Filmbladen – 4 januari 2017

Film Comment

  • Datum 04-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Filmmaker en filmfestivalorganisator Vlado Skavar en filmcritici Gabe Klinger en Olaf Möller (r.) in het oranje van het Sloveense Isola Cinema-filmfestival op het IFFR (foto Loek Röell)

Wat is er verder over film te lezen? De Filmkrant bespreekt maandelijks de belangrijkste filmbladen, webzines en andere periodieken.

In de januari/februari editie van het Amerikaanse filmblad Film Comment — ’the country’s most respected cinematic journal’ — mag nog even worden gesmuld van lijstjes. Het blad publiceert een Top 50 van beste films van 2006, samengesteld uit lijsten die konden worden ingevuld door medewerkers van Film Comment, en collega-critici. Onder de 93 deelnemers treffen we Gavin Smith (hoofdredacteur van Film Comment), Jonathan Rosenbaum (Chicago Reader), J. Hoberman (the Village Voice), Mark Peranson (Cinema Scope), Richard Porton (Cineaste) en filmmakers Paul Schrader en Guy Maddin.
Op nummer 1 prijkt — weinig verrassend — the departed van Martin Scorsese. Interessanter is nummer 2, the death of mr lazarescu, een Roemeens drama waarin de titelheld, Mr. Lazarescu, een krankzinnige nacht meemaakt in Roemeense ambulances en ziekenhuizen. Een buitenkans: the death of mr lazarescu — werkelijk door de ziel snijdend — is momenteel te zien in het Filmmuseum. Nieuwsgierig maakt nummer 3, army of shadows ofwel l’armée des ombres (1969), de oorlogsfilm van de Franse meester Jean-Pierre Melville die in Amerika — gerestaureerd en wel — opnieuw in omloop werd gebracht. De film, waarvoor Melville te rade ging bij zijn eigen ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, kreeg het afgelopen jaar fijne kritieken in Amerika. Het is te hopen dat die nieuwe 35 mm-kopie ook hier nog eens arriveert.
Andere leuke titels in de lijst zijn (13) old joy van Kelly Reichardt die vorig jaar een Tiger Award won in Rotterdam, (14) tristram shandy van Michael Winterbottom die hier — het kan best nog eens worden benadrukt — schandelijk genoeg niet werd uitgebracht, en (46) zelfs Ilya Khrzhanovsky is met het Russische wondertje 4 de Amerikaanse Top 50 binnengeslopen.
Leuk is ook de lijst met films die nog niet uit zijn, maar die al wel van harte worden aanbevolen, of die nodig een distributeur behoeven. Op nummer 1 staat Thaise filmmaker Apichatpong Weerasethakul met syndromes and a century. Op nummer 2 treffen we Zuid-Koreaan Bong Joon-ho met de geweldige riviermonsterfilm the host. Op 3 en 4 staan Pedro Costa met colossal youth en Tsai Ming-liang met i don’t want to sleep alone. En ziedaar op nummer 5 komt zomaar Paul Verhoeven binnen met black book. En daarmee begint het er aardig op te lijken dat zwartboek meer fans in het buitenland aan het kweken is dan hier te lande. Het Britse filmblad Sight & Sound pakt in zijn februari-nummer ook al uit met vier pagina’s over ‘resistance thriller’ black book. ‘Joyeuze vulgariteit’, jubelt Linda Ruth Williams die tevens een boek schreef getiteld The Erotic Thriller in Contemporary Cinema. Film Comment belooft in zijn maart/april nummer met een artikel te komen over ‘Black Book and the return of Paul Verhoeven’.
In de huidige editie eerst nog aandacht voor filmmakers Clint Eastwood (met het tweeluik flags of our fathers en letters from iwo jima), Guillermo del Toro (met pan’s labyrinth), David Lynch (met inland empire) en Claude Chabrol (wiens carrière als misdaadfilmer wordt nageplozen). Fijn aan Film Comment zijn vaak de kolommen van filmmaker Paul Schrader en de uitgelaten schrijfsels van Olaf Möller in zijn rubriek Olaf’s World. De Europese correspondent van Film Comment die we op het afgelopen Filmfestival van Rotterdam nog konden zien voetballen, schrijft over de Russische Cine Fantom (vorig jaar op het IFFR). Zijn volgende column gaat hopelijk over Rotterdam 2007.

Belinda van de Graaf

Film Comment
January/February 2007, $5,95
filmlinc.com

Geschreven door