Evenementen – 6 januari 2017

  • Datum 06-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH

Starting from scratch
balie.nl
Starting from scratch, het festival met super 8 films, found footage en do-it-yourself celluloid, is 17 en 18 februari in de Balie in Amsterdam toe aan zijn vijfde editie. De organisatoren noemen het een festival ‘dat het experiment niet schuwt en dat tegen de tijdgeest in blijft geloven in het gebruik van film, echte film. Het unieke materiaal wat al een eeuw lang weet te betoveren, kan niet van de ene op de andere dag bij het vuilnis worden gezet en verdient een eigen podium.’ Op het programma staat werk van filmmakers die celluloid niet hebben afgezworen. Zoals de Canadees John Porter, die meer dan 250 Super 8 films heeft gemaakt. Een ontdekking is het werk van de Sloveense filmmaker Slobodan Valentincic, van wie het werk doet denken aan abstracte schilderijtjes. Van Jem Cohen is de documentaire building a broken mousetrap over The Ex te zien. Er wordt niet alleen gekeken, want tien kunstenaars gaan tijdens het festival aan de slag met celluloid. Het resultaat wordt nog tijdens het festival vertoond.

Opstanding Roemenië
rialtofilm.nl
Plotseling staat de Roemeense cinema op de wereldkaart. Terecht, want in het land zijn een paar grote filmtalenten opgestaan. Het kan niet alleen in het Filmmuseum worden vastgesteld, maar ook in filmtheater Rialto in Amsterdam. Onder de kreet De Roemenen komen besteedt het filmtheater in februari aandacht aan de nieuwe Roemeense cinema. Op het programma staan god kisses us on the mouth (Sinisa Dragin, 2003), een van de eerste signalen dat het gistte in de Roemeense cinema, korte film-compilaties en de speelfilms the way i spent the end of the world (Catalin Mitulescu, 2006), 12:08 east of bucharest (Corneliu Porumboiu, 2006) en ryna (Ruzana Zenide, 2005).

Waargebeurd!
debalie.nl
Als iemand beklemtoont dat hij een waargebeurd verhaal gaat vertellen, worden we argwanend. Waarschijnlijk is dat precies de bedoeling van de bedenkers achter het initiatief van Cinema de Balie om ieder laatste weekend van de maand een op feiten gebaseerde film te vertonen. Vast niet voor niets gebeurt dat onder de titel ‘waargebeurde’ verhalen, dus met het woord waargebeurde tussen aanhalingstekens. Er zal in De Balie veel gepraat gaan worden over werkelijkheid en fictie. De eerste kans doet zich 23 en 24 februari voor bij de documentaire water en vuur van Joost Seelen. De documentaire reconstrueert het leven van Marinus van der Lubbe, de Nederlandse jongen die in 1933 de Rijksdag in Berlijn in brand stak. Of niet?

Franse film
images.nu
Ciné-club presenteert in filmtheater Images in Groningen drie Franse films, die duidelijk maken waarom cinefielen van de Franse cinema houden. Bruno Dumonts debuutfilm la vie de jésus (1997) is een geweldig plattelandsdrama, Jean-Pierre Melvilles l’armée des ombres (1969) een somber meesterwerk over het verzet in de Tweede Wereldoorlog en Laurent Tuels jean philippe een maffe komedie over een fan van Johnny Hallyday die ontwaakt in een wereld waarin niemand de zanger kent. De films zijn respectievelijk 29 januari, 12 en 26 februari te zien.

Filmles
gigant.nl
Ook deze maand kunnen we ons bijscholen. Filmtheater Gigant in Apeldoorn geeft acht tweewekelijkse filmhistorische lessen. Iedere avond bestaat uit een lezing met filmfragmenten, gevolgd door een klassieker. Op 18 januari begon de reeks met het ontstaan van de geluidsfilm. Op 1 februari gaat het over montage, Europese avantgarde in de jaren twintig en formalisme. Op 15 februari worden we bijgepraat over het ontstaan van genres en het studiosysteem in Hollywood. Op 1 maart horen we alles over het Italiaanse realisme en de Franse Nouvelle Vague. Op 15 maart gaat het over sociaal kritische films in de jaren zestig, 29 maart komen we onder meer Tarantino tegen in een lezing over New Violence, 12 april staat in het teken van Dogma en de reeks eindigt op 26 april met de postmoderne film. Ook in Filmhuis Den Haag kunnen we bijleren. Hier wordt vanaf 14 februari wekelijks de deksel van de filmgeschiedenis gelicht. Achtereenvolgens komen aan bod: de opkomst van de cinema, het tijdperk van de zwijgende cinema, de klassieke cinema, de veranderingen na de Tweede Wereldoorlog, de nieuwe filmbewegingen in de jaren zestig en de mondiale cinema. De slavist Arthur Langeveld geeft in filmtheater ’t Hoogt in samenwerking met HOVO (Hoger Onderwijs Voor Ouderen) vanaf 10 februari op acht achtereenvolgende zaterdagen les in de Russische filmgeschiedenis. Elke week behandelt hij een aspect, gevolgd door de vertoning van een klassieker. Filmtheater Lux start 27 februari met een wekelijkse Filmclub de Canon. Elke maandagmiddag wordt voorafgegaan door een inleiding van een klassieker met een hoog ‘must-see’-gehalte vertoond. De les wordt wekelijks herhaald op dinsdagavond.

Idfa on tour
idfa.nl
Film gemist op het Idfa? In negentien filmtheaters kunt u onder het motto Idfa on tour vier films uit de afgelopen festivaleditie inhalen. Een van de films is my eyes (Erlend E. Mo, Denemarken), dat de Zilveren Welp Award (beste film van maximaal dertig minuten) won. De film toont in korte fragmenten de zintuiglijke ervaringen van twee blinde meisjes. In a story of people in war and peace (Vardan Hoyhannisyan, Armenië) blikken Armeense soldaten terug op de oorlog in Karabach twaalf jaar geleden. De film was geselecteerd voor de Joris Ivens Competitie. enemies of happiness (Eva Mulyad, Denemarken), die de Zilveren Wolf Award (beste film van maximaal zestig minuten) won, portretteert een Afghaanse vrouw, die strijdt voor een zetel in het parlement. souvenirs (Shahar Cohen, Halil Efrat, Israël) volgt de filmmaker en zijn opa op een reis door Europa, op zoek naar het verleden van de oude man.

Heemskerkse Filmdagen
filmhuisheemskerk.nl
Bij niet iedereen zal het een belletje doen rinkelen, maar de 27ste Heemskerkse Filmdagen komen eraan. Van 2 t/m 7 februari zijn in filmhuis Heemskerk acht films te zien. Kinderen kunnen naar plop en het vioolavontuur (Matthias Temmermans) en pettson & findus: pettson’s belofte (Jorgen Lerdam). Voor volwassenen staan recente hoogtepunten op het programma: caché (Michael Haneke), ober (Alex van Warmerdam), eden (Michael Hoffman), the wind that shakes the barley (Ken Loach), the cave of the yellow dog (Byambasuren Davaa) en elling (Petter Naess)

the wind that shakes the barley

Leonard Cohen feest
filmtheaterdebussel.nl
Filmtheater De Bussel in Oosterhout presenteert op 28 februari onder de titel 40 jaar Leonard Cohen poetry in motion een feestelijke dag rond de Canadese singer-songwriter en dichter. In een zeven uur durend programma wordt Cohens poëzie voorgelezen, de tribuutfilm leonard cohen: i’m your man vertoond en speelt de gelegenheidsformatie A bunch of lonesome heroes muziek van de inmiddels 72-jarige Cohen.

Movies that Matter
moviesthatmatter.nl
De organisatie Movies that Matter richt zich op films over mensenrechten. Op 31 januari vertoont ze in Lantaren/Venster in Rotterdam twee mensenrechtenfilms uit het programma van het filmfestival Rotterdam. De films zijn: half moon van Bahman Ghobadi, die we kennen van een tijd voor dronken paarden (2000) en turtles can fly (2004), en das fräulein van Andrea Staka. Het programma wordt ’s avonds voortgezet in de Rotterdamse Schouwburg met de uitreiking van de Movies that Matter-award aan de regisseur van de beste mensenrechtenfilm, waarna de film bamako van Adderrahmane Sissako wordt vertoond. Onze voorspelling? Sissako wint de Movies that Matter Award.

bamako van Abderrahmane Sissako. De regisseur is Filmmaker in Focus op het Rotterdams Filmfestival

Latijns Amerika
laff.nl
De derde editie van het Latin American Film Festival (LAFF) wordt dit jaar gehouden van 9 t/m 16 mei. Als opwarmertje presenteren het Instituto Cervantes en het LAFF in filmtheater ’t Hoogt in Utrecht en de Melkweg in Amsterdam onder de titel Cine en Construcción vier Latijns-Amerikaanse films. Die films zijn: la demolición (Marcelo Mangore), alma mater (Àlvaro Buela), extraño (Santiago Loza) en ronda nocturna (Edgardo Cozarinski). De laatste twee films waren eerder te zien op het filmfestival in Rotterdam.

Circusism
dziga.nl
De Nederlandse band I Compani kennen we van uitvoeringen van Nino Rota’s Fellini-muziek. Het nieuwe project van de groep is ontstaan uit de samenwerking met acht filmmakers, onder wie Paul en Menno de Nooijer, en vijf componisten. De filmmakers kregen de opdracht een korte film te maken over het circus. Voor de muziek zorgden de componisten. Het resultaat is het negentig minuten durende muziekfilmspektakel Circusism, dat in filmtheater Lux in Nijmegen op 16, 17 en 18 februari en in het Bimhuis in Amsterdam op 23 maart is te zien en te horen.

Barbara Sukowa
filmmuseum.nl
Barbara Sukowa (1950) brak in 1980 door met haar optreden in Fassbinders berlin alexanderplatz. Dat de actrice kan zingen, hoorden we voor het eerst in 1981 in Fassbinders lola, waarin ze in het naoorlogse Duitsland een zangeres speelt die iedereen gebruikt om hogerop te komen. In de jaren erna manifesteerde Sukowa zich vooral als actrice, maar zingen bleef haar altijd trekken. Af en toe treedt ze op, zoals deze maand in het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. Ter gelegenheid van dit optreden presenteert het Filmmuseum vijf films met de actrice: lola (1981), die bleierne zeit (Margarethe von Trotta, 1981), die andere frau (Margarethe von Trotta, 2004) europa (Lars von Trier, 1991) en romance & cigarettes (John Turturro, 2005).

Geschreven door