Kort – januari 2023

House Party. Foto: Ron Batzdorff

Een overzicht van alle films die uitkomen in januari 2023 en niet zijn besproken in Filmkrant #453.

House Party
Calmatic | Komedie die wordt gepromoot als ‘remix’ van de gelijknamige ‘90s-klassieker’. Aspirant-clubpromotors en beste vrienden Damon en Kevin zijn platzak en staan op het punt om dakloos te raken. Al die misère brengt ze op een lumineus idee: ze organiseren een groot feest in de villa van basketballer LeBron James, waar ze even daarvoor hebben schoongemaakt. James heeft er zelf geen weet van, maar wat kan er misgaan? Nou, bijvoorbeeld een ‘tijdreizende’ DJ en een furieuze koala. Te zien vanaf 12 januari 2023.

Operation Fortune: Ruse de Guerre
Guy Ritchie | Na een reeks inwisselbare blockbusters (King Arthur, 2017; Aladdin, 2019) keert Ritchie langzaam terug op acceptabel niveau met vermakelijke films als The Gentlemen (2019) en Cash Truck (2021). In Operation Fortune mogen Jason Statham en Aubrey Plaza bewijzen dat de Britse regisseur de smaak inderdaad weer te pakken heeft. MI6-agent ‘Orson Fortune’ (Statham) wordt gerekruteerd door de internationale inlichtingendienst Five Eyes om de verkoop van een nieuwe, dodelijke wapentechnologie te frustreren. Daarvoor moet hij samen met een CIA-agent (Plaza) en een Hollywood-ster (Josh Hartnett) infiltreren in het netwerk van een steenrijke wapenhandelaar (Hugh Grant). Alleen de cast al belooft spektakel. Te zien vanaf 12 januari 2023.

Fijn Weekend
Jon Karthaus | Romantische dramedy over een hechte vriendengroep die in de Franse Bourgogne bijeenkomt om hun overleden vriend te eren. Dat gaat niet zonder slag of stoot, wanneer blijkt dat de weduwe een nieuwe liefde aan de haak heeft geslagen. Zo groeit het weekend al snel uit tot ‘een rollercoaster aan emoties’, waarin de onderlinge verhoudingen ‘volledig op scherp komen te staan’. Regisseur Jon Karthaus maakte eerder films als Homies (2015), Bon Bini Holland 2 (2018) en Costa!! (2022). Te zien vanaf 19 januari 2023.

Terrifier 2
Damien Leone | Gruwelijke horrorsensatie die in Amerikaanse bioscopen uitgroeide tot onverwachte culthit. De eerste Terrifier-film werd na verschijning in 2016 omarmd door een fanatieke schare fans, waarna crowdfunding een vervolg opleverde dat nog grotesker, goorder en angstaanjagender is. Het draait allemaal om de sadistische ‘Art the Clown’ (klinkt inderdaad niet als iemand met wie je een biertje moet gaan drinken), die herrezen is uit de dood en klaar is voor een nieuwe slachtpartij in een klein stadje. Vanuit Amerika klonken al snel verhalen over bioscoopbezoekers die moesten overgeven of zelfs flauwvielen. Zoiets is meestal gewoon handige marketing, maar laten we de gruweldaden van Art the Clown maar niet onderschatten, want dat doen de hoofdpersonages in deze film waarschijnlijk al genoeg. Te zien vanaf 19 januari 2023.

That Time I Got Reincarnated as a Slime The Movie: Scarlet Bond
Yasuhito Kikuchi | Opvolger van de gelijknamige, 56 afleveringen tellende anime-serie is afgaand op de synopsis, die zonder verdere uitleg rept van ‘een slijm die evolueert tot een Demon Lord’ en ‘overlevenden van het Ogre-ras’, vooral geschikt voor de echte fans. Te zien vanaf 19 januari 2023.

Knock at the Cabin
M. Night Shyamalan | De tijden waarin M. Night Shyamalan in de spreekwoordelijke filmgoot lag, lijken goeddeels voorbij. Schizofreniethriller Split (2016) bleek een onverwachte voltreffer en ook Old (2021) bleek interessant genoeg om de afhakers weer aan boord te krijgen. We zeggen het maar gewoon: een film van Shyamalan is – hoe stompzinnig soms ook – altijd de moeite waard. Dat lijkt ook te gelden voor zijn nieuwe film: een home invasion-thriller waarin een gezin in een afgelegen boshut wordt bedreigd door gewapende indringers die stellen dat er een ‘onmogelijke’, levensbedreigende keuze moet worden gemaakt om de apocalyps te voorkomen. Klinkt heerlijk idioot en vooral weer heerlijk Shyamalan. We kunnen niet wachten. Te zien vanaf 2 februari 2023.

Plane
Jean-Francois Richet | Een filmjaar is pas écht van start als Gerard Butler in een onmogelijke situatie zit en de wereld moet redden. In Plane speelt de actiester een piloot die tijdens een zware storm een noodlanding moet maken op een eiland in de Filipijnen. Dat verloopt prima, tot blijkt dat hij is geland in een oorlogsgebied vol militanten die het gemunt hebben op het vliegtuig én de passagiers. Uiteraard kan maar één man al die arme passagiers beschermen. Te zien vanaf 2 februari 2023.