Filmbladen – 15 december 2016

Zoo Magazine

  • Datum 15-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Shia LaBeouf

Wat is er verder over film te lezen? De Filmkrant bespreekt maandelijks de belangrijkste filmbladen, webzines of andere periodieken.

Wel eens gehoord van Shia LaBeouf, Leo Gregory, Harry Treadaway en Amira Casar? Waarschijnlijk niet, want deze acteurs timmeren nog aan de weg, en we zullen veel of nooit meer iets van ze horen, naar gelang het geluk dat op hun pad komt. Niemand weet van te voren wie het gaat maken en wie niet. Zoals John Malkovich zegt in het nieuwste Zoo Magazine: "Het is wreed hoe succes werkt. Het is mijn ervaring dat hoe meer je ergens naar verlangt, hoe kleiner de kans is dat je het bereikt. Ik ken verschrikkelijk ambitieuze mensen die heel succesvol zijn, maar die zijn zelden erg goed."
De eerder genoemde (nog) onbekende acteurs worden ook geïnterviewd in Zoo Magazine, een Duits tijdschrift over mode, kunst, architectuur en literatuur dat nu ook Engelstalig wordt uitgegeven. Maar liefst 200 pagina’s zijn uitgetrokken voor een filmspecial vol interviews met 29 onbekende en bekendere acteurs uit het arthousecircuit. Het leest als een ’ten to watch’, omdat het vol staat met acteurs die hooguit een belletje doen rinkelen, namen als Harry Treadaway, Michelle Williams, Nick Stahl, Michelle Rodriguez en James McAvoy.
De keuze lijkt eerst willekeurig, maar langzaam komt er een aantal rode draden tevoorschijn. Popmuziek is er één. Harry Treadwell speelt de drummer van Joy Division in Anton Corbijns control, en was samen met zijn tweelingbroer Luke te zien in brothers of the head, over een Siamese tweeling in een freaky rock ’n roll-act. Ook geïnterviewd worden Michael Pitt en Leo Gregory, de Rolling Stone Brian Jones in de biopic stoned. Michael Pitt kennen we als de acteur die vagelijk Kurt Cobain vertolkte in last days. De Britse acteur Leo Gregory zoekt ook de controverse met zijn nieuwe film the mark of cain, over soldaten in Irak, "a fucked-up situation". Onthullend is dat de Engelse minister van Defensie inzage wilde in het script.
Michelle Williams moeten we ook in de gaten houden. Zij speelde Alma in brokeback mountain en is binnenkort te zien in i’m not there van Todd Haynes, een experimentele kijk op het leven van Bob Dylan, die door meerdere acteurs wordt gespeeld. "Alhoewel de film een heel ingewikkelde structuur heeft, wist Haynes dat niet te laten merken op de set." Ook verschijnt Williams in de nieuwe film van Charlie Kaufman, synecdoche, new york, met Philip Seymour Hoffman als schrijver die worstelt met de vrouwen in zijn leven.
De lijst geïnterviewden is lang, met niet alleen arthouseacteurs maar ook vrouwen die in horror- of actiefilms speelden, zoals Emilie de Ravin (the hills have eyes) en Michelle Rodriguez (resident evil). De iets langere interviews met bekende acteurs leveren weinig bijzondere stukken op, zoals met Dustin Hoffman, die in de meest genante poses is gefotografeerd (Dustin in hangmat, Dustin in smoking aan het vissen). Verder zijn er interviews met Adrien Brody, Milos Forman, Heather Graham, Lukas Haas, Élodie Bouchez en Franka Potente, maar het meest interessant is het gesprek met Kenneth Anger, de avant-gardist die ook het boek Hollywood Babylon schreef, waarin hij de meest schokkende schandalen uit het vroege Hollywood opduikelde. Ook nu heeft hij nog een fijne neus voor bizarre feiten. Zijn nieuwste korte film — Anger is in de zeventig — gaat over de componist van good will hunting, die zichzelf met een keukenmes om het leven bracht na een ruzie met zijn vriendin.

Mariska Graveland

Zoo Magazine, voorjaar 2007, 6 euro.

Geschreven door