Hollandse Nieuwe 2020: Ashgan El-Hamus over Birdland

Ashgan El-Hamus (foto: Nadine Maaraba)

In de reeks Hollandse Nieuwe beantwoorden makers wier films op de veertigste editie van het Nederlands Film Festival in première gaan elk dezelfde vijf vragen. Ashgan El-Hamus vertelt over haar voor de NFF Debuutcompetitie en Gouden Kalveren-competitie genomineerde korte film Birdland.

1. Waar gaat je film over?Birdland gaat over een meisje van tien dat met haar moeder in een woonwagenkamp woont en voor het eerst ziet dat haar moeder ongesteld is. Dit wakkert iets in haar aan – een drang naar volwassenheid, naar hetzelfde zijn als haar moeder. En zo probeert zij in één dag een manier te vinden om ook ongesteld, en daarmee volwassen, te worden.”

2. Waarom wilde je deze film maken? “Ik wilde een poging doen om menstruatie te normaliseren. Het is iets waar nog steeds een taboe op rust, iets dat vaak liever niet (realistisch) in beeld wordt gebracht. Ik wilde dat in deze film wél doen. Daarnaast gaat de film over een kind dat haast heeft met het leven, haar eigen plan trekt en hierin geen ‘perfect’ tienjarig meisje is. Ik wilde haar serieus nemen in deze zoektocht en haar vooral niet betuttelen.”

3. Mijn volgende film wordt nu eens… “Een aflevering van De straat die volgend jaar op het NFF in première zal gaan. De film gaat over een jonge vrouw die niet voldoet aan de norm van een moeder zoals die in onze maatschappij overheerst, en worstelt met die blik van buitenaf. En over een kind dat niets anders wil dan zijn moeder, met al haar rafelranden, al haar imperfecties.”

4. Wat heeft de Nederlandse film nodig? “Brutaliteit en vrijheid. Makers die risico’s durven te nemen. Ik ga ‘aan’ als ik een film zie die niet gepolijst is, als ik een maker zie die iets aan het uitproberen is, of dat nou lukt of niet. Ik vind dat veel interessanter dan een film die kiest voor de makkelijke weg waarvan al zeker is dat die werkt. De zoektocht is het meest interessant. De fondsen moeten naar mijn idee dit vrije denken zoveel mogelijk aanmoedigen. De klassieke manier van aanvragen, waarbij er eerst een volledig script moet liggen, is nu eenmaal niet voor iedereen de beste vorm.”

5. Wat was een bepalend filmmoment in je leven? “Ik las laatst een tekst van Leonard Cohen, waardoor ik mezelf ineens een beetje beter begreep. ‘There is a crack in everything, because this is the realm of the crack, the realm of failure, the realm of death, and unless we affirm failure and death we’re going to be very unhappy.’ Hij omschrijft hier eigenlijk precies waarom ik het liefst verhalen vertel over de imperfecte kant van de mens. Het biedt troost dat iedereen maar wat aankloot.”