Filmbladen – 29 december 2016

Hollands Diep

  • Datum 29-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Cate Blanchett

Wat is er verder over film te lezen? De Filmkrant bespreekt maandelijks de belangrijkste filmbladen, webzines en andere periodieken.

Ooit stonden Gerard Reve en W.F. Hermans op de cover, nu kijkt Cate Blanchett ons brutaal aan. Het cultureel tijdschrift Hollands Diep (1975-77) is opnieuw opgericht, maar volgens hoofdredacteur Robbert Ammerlaan is het een ander blad, met een andere stem en een ander gezicht. Maar wie de glossy openslaat, ziet opnieuw Gerard Reve en W.F. Hermans (overigens in een prachtige correspondentie verwikkeld). Ook Harry Mulisch mag zijn woordje doen, zodat de Grote Drie nog springlevend lijken.
Hollands Diep kijkt terug en vooruit, maar blijkt in alles een blad over de gevestigde orde. Bekende namen als Annie Leibovitz, Kees van Kooten, Annet Malherbe, Hans van Mierlo, Donna Tartt en Frans Weisz zijn erin te vinden. Zij staan garant voor prettige leesbare artikelen die ergens over gaan, maar de auteurs en geïnterviewden hoeven zichzelf natuurlijk niet meer te bewijzen.
Het aandeel film is hoog in Hollands Diep, dat nadrukkelijk niet aan agendajournalistiek doet, maar de actualiteit van een afstand wil beschouwen. Daarom is er geen filmrubriek of ander reservaat voor kunstvormen, maar is de aandacht voor film door het hele blad gestrooid. Van luchtig tot serieus: van het geschoren schaamhaar van Gwyneth Paltrow dat "haar leven veranderde", tot een niet al te verrassende bespreking van death of a president door Jan Donkers: "We (…) zullen moeten bidden en hopen dat George Bush in leven blijft. Deze film laat immers zien wat er allemaal aan vreselijks zou kunnen gebeuren wanneer W. echt zou worden vermoord."
De oude garde mocht verder van zich laten horen door nieuwe talenten aan te wijzen in hun vakgebied. Peter van Bueren, Doreen Boonekamp en Pieter Verhoeff schuiven een aantal pas gedebuteerde filmmakers naar voren, zoals Nanouk Leopold, Jiska Rickels, David Lammers, Sander Burger en Simone van Dusseldorp, maar ook nineties-regisseurs als Lodewijk Crijns en Mike van Diem. Verrassend is hun keuze voor de onbekende regisseurs Cindy Jansen en Bobby Boermans. Het vage woord ‘poëtisch’ valt vaak in de bijbehorende omschrijvingen. Het klinkt diepzinnig maar het lijkt er op dat de schrijvers geen beter woord konden verzinnen.
Verderop wordt nog een aantal theateracteurs getipt, waaronder Roef Ragas, Anniek Pheifer, Iliass Ojja en Medi Broekman, die ook allemaal wel eens in een film hebben gespeeld. Zo bewijst Hollands Diep zijn meerwaarde: het springt heen en weer tussen literatuur, beeldende kunst, theater, fotografie en film, zodat de lezer zelf kan grasduinen.
Toegankelijkheid is het credo van het blad. Een interview met fotografe Annie Leibovitz wordt geïllustreerd met foto’s van wereldsterren als Johnny Depp, Leonardo DiCaprio, Al Pacino en Robert De Niro. Actrice Annet Malherbe is gefotografeerd met een enorm rauw ribstuk voor haar neus, het gerecht dat ze zou kiezen voor haar laatste avondmaal. "Eentje van een kilo of vijf, beter mee verlegen dan om verlegen, nietwaar?" Tegenover zulke gouden woorden staat een quasi-polemisch essay van Nelleke Noordervliet over de stand van zaken in de kunst (‘een Nederlandse schop onder hun Nederlandse kunstkont moeten ze hebben’), dat nogal abstract blijft omdat ze amper voorbeelden noemt.
Voor het volgende nummer, dat in juni verschijnt, wordt een hilarisch kort verhaal van Woody Allen beloofd, met de titel: ‘Balpen te huur’. Mmm, toch maar kopen.

Mariska Graveland

Hollands Diep
Maart 2007, 4,95 euro
hollandsdiep.nl

Geschreven door