Focus: Acteurs aan het woord

Robert de Hoog in Skin
Hoe denken acteurs over hun vak? Hoe bereiden ze zich voor? Wat zijn hun geheimen? In de ‘visuele podcast’ The Spotlight horen we er meer over. In de eerste van voorlopig negen wekelijkse afleveringen praat Robert de Hoog aan de hand van scènes over zijn werk.
Ai, dat is nogal een ontboezeming van Robert de Hoog. In de openingsaflevering van de visuele podcast The Spotlight, waarin acteur Thijs Boermans collega-acteurs interviewt, blikt de 32-jarige acteur terug op zijn debuut twaalf jaar geleden in de speelfilm Skin. In dat rauwe drama speelt hij de zoon van een Holocaust-overlevende. Vader en zoon hebben een bar slechte relatie en om zijn vader te provoceren, papt de jongen aan met een groepje neonazi’s, wat niet goed afloopt. De rauwe intensiteit waarmee De Hoog de ontsporende jongen speelt, leverde hem meteen het Gouden Kalf voor beste acteur op. Ook kreeg hij er een Emmy-nominatie voor.
In het interview met Boermans vertelt De Hoog hoe regisseur Hanro Smitsman hem tot zijn intense spel wist aan te zetten. Tijdens de repetities zei Smitsman na de zoveelste keer spelen van een bepaalde scène dat hij een andere acteur ging zoeken. Hij vond dat De Hoog zich inhield, onvoldoende gaf. Dat maakte iets los bij De Hoog, die bepaald geen zondagskind was en op school gepest werd. “Ik dacht: dit gaat me godverdomme niet gebeuren,” zegt hij in The Spotlight. Hij speelde de scène nog een keer en nu stortte hij zich er volledig in. En Smitsman zag dat het goed was. De Hoog: “Vanaf dat moment was ik nergens meer bang voor. Ik ging de schaamte voorbij en voelde me vertrouwd. Ik heb toen geleerd dat je gewoon kwetsbaar kan zijn. Dat durfde ik niet, want dat was me afgeleerd.”
De Hoog stelt ook dat hij nooit meer zo goed gespeeld heeft als in Skin. Dat is nogal een uitspraak. Als hij dat meent, moet zijn debuut nu als een loden last voelen. Hoe frustrerend moet het voor hem zijn om na elke nieuwe rol weer te moeten constateren dat zijn debuutrol beter was? Hoe kan het dat ook Ivo van Hove in de zeven jaar dat De Hoog verbonden was aan International Theatre Amsterdam (ITA) hem dat debuut niet kon laten vergeten? Interviewer Boermans doet helaas niets met De Hoogs opmerking. Het laat zien dat hij als interviewer nog wel wat te leren heeft, want dit had hij niet mogen laten gaan.
Jammer, want de ‘visuele podcast’ The Spotlight heeft een ambitieuze opzet. In een bioscoopzaaltje zit Boermans tegenover een acteur en bespreken zij een door Boermans gekozen scène waarin de acteur te zien is, en een door de acteur gekozen scène. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering; deze eerste reeks zal in totaal negen afleveringen tellen. Na het interview met Robert de Hoog zijn er inmiddels ook afleveringen met Monic Hendrickx en Susan Radder uitgebracht.
Met De Hoog bespreekt Boermans eerst een scène uit Mocro maffia, de serie waarin De Hoog een drugscrimineel speelt. Interessant om te horen hoe De Hoog zich personages eigen maakt. Zijn voorbereiding, waarin hij een altijd een biografie voor zijn personage verzint, doet denken aan Mike Leighs methode. “Ik schrijf een heel verhaal, vanaf de geboorte van het karakter tot waar het terecht is gekomen. Hoe komt iemand uit bij hoe hij is geworden?” Voor het extreme geweld van zijn personage in Mocro maffia (“Ik moord letterlijk zonder te knipperen”) bedacht hij als reden dat de jongen seksueel misbruikt is in zijn jeugd, dat hij uiteindelijk stopte met geweld. “Geweld was het enige dat hem kon beschermen.”
De Hoog is overigens geen acteur die diep in zichzelf moet afdalen om een personage te kunnen spelen. Het zit in de details, zegt hij: “Ik houd heel erg van hyperrealistisch spelen. Hoe iemand zijn telefoon vasthoudt of zijn soep eet. Dát maakt of je een karakter gelooft of niet.” Van Ivo van Hove leerde hij een belangrijke les toen hij nogal dramatisch wilde uitpakken in een rol. “Hij zei tegen mij dat niet ik verdrietig moest zijn, maar dat de mensen in de zaal dat moeten worden van mij. Het gaat erom wat je bij de kijker teweeg brengt. Je hoeft daar geen tranen voor te zien.” Relativerend: “Over acteren moet je niet sentimenteel doen. Het is ook gewoon een vak!”
The Spotlight brengt wekelijks een nieuwe aflevering uit via YouTube.