Humans of Film Amsterdam – Juli 2018

Wat voor invloed hebben films op het leven van gewone Amsterdammers? Een serie straatfoto’s in samen­werking met Humans of Film Amsterdam.

Allessandra: "Mexico is mijn favoriete plek op aarde! Nadat ik de film Frida (2002) zag, nam mijn vriendje me mee naar Mexico-Stad. Daar staat nog altijd het ‘Casa Azul’ oftewel het blauwe huis, de woning van Diego Rivera waar Frida Kahlo met hem woonde. Het was mijn droom om dat te zien.
"Toen we daar naar binnen stapten… Oh mijn God, ik kan het niet uitleggen. Het was fantastisch. Je kunt haar aanwezigheid daar gewoon voelen. Ik huilde als een klein kind. Ik was toen al compleet in de ban van haar. Als je boeken over haar leest en haar schilderijen bekijkt, probeer je je al in te beelden hoe haar leven eruit zag. Maar het mooie van film is dat het echt tot leven komt. Frida is zo mooi gemaakt en Selma Hayek is de perfecte keuze voor de hoofdrol. Ze lijkt zelfs op Kahlo. Ze heeft dezelfde vibe, dezelfde bewegingen.
"Ik heb de film minstens 45 keer gezien, kan alle dialogen meepraten. Ik weet het: het is wat overdreven. Al mijn vrienden lachen erom. Er was een periode dat ik de film elke drie of vier dagen keek; telkens als ik verdrietig was of stress had, zette ik Frida aan en voelde ik me meteen beter. Ik denk omdat haar leven zó ingewikkeld was, dat alles wat ik zelf doormaakte in vergelijking daarmee klein en overkomelijk voelde. Ik bedoel: ze verloor haar been, haar man ging iets van duizend keer vreemd en ze draaide de gevangenis is.
"Na dat alles moest ik daar gewoon heen. Het was geweldig om dat huis dat ik in de film ontdekte, ook in het echt te zien."

Feargal Agard | humansoffilmamsterdam.com

Geschreven door Feargal Agard