Kort – februari 2024

De legende van familie Vos

Een overzicht van alle films die uitkomen in februari 2024 en niet zijn besproken in Filmkrant #465.

De legende van familie Vos
Bob Wilbers | In dit vervolg op De expeditie van familie Vos (2020) beleeft de jonge Teun wederom een spannend, winters avontuur in pretpark De Efteling. Inmiddels werkt Teun zelf in het park en wordt hij een dag opgezadeld met de dochter van de directeur. Alles in orde, tot er ’s nachts een spook met een brandend zwaard opduikt. Te zien vanaf 7 februari 2024.

Don & DJ: Vrienden voor het leven
Jérémie Degruson | ‘Van de schrijvers van Toy Story’, ronkt de poster van deze Belgische animatiefilm over marionetten van een poppentheater die ’s nachts tot leven komen. Dat is nogal een strohalm: slechts één van de drie scenaristen van deze film was dertig jaar geleden onderdeel van het achtkoppige schrijversteam van die Pixar-klassieker. ‘Van de schrijvers van Paw Patrol: De film’ is accurater. Te zien vanaf 7 februari 2024.

Fien & Teun: Circus op de boerderij
Matthias Temmermans | Derde bioscoopfilm rond het boertje en boerinnetje, die al sinds 2014 de kleinste kijker vermaken via theater, tv, boeken en een pretpark. Ditmaal organiseren ze een verrassingsfeest voor varkentje Sebastiaan. Te zien vanaf 7 februari 2024.

Game On
Roy Poortmans | ‘De eerste Nederlandse gamefilm’, noteren we, met vlogger Gio Latooy in een hoofdrol en diverse Nederlandse gamers in bijrollen. De wereld van gamefanaat Issam stort in als zijn ouders zijn pc aan de straat zetten, maar dan worden Issams game-skills pas echt getest wanneer de gamewereld plotseling in de echte wereld inbreekt. Te zien vanaf 7 februari 2024.

Peppa’s bioscoop feestje
Andrea Tran en Gretchen Mallorie | Ter ere van het twintigjarig bestaan van de giechelgrage Britse big Peppa viert ze een feestje in de bioscoop, met een compilatie van tien niet eerder vertoonde afleveringen, vijf nieuwe liedjes en allerlei extraatjes. Te zien vanaf 7 februari 2024.

City Hunter The Movie: Angel Dust
Kenji Kodoma | Nieuwe film gebaseerd op de mangastrips van illustrator Tuskasa Hojo, die al eerder de basis waren voor succesvolle televisieseries en vier speelfilms. Ditmaal moet held Ryo Saeba, een privédetective met een voorliefde voor mooie vrouwen, zijn duistere verleden onder ogen komen wanneer hij ontdekt dat zijn adoptievader hem wil vermoorden. Te zien vanaf 8 februari 2024.

Beestenboel aan boord
Sérgio Machado & Alois Di Leo | Vervuiling, hebzucht, spraakberichten van vijf minuten: het zijn allemaal moderne uitwassen die Noach ertoe aanzetten een nieuwe Ark te bouwen in deze vrolijke avonturenfilm. Aan zijn aanpak verandert weinig: van elke diersoort één koppel. Dat idee staat natuurlijk als een huis, maar hoe zorg je ervoor dat de passagiers elkaar onderweg niet opeten in ‘het beste all you can eat-restaurant ter wereld’? Muizen Vini en Tom zoeken het uit. Te zien vanaf 14 februari 2024.

Bob Marley: One Love
Reinaldo Marcus Green | Zelfs de grootste muzikale nitwit zal weten dat Bob Marley (1945-1981) de schepper was van ‘No Woman No Cry’ en ‘Redemption Song’. Deze muzikale biopic hoopt nieuwe inzichten te bieden over de man achter de muziek. Want uiteraard kwamen al die iconische hits van Marley (gespeeld door Kingsley Ben-Adir) niet tot stand zonder een flinke portie tegenslag, pech en geweld. Regisseur Green maakte eerder de prima tennisbiopic King Richard (2021), die Will Smith zijn langverwachte Oscar opleverde. Te zien vanaf 15 februari 2024.

Madame Web
S.J. Clarkson | “Hij was in de Amazone met mijn moeder toen ze spinnen onderzocht, net voordat ze stierf.” Deze ietwat wonderlijke zin maakte dat de trailer voor deze nieuwe Sony-superheldenfilm vrijwel direct viraal ging in talloze internetmemes. Want als dit het niveau zou worden, konden we onze lol nog op. Dakota Johnson speelt Cassandra Webb, een ambulancemedewerker die helderziend blijkt te zijn. Maar met die ontdekking komt al snel het gevaar. Ze sluit een verbond met drie andere jonge vrouwen (onder wie Euphoria-ster Sydney Sweeney) om kwade krachten van zich af te slaan. Zelfs als de film tegenvalt, hebben we altijd nog die veelbelovend kolderieke trailer. Te zien vanaf 15 februari 2024.

The Bricklayer
Renny Harlin | 2024 is nu al een fantastisch jaar voor no-nonsense filmtitels. Eerder dit jaar hadden we al The Beekeeper (met Jason Statham als imker die heel veel nare mannetjes elimineert) en nu is er The Bricklayer. Voor zover bekend speelt Aaron Eckhart hier niet daadwerkelijk een metselaar, maar het betere sloopwerk zal hij niet uit de weg gaan. Eckhart speelt een voormalig CIA-agent die door zijn oude opdrachtgever wordt ingeschakeld om een wraaklustige terrorist onschadelijk te maken. Daarvoor moet ‘de metselaar’ ook zijn eigen verleden onder ogen komen. Te zien vanaf 15 februari 2024.

Kina & Yuk
Guilaume Maidatchevsky | Frans-Canadese natuurdocumentaire over een poolvossenpaar dat uit elkaar wordt gerukt als het mannetje vast komt te zitten op een los stuk ijs. Zijn hoogzwangere partner moet het vervolgens alleen zien te rooien, terwijl ze wordt opgejaagd door hongerige roofdieren. De grote vraag is natuurlijk of de twee geliefden weer heelhuids samenkomen voordat hun welpjes geboren worden, in dit ‘arctische verhaal over liefde en vriendschap’. Luizenmoeder-ster Ilse Warringa verzorgt de voice-over. Te zien vanaf 21 februari 2024.

Demon Slayer: Kimetsu No Yaiba – To the Hashira Training
Haruo Sotozaki | Nieuw deel in de Japanse film- en tv-serie naar de populaire mangareeks van Koyaharu Gotouge. In dit directe vervolg op To the Swordsmith Village (2023) begint hoofdpersoon Tanjiro Kamado aan een zwaar trainingsproces om een volwaardige Hashira te worden, de hoogste rang voor Demon Slayers. Te zien vanaf 22 februari 2024.

Drive-Away Dolls
Ethan Coen | Hoewel de vermaarde filmbroers Joel en Ethan Coen onlangs aankondigden snel weer samen een film te maken (een bloederige horrorfilm, naar het schijnt), zitten we nu nog volop in de experimentele fase waarin de broers apart van elkaar werken. Nadat Joel een Shake­speare-uitstapje maakte met The Tragedy of Macbeth (2021) doet Ethan nu zijn duit in het zakje met deze zwart-komische thriller over twee vriendinnen (Margaret Qualley en Geraldine Viswanathan) die een impulsieve roadtrip ondernemen naar Tallahassee. Geheel in Coen-traditie gaat dat niet zonder slag of stoot, zeker niet wanneer ze een mysterieuze koffer vinden en vervolgens worden opgejaagd door allerlei kleurrijke criminelen. Bijrollen voor onder meer Matt Damon en Pedro Pascal. Lees onze recensie rond de release. Te zien vanaf 22 februari 2024.

Land of Bad
William Eubank | Hoe ontdek je zo snel mogelijk of een film de moeite waard gaat zijn? Simpel: door in de trailer te kijken of iemand hardop zegt dat het ugly gaat worden. En dus zitten we op de eerste rij voor deze Amerikaanse actiefilm over een geheime CIA-operatie op de Filipijnen die gruwelijk uit de hand loopt. De jonge agent Kinney (Liam Hemsworth) moet vervolgens een groep gegijzelde collega’s terughalen uit vijandelijk grondgebied, geholpen door dronepiloot Russell Crowe. Dat kan niet anders dan verrukkelijk ugly worden. Te zien vanaf 22 februari 2024.

Eddy’s oorlog
Joost van der Valk | Documentaire over oorlogsfotograaf Eddy van Wessel in de nadagen van zijn zeer succesvolle carrière. Nog één keer gaat Van Wessel op pad om ‘de ultieme oorlogsfoto’ te maken, waarvoor hij vier seizoenen langs de Oekraïense frontlinies reist. Van der Valk volgt hem tijdens talloze ontmoetingen en interacties met de geplaagde Oekraïense bevolking. Te zien vanaf 29 februari 2024.

Vogels kun je niet melken
Barbara Makkinga | Portret van de Friese boer Bote de Boer (!) die zijn land zo aantrekkelijk mogelijk wil houden voor de grutto, de Nederlandse nationale vogel die rap aan het verdwijnen is. Bij boer Bote blijven ze komen, maar wat kost hem dat? Hebben zijn vijf zonen later nog wel een boerderij om over te nemen? Te zien vanaf 29 februari 2024.