Humans of Film Amsterdam – Maart 2018
Wat voor invloed hebben films op het leven van gewone Amsterdammers? Een serie straatfoto’s in samenwerking met Humans of Film Amsterdam.
"Je hebt die prachtige film Manufactured Landscapes (2006) van Edward Burtynsky. Die naam doet me altijd bijna denken aan de componist. De film toont je prachtige beelden van extreme omgevingen. In China bijvoorbeeld heb je enorme fabrieken met duizenden arbeiders die elke dag van en naar de fabriek lopen. Je ziet een panoramisch shot van een van die fabrieken en de mijnen zijn helemaal leeg. De film vertelt over de geschiedenis van deze omgevingen en over hoe de mens met zijn cultuur dit landschap gevormd heeft tegenover hoe de natuur het landschap gevormd heeft. Esthetisch is het een mooie film, daarom is het mijn favoriet. Vier of vijf jaar geleden zag ik ‘m voor het eerst.
"Ik ben zelf kunstenaar en mijn werken hebben een heel bepaald soort esthetiek. Mensen hebben zoveel invloed op de natuur en dat kan iets heel moois opleveren, weet je. Terwijl de meeste mensen die invloed als iets negatiefs zien. Zoiets als luchtvervuiling kan iets moois in zich hebben. Of een olievlek op de oceaan kan heel mooi zijn om naar te kijken. Zelfs een zinkend schip kan iets subliems hebben. Dat is de reden dat ik begon te zien hoe super schitterend ze die landschappen in de film geportretteerd hebben. Er zitten ook foto’s in de film. Als ik het goed heb, zijn die ook genomen door Burtynsky en is het hem gelukt om de duurste foto ooit te maken.
"Wat ik meenam uit Manufactured Landscapes is: kijk zoveel mogelijk en leer van films. Heb ik ook gedaan. Je kunt zoveel onverwachte schoonheid in dingen vinden. Bij een boeket bloemen ligt dat voor de hand, we weten allemaal dat bloemen mooi kunnen zijn. Maar waarom vind je het mooi? Ziet het er mooi uit? Is het je geleerd om zoiets mooi te vinden? Of hou je misschien meer van een grijze dan van een blauwe lucht? Misschien lukt het je wel om de schoonheid in iets lelijks te zien? (Lotte)
Feargal Agard