FilmWeb – 21 september 2010

  • Datum 21-09-2010
  • Auteur vanons
  • Deel dit artikel

MACHETE

Wat is er deze maand verder te lezen in de online filmtijdschriften?

1 Video-On-Demand (VOD) kan best eens de redding worden van bioscopen, en van de cinema in het algemeen, betoogt David Ehrlich op Cinematical. Nieuwe films die op VOD-kanalen hun première beleven, kunnen voor gratis promotie voor de theatrale release zorgen. Of Ehrlichs argumenten het eind september gelanceerde Filmotech, een VOD-platform voor de Nederlandse film, ervan kunnen overtuigen volgens deze strategie ook de allernieuwste Nederlandse films aan te bieden, is nog even afwachten. (cinematical.com)

2 Naast Filmotech heeft de Nederlandse filmwereld er nog een online databank bij gekregen: het NFF Filmarchief. Die is alleen niet gevuld met films, maar met informatie over de meer dan 8.600 titels die de afgelopen dertig jaar op het Nederlands Film Festival te zien zijn geweest, van speelfilms en korte films tot documentaires en televisiedrama’s. Behalve filmbeschrijvingen en credits bevat het archief ruim 14.000 scènefoto’s en tientallen trailers. (filmfestival.nl)

3 "Het is misschien curieus voor een invloedrijke denker die zich zo sterk richtte op het beeld, illusie, het teken, spektakel en representatie, maar dit is de eerste collectie essays over Jean Baudrillard en cinema." De artikelen gaan onder andere over het verband tussen simulatie en verleiding, Baudrillards wantrouwen tegenover technologie, en zijn vermeende liefde voor B-films. (film-philosophy.com)

4 Luistert iemand wel eens het hele audio-commentaar bij films op dvd af? Die vraag stelde Adrian Martin zichzelf in een recente Filmkrant-column. Hij krijgt bijval van Jonathan Rosenbaum, die op Moving Image Source een pleidooi houdt voor een non-lineaire filmkritiek. Volgens Rosenbaum is het dvd-kijken een fragmentarische ervaring, waarbij een recht-toe-recht-aan commentaar eigenlijk helemaal niet past. Logischer is het geven van achtergrondinformatie in een mozaïekformat en met allerlei mogelijk media, zoals op een aantal dvd-releases van Russische klassiekers gebeurt. (movingimagesource.us)

5 De release van Robert Rodriguez’ B-film hommage machete is voor Wired aanleiding de 27 gekste, gedurfde en bloederigste exploitatiefilms aller tijden op een rijtje te zetten. Met natuurlijk de horrorklassiekers the texas chainsaw massacre en night of the living dead, Tarantino-favoriet the pom pom girls en de mismaakte mensenfilm freaks, maar ook hilarische titels als two thousand maniacs!, ilsa: she wolf of the ss en werewolfs on wheels. De lijst trapt af met alieninvasiefilm the hidden, met een rol voor Danny Trejo, die ook Machete speelt. (wired.com)

6 Het Rotterdams Filmfestival heeft indieregisseur Harmony Korine (gummo) en website Indiewire gestrikt voor Cinema Reloaded. Zij moeten het moeizaam verlopende crowdfunding-experiment, bijna een jaar geleden gelanceerd, alsnog tot een succes maken. Korine’s filmproject god’s joke vervangt het project van Pippilotti Rist, die zich terugtrok wegens een te drukke agenda. Indiewire gaat vooral zorgen voor gratis publiciteit, zodat er misschien meer cofinanciers bereid zijn één of meerdere muntjes van 5 euro aan de drie deelnemende filmmakers te doneren. (cinemareloaded.com)

Niels Bakker

Geschreven door vanons