Kort – Juni 2021

Bon Bini: Judeska in da house

Een overzicht van alles films die in juni 2021 in première gaan en niet werden besproken in de Filmkrant #437.

Bon Bini: Judeska in da house
Jonathan Herman | De opnames voor het derde deel van de populaire Bon Bini-films rond Jandino Asporaat werden afgelopen zomer uitgesteld vanwege corona. Maar de makers gingen niet stilzitten – ze draaiden dit ‘tussendoortje’ in én over de lockdown. Asporaats personage Judeska komt terecht op het landgoed van de minister van Buitenlandse zaken, waar zich een ware klassenstrijd ontvouwt.
Te zien vanaf 5 juni

Buurman & Buurman: Bakken en grillen
Marek Beneš | Een nieuwe compilatie afleveringen van de wereldwijd populaire poppenanimatie rond een duo klunzige doe-het-zelvers. Dit keer slaan ze aan het koken: ze krijgen ruzie met de grill en bedenken een originele manier om ijsblokjes te maken. De van origine zwijgende filmpjes zijn voor Nederland als altijd onnavolgbaar van stemmen voorzien door Kees Prins en Siem van Leeuwen.
Te zien vanaf 5 juni

K3: Dans van de Farao
Bart Van Leemputten | In werkelijkheid was het corona dat in 2020 roet in het eten gooide voor een tour en nieuw album van meidenband K3 – beiden werden uitgesteld. Maar in deze fantasierijke tweede bioscoopfilm rond het trio zijn het de wensen van een Egyptische wenskat en vervloekingen door een oude farao die hen in de problemen brengen.
Te zien vanaf 5 juni

Dropje
Meikeminne Clinckspoor | “Ook al gaat het soms wat raar, Dropje krijgt het voor elkaar.” Zo gaat het in de Alleswinkel, waar het vrolijke poppetje Dropje (“Het is geen jongen, het is geen meisje, het is geen knuffel… Het is gewoon Dropje!”) vrolijke avonturen beleeft met de jonge én volwassen klanten. In de bioscoop is een kleine greep te zien uit de in totaal 26 afleveringen van elk zo’n 6 minuten die vorig jaar werden uitgezonden op NPO3.
Te zien vanaf 9 juni

Peter Rabbit 2: The Runaway
Will Gluck | Deze opvolger van de succesvolle eerste film rond de door Beatrice Potter bedachte ondeugende konijn zou oorspronkelijk in februari 2020 uitkomen. Het corona-uitstel duurde zo lang dat regisseur/scenarist Gluck in de tussentijd al het scenario voor een vrijwel onvermijdelijk derde deel schreef.
Te zien vanaf 9 juni

Tom & Jerry
Tim Story | Het beroemdste kat-en-muis-duo uit de filmgeschiedenis stond tussen 1940 en 1958 centraal in 114 shorts van de legendarische animatiemakers William Hanna en Joseph Barbera. Sindsdien werd hen door diverse studio’s en in verschillende vormen nieuw leven ingeblazen. In deze nieuwe film begeven de getekende vijanden zich voor het eerst in de live-action wereld.
Te zien vanaf 9 juni

The Conjuring: The Devil Made Me Do It
Michael Chaves | Het Conjuring-universum (want elke filmserie is tegenwoordig een universum) omhelst inmiddels niet alleen de duivelsjagers van de Conjuring-films (dit is deel drie), maar ook diverse Annabelle-films, The Nun en The Curse of La Llorona.
Te zien vanaf 10 juni

Demon Slayer – Kimetsu no yaiba – The Movie: Mugen Train
Haruo Sotozaki | Nu de zalen weer open zijn, hervat distributeur Periscoop zijn missie om anime een vaste plek in het Nederlandse bioscoopaanbod te geven. Dit Japanse megasucces lijkt daarvoor een uitgelezen kandidaat: de film brak vorig jaar, midden in de pandemie, Japanse bioscooprecords door binnen tien dagen meer dan 10 miljard yen (ruim 80 miljoen euro) binnen te harken..
Te zien vanaf 10 juni

Hallo wereld!
Anne-Lise Koehler & Éric Serre | Een unieke combinatie van poppenspel, sculpturen en schilderachtige tekeningen brengt de natuur rond een rivierbedding tot leven in deze van oorsprong Franse animatiefilm. De beestenboel komt zo heel dichbij – van de ransuil tot de ijsvogel en van de snoek tot de vuursalamander.
Te zien vanaf 10 juni, ook via picl.nl

Nobody
Ilya Naishuller | Bob Odenkirk als snoeiharde actieheld? Dat adden we niet gedacht toen de komiek in Breaking Bad doorbrak als sjofele advocaat Saul Goodman. Maar de Russische regisseur Naishuller (Hardcore Henry, 2015) maakt het overtuigend in deze wraakfilm.
Te zien vanaf 10 juni

Sia, de rebelse bosfee
Marja Pyykkö | Dit van oorsprong IJslandse, Nederlands nagesynchroniseerde kinderavontuur draait om de ondeugende bosfee Sia, die haar plek in het woud verruilt voor een leven in de stad bij de familie van de elfjarige Alfred. Al snel ziet het duo zich gedwongen de schaarse natuur in de stad te hulp te komen.
Te zien vanaf 10 juni

Spiral: From the Legacy of Saw
Darren Lynn Bousman | Pas bij de elfde poging kreeg deze horrorfilm van de Amerikaanse filmkeuring de gewenste R-rating, waardoor jongeren onder de 16 de film onder begeleiding van een volwassene mogen zien. Bousman regisseerde al drie eerdere Saw-sequels.
Te zien vanaf 10 juni

Tu me manques
Rodrigo Bellott | Een Boliviaanse vader reist na de onverwachte dood van zijn geëmigreerde, homoseksuele zoon naar naar New York, op zoek naar de vriend van de jongen. Die verwijt hij de dood van zijn zoon, maar als de jongen hem kennis laat maken met de gayscene beseft hij dat zijn ideeën over homoseksualiteit gebaseerd zijn op religieus dogma en vooroordelen.
Te zien vanaf 10 juni, ook via picl.nl

Godzilla vs. Kong
Adam Wingard | In deze groots opgezette actiefilm komt nog zo’n met-de-moed-der-wanhoop-filmuniversum tot zijn apotheose: na drie films opmaat staan de filmmonsters King Kong en Godzilla nu eindelijk tegenover elkaar.
Te zien vanaf 17 juni

Chaos Walking
Doug Liman | Hoewel na de lockdown een enorme hoeveelheid ‘oude’ films van de planken van de Hollywood-studio’s rollen, spant Chaos Walking waarschijnlijk de kroon. Regisseur Liman leverde al in 2017 de eerste versie van de film af, een verfilming van het eerste deel in een young adult scifi-reeks waarin ieders gedachten letterlijk hoorbaar zijn. Zowel de studio als het testpubliek vond het maar niks. Na een flinke berg reshoots kwam er nog even een pandemie overheen voor de film uiteindelijk het scherm haalt.
Te zien vanaf 24 juni

Lourdes
Thierry Demaizière & Alban Teurlai | Waar The Unholy (zie onder) horrorspektakel maakt van een Maria-verschijning, is het in het Franse plaatsje Lourdes al 160 jaar een lokker voor contemplatief ingestelden. Het bedevaartsoord trekt inmiddels dagelijks duizenden pelgrims, waarvan deze documentaire er een aantal volgt.
Te zien vanaf 24 juni, ook via picl.nl

Zwaar verliefd! 2
Marc Willard | In boekvorm kreeg het vervolg op Chantal van Gestels bestseller Zwaar verliefd de titel Zwaar beproefd. De producenten van de succesvolle verfilming (meer dan 250.000 bezoekers in 2018) nummeren liever ge­woon door. Maar beproefd wordt de eind-goed-al-goed van Isa en Ruben hier alsnog. In deel één vonden ze elkaar, maar net nu ze gaan samenwonen lijken er voor beiden kapers op de kust.
Te zien vanaf 24 juni

The Croods: A New Age
Joel Crawford | Hoewel inmiddels wetenschappelijk vaststaat dat neanderthalers tegelijk leefden met homo sapiens en er ook uitwisseling tussen de twee plaatsvond, zal dat er toch niet hebben uitgezien als in dit animatievervolg. De familie Crood, die in de eerste film uit 2013 een nieuw thuis moest zoeken nadat hun veilige grot werd vernietigd, komt terecht in de boomvilla van de wel érg moderne familie Bettermans.
Te zien vanaf 30 juni

De Kameleon aan de ketting
Steven de Jong | Na twee eerdere speelfilms in 2003 en 2005, en een twaalfdelige tv-serie in 2018, komt de Friese regisseur De Jong nu met een derde bioscoopavontuur rond de helden uit de klassieke jeugdboeken: de broers Klinkhamer en hun razendsnelle boot. Waar de twee jonge hoofdpersonen nu voor de derde keer door nieuwe acteurs worden gespeeld, wordt hun ‘heit’ in alle versies gestalte gegeven door De Jong zelf.
Te zien vanaf 30 juni

In the Heights
Jon M. Chu | Al in 2010 zou de succesvolle Broadway-musical In the Heights van Lin-Manuel Miranda en Quiara Alegría Hudes worden verfilmd, maar dat ketste af. Na het grenzeloze succes van Miranda’s Hamilton komt het er nu toch van, en met de regisseur van Crazy Rich Asians in de regiestoel moet dit een van de Hollywood-klappers van de zomer worden.
Te zien vanaf 1 juli

The Forever Purge
Everardo Gout | De serie Purge-films hield vast aan een niet per se nieuw maar wel ijzersterk gegeven: wat als er één dag in het jaar was waarop je ongestraft alles kon doen? Dat levert in de visie van de makers van productiehuis Blumhouse uiteraard vooral dood en verderf op. In deze vijfde film in de reeks gaat dat in overdrive, als een groep anarchisten een coup pleegt en besluit dat de wetteloosheid voor altijd duurt.
Te zien vanaf 1 juli

Tina
Daniel Lindsay & T.J. Martin | Anna Mae Bullock, beter bekend als Tina Turner, werkte als kind als katoenplukster in de zuidelijke staat Tennessee, en werkte zich op tot de Queen of Rock ‘n’ Roll en de vrouwelijke artiest die de meeste concertkaartjes ooit verkocht. Deze documentaire, waaraan Turner haar volle medewerking gaf, volgt zowel de highs als de diepe lows in haar uitzonderlijke leven.
Te zien vanaf 1 juli

The Unholy
Evan Spiliotopoulos | Als scenarist werkte de van oorsprong Griekse filmmaker Spiliotopoulos jarenlang in de Disney-fabriek, aan direct-to-video films als Jungle Book 2, The Lion King 3 en The Little Mermaid: Ariel’s Beginning. Met de reli-horror van The Unholy maakt hij de stap naar de regiestoel. Als een doof meisje de Heilige Maria in een visioen ziet en vervolgens weer kan horen, komen de mensen al snel in drommen af op haar helende gaven. Maar zijn haar gaven door god gegeven, of door een andere macht?
Te zien vanaf 15 juli

Stormwind – in zwaar weer
Lea Schmidbauer | “Das große Finale”, belooft de Duitse poster van dit vijfde deel in deze saga rond het heldhaftige paard Ostwind (Stormwind in de Nederlandse versie) en de mensen met wie hij op landgoed Kaltenbach leeft. De eerste vier films waren in Nederland alleen via thuismedia te zien.
Te zien vanaf 11 augustus