Filmweb – 5 februari 2016

SATAN’S SLAVE
Wat is er deze maand online te lezen?
Senses of Cinema interviewt horrorfilmer Norman J. Warren, tevens regisseur van de eerste Britse seksfilm (her private hell, 1967). Warren herinnert zich op droogkomische wijze wie de titel van zijn shockfilm satan’s slave verzon: “De distributeur Brent Walker zag de oorspronkelijke titel evil heritage niet zitten omdat niemand zou begrijpen wat dat betekent. satan’s slave heeft geen enkele uitleg nodig en gaat direct ’to the point’.” (sensesofcinema.com).
GreenCine houdt een pleidooi voor een jaarlijkse Indie Video Rental Day, in navolging van de Record Store Day voor vinylliefhebbers. De kleine, goed gesorteerde dvd-zaken staan met één been in het graf, en het zou verfrissend zijn als we collectief, net als vroeger, aan de gepassioneerde ‘filmbuff’ achter de toonbank zouden vragen: “En, wat is er voor goeds uitgekomen deze week?”, als tegenwicht voor de wereld van de Amazon.com ‘keywords’ die nu onze tipgevers zijn geworden. (daily.greencine.com).
CinemaScope interviewt Martha Colburn, die in Amsterdam woonde toen ze met haar explosieve kortfilm cosmetic emergency (2005) naar Cannes afreisde. Nu lijkt de Amerikaanse ook in eigen land doorgebroken en krijgt ze alle ruimte om uit te weiden over haar wilde animaties en collages. “Mijn films zijn net zo fanatiek en geobsedeerd door lichamen als de mensen over wie ze gaan. De 400 handgemaakte poppen van priesters en drugshandelaars die ik gebruikte voor myth labs grijpen net zo dwangmatig naar hun bijbels en drugspijpen als ik mijn film heb gemaakt.” (cinema-scope.com).
Sight and Sound vroeg een aantal filmmakers naar de invloed van de Nouvelle Vague op hun werk. Hou Hsiao-hsien leerde monteren door à bout de souffle van Godard: “Zijn jump cuts zijn zo vol energie en leven. Later hoorde ik dat Godard simpelweg niet genoeg film op een rol had en de scène ergens in het midden moest laten ophouden. Hij vroeg aan de acteurs om net zo lang stil te staan totdat hij de filmrol had verwisseld. In de montage zie je dan ook dat de beelden verspringen maar dat vond Godard niet erg.” (bfi.org.uk/sightandsound).
Filmmaker Magazine herinnert zich de pas overleden J.G. Ballard, schrijver van de boeken waarop Steven Spielbergs empire of the sun, David Cronenbergs crash en Jonathan Weiss’ the atrocity exhibition zijn gebaseerd: “Zijn personages zijn koel observerende wetenschappers die hun eigen gebreken onderzoeken. De buitenwereld bestaat uit lege zwembaden, verlopen luxe hotels en lege snelwegen, die symbool staan voor de personages.” (filmmakermagazine.com).
Variety is in mei natuurlijk hét toevluchtsoord voor de thuisblijver die zich toch een beetje in Cannes wil wanen (variety.com), maar voor de kleinere festivals als Izola en Cluj-Napoca is Neil Young je man (jigsawlounge.co.uk).
Mariska Graveland