortels heeft in de zwarte queer gemeenschap, maar in de afgelopen decennia ten onrechte werd toegeëigend door witte artiesten. Cortés gebruikt flink wat oude interviews en optredens om een beeld te schetsen van de complexe figuur die Little Richard was, als tegenstrijdige en vooral ondergewaardeerde revolutionair. Te zien vanaf 11 mei 2023.

Fast X
Louis Leterrier | Tiende deel in de franchise waarnaar elke actieliefhebber reikhalzend zou moeten uitkijken. De Fast and Furious-films werden met elk deel grootser, maar vallen uiteindelijk altijd terug op één onverwoestbare levensles: familie is alles. De ‘familie’ van Dom Toretto (Vin Diesel) komt opnieuw onder vuur te liggen als ze worden aangevallen door ene Dante (Jason ‘Aquaman’ Momoa), die in Fast Five (2011) zag hoe zijn vader omkwam door toedoen van Doms crew. En dus zint Dante op wraak, die hij wil bewerkstelligen door de familie uit elkaar te trekken. Dat gebeurt uiteraard met het grootst mogelijke actiespektakel denkbaar. Volgens cast en crew is Fast X de voorlaatste film in de franchise, maar goed, we weten ook: familie is voor altijd. Te zien vanaf 18 mei 2023.

Het geheugenspel
Jan Verheyen & Lien Willaert | Nederlandstalige verfilming van de gelijknamige bestseller van thrillerschrijversduo Nicci French. Op het landgoed van de familie Deridder wordt het lichaam aangetroffen van de dochter des huizes, die als tiener vijfentwintig jaar eerder spoorloos verdween. De vondst brengt een einde aan de slepende onzekerheid, maar werpt tegelijkertijd talloze nieuwe vragen op, waarbij uiteraard ook flink wat familiegeheimen komen bovendrijven. Hoofdrollen voor onder meer Anna Drijver en Maarten Heijmans. Te zien vanaf 18 mei 2023.

Love Again
Jim Strouse | De verweduwde Mira Ray blijft in deze romkom berichtjes sturen naar het oude nummer van haar overleden verloofde. Lekker therapeutisch natuurlijk, totdat blijkt dat het nummer inmiddels is toegewezen aan een nieuwe telefoon: het werktoestel van journalist Rob. Die blijkt dan weer heel erg onder de indruk van de prachtige berichtjes. Hij wordt verliefd en wil Mira in het echt ontmoeten en schakelt daarom de hulp in van megaster Celine Dion (die zichzelf speelt en meerdere nieuwe nummers schreef voor de film), over wie hij toevallig nét een stuk schrijft. Waar kunnen wij intekenen voor zo’n meeslepend journalistenbestaan? Te zien vanaf 18 mei 2023.

Bing en zijn vriendjes in de bioscoop
Nicky Phelan | Bioscoopfilm speciaal voor het allerjongste publiek, met zeven afleveringen uit de populaire animatieserie rond het driejarige konijntje Bing, dat allerlei spannende en speelse avonturen beleeft. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen peuters en kleuters rondom de vertoningen deelnemen aan interactieve spelletjes. Te zien vanaf 24 mei 2023.

About My Father
Laura Terruso | Totdat we acteerlegende Robert De Niro later dit jaar zien schitteren in Martin Scorsese’s Killers of the Flower Moon moeten we het nog even doen met deze nieuwe familiekomedie. De Niro speelt traditionele Italiaanse vader Salvo, van wie de zoon Sebastian (Sebastian Maniscalco) wil gaan trouwen met een ‘op-en-top’ Amerikaanse. Maar Salvo is niet bepaald het meest subtiele mes in de la en dus mondt een weekend bij de ouders van zijn nieuwe schoondochter onvermijdelijk uit in een onvervalste cultuurclash. Dat klinkt als overbekend terrein, maar misschien kan De Niro nog iets van zijn oude magie in de rol leggen. Te zien vanaf 25 mei 2023.

Big George Foreman: The Miraculous Story of the Once and Future Heavyweight Champion of the World
George Tillman Jr. | Klassieke sportfilm over het waargebeurde verhaal van bokser George Foreman, die opgroeide in armoede en uiteindelijk een wereldtitel zwaargewicht veroverde. Maar de bokssport is niet zonder risico’s en dus verruilt Foreman zijn handschoenen na een bijna-doodervaring voor een nieuwe roeping als predikant. Totdat hij – gedreven door de schrijnende leefomstandigheden in zijn omgeving – op 45-jarige leeftijd besluit om tóch opnieuw de ring in te gaan. Dat bleek niet zonder succes en daarmee leent Foremans comeback zich uitstekend voor een speelfilm. Te zien vanaf 25 mei 2023.

Breaking Point
Dania Pasquini & Max Giwa | Regisseursduo ‘Max & Dania’ werkte zich sinds de vroege jaren negentig in het Verenigd Koninkrijk op als videoclipmakers en blijven ook in hun speelfilms dicht bij de muziekindustrie. Hun urban-dance-films StreetDance (2010) en StreetDance 2 (2012) waren formulewerk met een hoofdletter F, wat weinig hoop geeft voor deze breakdance-film over twee broers die hun geschillen moeten bijleggen om deel te nemen aan het WK Breakdance. Te zien vanaf 25 mei 2023.

Transfusion
Matt Nable | Grimmige Australische actiethriller over voormalig special forces-soldaat Ryan (Sam Worthington, uit de Avatar-films), die voor zijn zoontje Billy moet zorgen als zijn vrouw om het leven komt. Dat wordt echter flink bemoeilijkt door Ryans traumatische verleden. Als Billy vervolgens ook nog bedreigd wordt, ziet Ryan zichzelf gedwongen om de onderwereld te betreden, omdat dit de enige manier lijkt om zijn zoontje te redden. ‘Blood is blood’, aldus de poster, en dat zullen we waarschijnlijk weten ook. Te zien vanaf 25 mei 2023.

Spider-Man: Across the Spider-Verse
Joaquim Dos Santos, Kemp Powers en Justin K. Thompson | Spider-Man: Into the Spider-Verse was in 2018 een van de verrassendste filmhits in jaren. Net toen we dachten dat we die Spider-Man wel zo’n beetje kenden, was daar ineens deze wervelende animatiefilm over Miles Morales, een jonge tiener die Spider-Man wordt en vervolgens ontdekt dat hij lang niet de enige is. De verwachtingen voor dit vervolg – waarin Miles het samen met een nieuw team van ‘Spider-People’ opneemt tegen het kwaad – zijn hooggespannen. Een recensie leest u hier eind mei 2023. Te zien vanaf 1 juni 2023.

To Catch a Killer
Damián Szifron | Na het internationale succes van Relatos salvajes (2014) maakt de Argentijnse filmmaker Szifron de overstap naar Hollywood met deze duistere misdaadfilm. Politie­agent Eleanor Falco (Shailene Woodley) blijkt een uniek inzicht te hebben in een scherpschutter die de straten van Baltimore onveilig maakt rond Oud en Nieuw. Ze wordt gerecruteerd door de FBI, waar ze eerder werd afgewezen omdat haar psychologisch profiel te “aggressief, geneigd tot verslaving en asociaal” zou zijn. Kenmerken die haar bij de klopjacht prima van pas blijken te komen. Te zien vanaf 1 juni 2023.