Het nieuwe kijken #72

Rommelzolder

In den beginne was het internet lelijk. Als je websites bekijkt uit de tijd dat Netscape Navigator nog dominant was, realiseer je je hoe glossy onze digitale wereld geworden is in de afgelopen 25 jaar. Van een app om eten te bestellen tot een gebruikersportaal van een zorgverzekeraar; overal krijg je als digitale consument een seamless experience met geen knop te veel.

Overal? Er is één hoek van het internet die dapper weerstand blijft bieden aan de lokroep van strak en gebruiksvriendelijk design. Het is de onrustigste, lelijkste en verwarrendste plek onder mijn meest gezochte sites, de rommelzolder van het internet. Je ziet een muis wegschieten als je binnenkomt, struikelt over een doos met oude tapes en krijgt spinrag in je gezicht. Als je het licht aandoet begint een radio die je niet kunt zien op maximaal volume een reclameblok af te spelen. Je moet je een weg banen langs dozen vol spullen van onbekende mensen voor je vindt wat je zoekt. Dat is hoe de gebruikerservaring van YouTube voelt. Als je de site opent of klikt op ‘trending’ zie je waar anderen mensen kennelijk massaal naar kijken, bijna elke video-still staat vol schreeuwerige scheve tekstbalkjes. Nieuws, dieren, bloopers, gekke bekken, videoclips, stunts en fragmenten uit games dwars door elkaar. Zelfs als je het geluk hebt dat er geen ‘pre-roll’ commercial is gaan spelen, verschijnen er banners ín het beeld van je video.

Het ergste is wat er na afloop van een filmpje gebeurt, volautomatisch, zonder dat YouTube je iets vraagt: een andere ‘aanbevolen’ video begint met spelen. Zo sleurt YouTube je in een eindeloze opeenvolging van filmpjes waar je niet op zat te wachten, beplakt met reclame die je niet wilt zien. Dit drijft me keer op keer tot een paniekerige maar verlossende klik op mute, pauze, de autoplay schakelaar of de sluitknop. Natuurlijk kun je het een platform dat gebouwd is op user generated content niet kwalijk nemen dat een groot deel van de geüploade video’s blaakt van amateuristische lelijkheid. Maar stel je eens een YouTube voor dat schoonheid voorrang geeft, rotzooi uit principe niet aanraadt en kwaliteit beloont?

Geschreven door Ebele Wybenga