Kort – januari 2024

Mean Girls

Een overzicht van alle films die uitkomen in januari 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #464.

Mean Girls
Samantha Jayne en Arturo Perez Jr. | Nieuwe musicaldraai aan de moderne klassieker. Onbeschreven blad Cady is nieuw op haar middelbare school en wordt al snel toegelaten tot ‘The Plastics’, de prestigieuze sekte van populaire meiden. De sfeer raakt ernstig verziekt wanneer Cady het aanlegt met de ex van de groepsleider. De op de film uit 2004 gebaseerde Broadway-musical was de afgelopen jaren een hit, dus was een nieuwe film een logische vervolgstap. Tina Fey (30 Rock, 2006-13) schreef opnieuw het script. Te zien vanaf 11 januari 2024.

Stop Making Sense
Jonathan Demme | Opgepoetste release van de legendarische Talking Heads-concertfilm uit 1984 ter ere van de veertigste verjaardag. Deze registratie, samengesteld uit een viertal optredens, bleek in Amerika eind vorig jaar al uitermate populair en dus kon een Nederlandse rerelease niet uitblijven. Stop Making Sense staat nog altijd te boek als een van de beste, misschien wel dé beste concertfilm aller tijden. Te zien vanaf 11 januari 2024.

The Beekeeper
David Ayer | Voor de liefhebbers: een nieuwe dosis Jason Statham. De Britse rouwdouwer speelt titelheld Adam, die vroeger als ‘the beekeeper’ jarenlang allerlei smerige klusjes opknapte voor de overheid. Als meerdere van zijn vrienden overlijden en Adam een samenzwering ontwaart die reikt tot in de hoogste regionen van de macht, gaat hij zelf op zoek naar gerechtigheid. Om het af te maken: Adam is natúúrlijk ook parttime imker. Te zien vanaf 11 januari 2024.

Hijacked
Timo Vuorensola | Eens in de zoveel tijd duikt er weer één op: een vliegtuigkaapthriller. Ditmaal wordt een Boeing 767 gekaapt door passagiers met kwade bedoelingen. De veiligheidsdiensten hebben 97 minuten om de kaping tot een goed einde te brengen, want anders raakt de brandstof op en stort het toestel neer in drukbevolkt gebied. Voor een NSA-directeur (Alec Baldwin) is de oplossing duidelijk: het vliegtuig neerhalen op een veilige plek. Maar de situatie verandert drastisch als blijkt dat een van de kapers een undercover Interpol-agent is. Te zien vanaf 18 januari 2024.

In Bed
Nitzan Gilady | Wanneer een Gay Pride-parade ruw wordt verstoord door een dodelijke schietpartij, zoeken een paar bezoekers hun heil in het appartement van feestbeest Guy. Die ziet het spontane huisfeest vooral als kans om dichter bij de mysterieuze Dan te komen. Dat gaat in deze Israëlische erotische thriller gepaard met een hele voorraad partydrugs. Te zien vanaf 18 januari 2024.

Beestenboel
Leon Ding | Revolutionair idee voor een bezoek aan de dierentuin: geef elke bezoeker een armband die ze kunnen gebruiken om zélf in dieren te veranderen. Leuk toch? Het is maar hoe je het bekijkt, want in deze animatiefilm blijkt de eigenaar van het park een geheime agenda te hebben en is de tijdelijke transformatie van mens naar gemuteerd dier niet zonder gevaar. Aan een gids en een pratende beer de taak om de wilde parkgasten te redden. Te zien vanaf 24 januari 2024.

The Piper
Erlingur Thoroddsen | Wat als klassieke muziek het grote kwaad blijkt te zijn? Het zou waarschijnlijk leiden tot huiveringwekkende taferelen in het Concertgebouw, maar het is de vraag of het net zo bont wordt als in deze Amerikaanse horrorfilm. Een jonge componist wordt belast met de taak om het laatste concert van haar plotseling overleden mentor te voltooien. Maar zodra ze wat noten speelt van dat stuk, ontdekt ze dat de melodie een demonische kracht oproept. Te zien vanaf 25 januari 2024.

De legende van de familie Vos
Bob Wilbers | In dit vervolg op De expeditie van de familie Vos (2020) beleeft de jonge Teun wederom een spannend, winters avontuur in pretpark De Efteling. In de eerste film moest de jongen er een speurtocht oplossen die zijn opa kort voor hij overleed voor hem had uitgezet. Inmiddels werkt Teun zelf in het park en wordt hij een dag opgezadeld met de dochter van de directeur. Alles in orde, tot er ’s nachts een spook met een brandend zwaard opduikt. Te zien vanaf 31 januari 2024.

Gewoon super!
Rasmus A. Sivertsen | De elfjarige Hedwig lijkt als onhandige, kleine en allesbehalve sportieve tiener niet bepaald voorbestemd voor een superheldenbestaan. Maar ze heeft geen keus wanneer haar vader – de meest geliefde held van de stad – vervroegd met pensioen gaat en het stokje aan haar overdraagt. Hedwig gaat in de leer bij haar gepensioneerde superheldenoma om de kneepjes van het vak te leren. Te zien vanaf 31 januari 2024.

Argylle
Matthew Vaughn | Na drie Kingsman-films vond regisseur Vaughn het weer eens tijd voor een geheel nieuwe komische spionagethriller. Hij verzamelde opnieuw een sterrencast, met bijrollen voor Henry Cavill, Samuel L. Jackson en superster Dua Lipa. Centraal staat bestsellerauteur Elly (Bryce Dallas Howard), die een teruggetrokken bestaan leidt dankzij het succes van haar reeks spionageromans. Met die rust is het snel gedaan als blijkt dat de verhalen van haar boeken steeds meer overeenkomsten vertonen met de activiteiten van een échte spionagedienst. Samen met spion Aiden (Sam Rockwell) moet Elly voorkomen dat er doden vallen. Te zien vanaf 1 februari 2024.

City Hunter The Movie: Angel Dust
Kenji Kodoma | Nieuwe film gebaseerd op de mangastrips van illustrator Tuskasa Hojo, die al eerder werden verfilmd in succesvolle televisieseries en vier speelfilms. De verhalen draaien om held Ryo Saeba, een privédetective met een voorliefde voor mooie vrouwen die Tokio probeert te beschermen tegen allerlei misdadigers. In Angel Dust moet Ryo zijn duistere verleden onder ogen komen, wanneer hij ontdekt dat zijn adoptievader hem wil vermoorden. Te zien vanaf 1 februari 2024.

Scotoe
Jamel Aatache | Regisseur Attache zit bepaald niet stil: nog geen maand na het tweede deel in zijn succesvolle Tatta’s-franchise levert de regisseur – samen met coregisseurs en hoofdrolspelers Mohamed Chaara en Sinan Eroglu – opnieuw een multiculturele komedie af. Chaara en Eroglu spelen twee streetwise rechercheurs die een grote cocaïnesmokkel op het spoor komen. De twee ruiken een kans op een carrièredoorbraak, maar worden al snel van de zaak gehaald door hun hoofdcommissaris (Daphne Deckers). Met gevaar voor eigen leven én carrière zetten ze hun onderzoek voort. Te zien vanaf 1 februari 2024.

Verliefd op Bali
Johan Nijenhuis | Na Ibiza en Cuba trekt het reizende romkom-circus van genremeester Nijenhuis verder de wereld over. De ambitieuze influencer Jenny (Anouk Maas) reist na het overlijden van haar Indische oma met haar moeder en zusje naar Bali. Haar moeder en zus willen op zoek naar hun roots; zelf ziet Jenny vooral carrièrekansen. Mooie plannen natuurlijk, maar als ze stuit op onder meer een ontblote Jim Bakkum en Soy Kroon, neemt de vakantie vanzelfsprekend een andere wending. Te zien vanaf 1 februari 2024.