Filmbladen – 14 juli 2016
Screen en Variety
Wat is er verder over film te lezen? De Filmkrant bespreekt maandelijks de belangrijkste filmbladen, webzines of andere periodieken.
Hoewel de Amerikaanse vakbladen Variety en Hollywood Reporter zich allang niet meer alleen op de Amerikaanse filmindustrie richten, blijft het Britse Screen International nog steeds het belangrijkste tijdschrift voor de niet-Amerikaanse filmindustrie. Op festivals als Cannes, Berlijn, Toronto en Hongkong maakt Screen dagelijks kranten die gretig worden gelezen door de in galajurk en pak gehulde ingewijden die willen teruglezen dat ze net een gouden deal op een bierviltje hebben gesloten (het romantische verhaal) of een wurgcontract met obscure packagedeal hebben getekend (de realiteit).
Ook op het komende Filmfestival Rotterdam zal Screen weer dagelijks rapporteren over zakendeals en films die in de maak zijn. Hoewel de verslaggevers ook de feestjes afstruinen om nieuwtjes te vergaren, hoef je Screen niet open te slaan voor de laatste roddels en ruzies. Hard nieuws is hun terrein, met veel cijfers achter de komma, interviews met executives, zakelijke profielen, prijswinnaars en optimistische filmplannen. Voor nieuwtjes als ‘Brad Renfro pleads guilty to heroin possession’ moet je bij entertainment-nieuwsbureau WENN zijn, voor het fijne achter de mededeling ‘China Broadband takes 23% stake in Asian Union’ is Screen International de aangewezen bron.
Nieuws over het Filmfestival Rotterdam beperkt zich op hun website vooralsnog tot het overnemen van het IFFR-persbericht met de aankondiging van de 50 wereldpremières, maar in hun nieuwste nummer staat wel een artikel onder de titel ‘Dutch Masters’, met de constatering dat het Filmfestival Rotterdam moet vechten om ’the leading showcase of cutting edge, international film-making’ te blijven. Dat klinkt als een compliment en een alarmbel tegelijk: het festival kondigde zelf al aan dat ze het prijzengeld van de Tiger Award dit jaar verhoogd hebben om zo aantrekkelijker te worden voor debuterende filmmakers, die steeds meer festivals hebben om uit te kiezen. Het handelsmerk van het festival, beginnende filmmakers ontdekken, heeft steeds meer concurrentie gekregen.
Voor wereldwijde box-officecijfers is Screen ook de beste bron. Ook Variety windt er geen doekjes om dat film in eerste plaats vooral een economische bedrijfstak is. Festivals zijn in beide bladen een onuitputtelijke bron van nieuws: ‘Venice extends Mueller’s reign. Festival chief to stay for four more years’ was half januari het nieuws Op beide websites staat maar kort iets over de mysterieuze dood van de 25-jarige acteur Brad Renfro diezelfde week; daar zijn andere media voor. Beide bladen doen ook aan toekomstvoorspellingen, met hun lijstjes Ten directors to watch (Variety) en Stars of tomorrow (Screen). Die laatste voorziet onder andere voor de volgende Britse acteurs een zonnige toekomst: Gemma Arterton, Matthew Beard, Lucinda Dryzek en Kimberley Nixon. Variety raadt ons aan om de volgende regisseurs in de gaten te houden: Anna Melikyan, Daniel Barns, Ben Affleck, Tony Gilroy, Cristian Mungiu, Seth Gordon, Nadine Labaki, Jose Padilha, Alex Rivera en Johan Renck. Van geen van deze regisseurs is werk op het Filmfestival Rotterdam te zien of ooit te zien geweest. Het zijn allemaal regisseurs die een eerste of tweede film hebben afgeleverd, dus ze zouden binnen de radar van het festival moeten liggen. Sommige films zijn uiteraard door festivals als Berlijn en Sundance weggekaapt, dus misschien kunnen we volgend jaar kennismaken met de regisseurs van de nieuwsgierig makende lijst.
Mariska Graveland