Evenementen – 9 juli 2017

Three times in Amsterdam
Retrospectief Hou Hsiao-hsien
filmmuseum.nl
De Taiwanese filmmaker Hou Hsiao-hsien behoort tot de grootste filmmakers van onze tijd. Die status dankt hij aan zijn intieme films uit de jaren tachtig over de Taiwanese geschiedenis, waarin personages worden geportretteerd die zich moeten handhaven in politiek turbulente tijden. In de laatste jaren maakte Hou Hsiao-hsien ook films over het moderne Taiwan, maar die waren minder succesvol. Dat de filmauteur beter uit de voeten kan met het verleden, bewijst hij met zijn laatste film Three times. De film bestaat uit drie korte verhalen, waarvan de twee beste in het verleden spelen. Vooruitlopend op de première van Three times eind april presenteert het Filmmuseum een retrospectief van het werk van Hou Hsiao-hsien. Te zien zijn zeven films, waarvan vijf uit zijn vroege periode: Green, green grass of home (1983), The boys from Fengkuei (1983), The sandwich man (1983), A summer at grandpa’s (1984) en Dust in the wind (1986). De andere twee films komen uit zijn recente periode: Café Lumière (2004) en Flowers of Shanghai (1998).
Amsterdam Fantastic Film Festival
afff.nl
De 22e editie van het Amsterdam Fantastic Film Festival wordt dit jaar gehouden van 19 tot en met 26 april in Filmmuseum Cinerama, Calypso, De Uitkijk, Melkweg Cinema en Paradiso. Het festival opent met de fantasyfilm Mirror mask van David McKean en Neil Gaiman. De film over een dochter die het zwervende bestaan van haar in een circus werkende ouders zat is, staat in de traditie van Alice in Wonderland en The wizard of Oz. Het volledige festivalprogramma is op het moment van schrijven nog niet bekend, maar er zullen ruim veertig Nederlandse premières te zien zijn. Speciale aandacht krijgt Roger Corman, de uitvinder van de snel gemaakte B-film (The little shop of horrors draaide hij in twee dagen!) en leermeester van Francis Ford Coppola, Peter Bogdanovic, Joe Dante en Martin Scorsese. Het themaprogramma is Marx Attacks met science-fiction films vanachter het IJzeren Gordijn. Het jaarlijkse symposium gaat over ‘digitale bevrijding’. Zorgt digitalisering voor de definitieve democratisering (iedereen zijn eigen film) van de beeldcultuur? Het festival sluit af met Slither, een horrorkomedie van debuterend regisseur James Gunn. Er slaat een meteoriet in op aarde, waardoor mensen muteren in monsterlijke wezens. Het resultaat is volgens de festivalorganisatoren een prachtige hommage aan (semi)klassiekers uit de horror- en sciencefiction-cinema.
David Lynch
melkweg.nl
David Lynch verveelt nooit, vindt ook de Melkweg. Het vertoont zeven van zijn negen speelfilms: 6 en 9 apr. Wild at heart, 7 en 8 apr. Mulholland Drive, 10 apr. Eraserhead, 11 apr. Twin peaks: Fire walk with me, 12 en 19 apr. The Straight story, 13 en 18 apr. Lost highway en 14 en 15 apr. Blue velvet.
Tigers on tour
filmfestivalrotterdam.nl
Het Filmfestival Rotterdam toert de komende maanden met vijf prijswinnende films door het land. Op het programma staan drie speelfilms: de Tiger Award winnaars Walking on the wild side (Han Jie, China) en Old joy (Kelly Reichardt, USA) en de winnaar van de prijs van de Nederlandse filmkritiek Look both ways (Sarah Watt, Australië). Als voorfilm draaien twee korte films, die in de prijzen vielen in de Tiger Competitie voor korte films: Rabbit (Run Wrake) en Who I am and what I want (Chris Shepherd, David Shrigley).
Coen Brothers
filmhuiscavia.nl
Filmhuis Cavia in Amsterdam presenteert een retrospectief van de broers Ethan en Joel Coen. Zeven van hun elf films zijn te zien: 6 apr. Raising Arizona, 7 apr. The big Lebowski, 14 apr. The man who wasn’t there, 20 apr. Miller’s crossing, 21 apr. Blood simple, 27 apr. Barton Fink en 28 apr. The Hudsucker proxy. Op 13 april wordt Crimewave van Sam Raimi vertoond, waarvoor de broers het scenario schreven.
Filmbank
filmbank.nl
De Filmbank, de instelling die zich sterk maakt voor de experimentele film, presenteert in de elfde Filmbanktour vier korte films van Jaap Pieters. Zijn Super8-films bevatten portretten van mensen op straat die Pieters vanuit zijn raam in Amsterdam filmde. Altijd zijn het kwetsbare mensen die zich staande proberen te houden in de stedelijke chaos. In de woorden van Pieters: ‘Dan denk ik: dit is zo mooi, of absurd, of staat zo haaks op hoe de samenleving zich wenst te presenteren, dit moet ik vasthouden.’ De films zijn ongemonteerd en hebben met 3 minuten en 20 seconden exact de lengte van een filmrol. Voor vertoning in de Filmbanktour zijn de vier films opgeblazen naar 35mm. Naast het werk van Pieters is ook een documentaire te zien van Fred Pelon over de maker, die wel ‘het oog van Amsterdam’ wordt genoemd.
Nieuw archeologie festival
images.nu
Het culturele samenwerkingsverband Groninger Forum organiseert op 9 april in filmhuis Images het eerste Nederlandse Archeologie Filmfestival. Onder het motto Archeologie in beeld vertoont het festival (fragmenten van) documentaires, nieuwsitems, propagandafilms en educatieve series over Nederlandse archeologie. Saai? De organisatoren vinden van niet. Volgens hen was archeologie tot vijftien jaar geleden een suffe aangelegenheid, maar is er nu veel interesse voor het vak. Daarin speelt de televisie een grote rol, want die besteedt tegenwoordig veel aandacht aan archeologische zaken. Het festivalprogramma is samengesteld door Riemer Knoop en Evert van Ginkel. Beiden kennen de wereld van de archeologie als hun broekzak. Knoop was nationaal archeologievoorlichter en Van Ginkel maakt tentoonstellingen over archeologie en schrijft boeken over de kunst van het graven. Op het programma staan fragmenten uit oude Polygoon-journaals, uit Bloed en Bodem-propaganda-films uit de Tweede Wereldoorlog, uit Teleac-cursussen en zelfs uit het kinderprogramma Klokhuis. Ook is beeldmateriaal te zien over vervalsers, met als spectaculairste voorbeeld Tjerk Vermaning. De beelden worden door Van Ginkel en Knoop voorzien van leerzaam maar ook vrolijk commentaar.
Japanse films
dejimafilmfestival.nl
Vorig jaar werd in het Ketelhuis in Amsterdam de eerste editie van het Japanse filmfestival Dejima gehouden. Het festival was een succes en van 3 t/m 5 november wordt de tweede editie gehouden. Om de tijd tot aan het festival te overbruggen, vertonen de organisatoren elke laatste woensdag van de maand in het Ketelhuis een Japanse film. Meestal betreft het een film die niet in eerder in Nederland te zien is geweest. Op 29 maart is dat overigens niet het geval, want Monday van het pseudoniem Sabu was zes jaar geleden in het Filmmuseum te zien. Wel Nederlandse premières zijn op 26 april A stranger from Afar (Takashi Shimizu) en op 31 mei Bashing (Masahiro Kobayashi).
Vrouwen in Doetinchem
0314-340943
In Filmhuis Doetinchem draait het deze maand onder het motto ‘vrouwen in the picture’ om vrouwen. Er staan vier films met vrouwen in de hoofdrol op het programma: Ladies in lavender (regie Charles Dance, actrice Judi Dench), Nirgendwo in Afrika (regie Caroline Link, actrice Juliana Köhler), Todo sobre mi madre (Pedro Almodóvar, actrice Cecilia Roth) en Million dollar baby (Clint Eastwood, actrice Hilary Swank).
Stanley Kubrick
lux-nijmegen.nl
Filmtheater Lux in Nijmegen duikt vier avonden in het werk en de persoon van Stanley Kubrick. Op 4, 11, 18 en 25 april gaan ‘Lux-docenten’ Michel Scherrer en Mark Meuldijk duidelijk maken waarom Kubrick ‘een van de in intellectueel opzicht meest uitdagende filmmakers van de laatste decennia’ is. Ze doen dat aan de hand van fragmenten uit zijn films, maar ook uit documentaires over hem en interviews. Voor de docenten is Kubrick ‘het alziende oog van de mens in het naoorlogse tijdperk: zijn blik is onverbiddelijk, afstandelijk, scherp, verziend, verrukkelijk en afgrijselijk mooi.’
Filmfestival Maastricht
lumiere.nl
Filmtheater Lumière in Maastricht presenteert van 6 tot en met 9 april het Filmfestival Maastricht. Het programma bestaat uit ruim veertig speelfilms en korte films, waarvan een deel speciaal voor het festival is geïmporteerd. Het merendeel van het programma bestaat uit voorpremières en hoogtepunten van het programma van het Filmfestival Rotterdam. Te zien zijn onder meer Three times (Hou Hsiao-hsien), Breakfast on Pluto (Neil Jordan), Vers le sud (Laurent Cantet) en The tiger and the snow (Roberto Benigni). Geïmporteerd voor het festival is Where the truth lies van Atom Egoyan. De film gaat over twee varieté-artiesten die aan het einde van de jaren vijftig in moeilijkheden komen als een dienstmeisje dood in hun badkuip wordt aangetroffen. Bewijzen voor hun schuld ontbreken, maar tussen de twee vrienden ontstaat een breuk. Vijftien jaar later bijt een journaliste zich vast in het moordmysterie. Of is er geen mysterie? Wie de films van Egoyan kent, weet dat de Canadese maker ervan houdt om schijn en werkelijkheid door elkaar te laten lopen.
Vers le sud in Maastricht