Humans of Film Amsterdam – Mei 2018

Wat voor invloed hebben films op het leven van gewone Amsterdammers? Een serie straatfoto’s in samen­werking met Humans of Film Amsterdam.

"Black Mirror. Het is zo’n sterke serie. Het gaat over de nabije toekomst, over hoe al die gadgets en de technologische revolutie onze levens verandert. Elke aflevering heeft zijn eigen verhaal en technologie. Er is bijvoorbeeld een aflevering over een apparaat dat alles opneemt wat je in de loop van de dag doet. Je kunt terugspoelen en bekijken wat er gebeurd is. In een andere aflevering hoorde ik een heel oud soulnummer ‘Anyone Who Knows What Love Is’ van Irma Thomas. Ik hou zoveel van dat nummer. Het is uit de jaren zestig en het heeft grote sentimentele waarde voor mij."
"In die aflevering leven mensen ondergronds. Om energie op te wekken moeten ze constant op een fiets rijden, daar verdienen ze punten mee. Ze wonen in kleine cubicles waar op de muren voortdurend commercials te zien zijn. Eén keer per jaar kunnen ze meedoen aan een Idols-achtige wedstrijd om beroemd te worden en als ze winnen mogen ze boven op het oppervlak van de aarde wonen. Waanzin. Het hoofdpersonage is een man die al z’n hele leven ondergronds woont en energie opwekt op die fiets. Zijn broer sterft, waardoor hij alle punten van z’n broer krijgt. Maar hij wordt verliefd op een meisje en besluit haar al zijn punten te geven waar hij zo hard voor heeft gewerkt, zodat zij in de wedstrijd kan zingen. Ze zingt ‘Anyone Who Knows What Love Is’ zo prachtig, maar de jury maakt haar belachelijk en kan haar gezang niet waarderen. Ze zeggen dat ze beter in de porno-industrie dan in de muziekindustrie kan gaan werken. En terwijl het hoofdpersonage games zit te spelen, ziet hij plotseling een sekscommercial langskomen met het meisje waar hij verliefd op is. Dit is echt de coolste tv-serie die ik de laatste tijd heb gezien.
"De reden dat dit liedje zo belangrijk voor me is, is dat ik geen ouders heb en er vaak  naar luisterde toen ik klein was. Dat liedje was als… ik weet niet hoe ik het moet uitleggen. Weet je hoe sommige mensen een teddybeer hebben als ze klein zijn? Dit liedje was mijn teddybeer. Het brengt een béétje het gevoel terug dat ik toen had. Ik voel me veilig als ik het hoor. Het is net als je thuis voelen. En ik vind het mooi omdat het liedje is zoals ik ben: het is een liedje over liefde. Het is mijn liefdesliedje, mijn veiligvoelen-liedje, mijn teddybeer."

Feargal Agard | humansoffilmamsterdam.com

Geschreven door Feargal Agard