Evenementen – 5 april 2017

  • Datum 05-04-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Robert De Niro en Liza Minelli in New York, New York, te zien in Amsterdam

Retrospectief Robert De Niro
filmmuseum.nl
Dertig films telt het grote zomerretrospectief dat het Filmmuseum presenteert met films van Robert De Niro. De 62-jarige, in New York geboren acteur maakte zich in 1973 onsterfelijk met zijn optreden als Travis Bickle in Martin Scorseses Taxi driver. Er volgden meer intense rollen, met als hoogtepunten zijn optreden in The godfather part II (1974), The deer hunter (1978) en Raging bull (1980). De rollen maakten zo’n enorme indruk omdat De Niro zich volledig in zijn personages inleefde. Met generatiegenoten Meryl Streep, Dustin Hoffman en Al Pacino dreef hij de acteermethode ‘method acting’, waarin het om emotionele inleving draait, tot een hoogtepunt. De Niro deed alles voor een rol. Later ontpopte De Niro zich met rollen in King of comedy (1983), Wag the dog (1997), Analyze this (1999) en Meet the parents (2001) ook tot een komische acteur. Zijn enorme reputatie — velen zien hem als de grootste acteur van zijn generatie — is echter gebaseerd op zijn dramatische werk. Het klassieke De Niro-personage is een man die met zichzelf en de wereld in de knoop ligt, waarbij de opgekropte woede explodeert. De laatste tien jaar doet De Niro het rustig aan met acteren. Hij speelt nog wel, maar vergt niet meer het uiterste van zichzelf. Zijn interesse ligt meer bij produceren en regisseren. De Niro is eigenaar van het productiebedrijf Tribeca Productions, dat onder meer zijn speelfilmdebuut A Bronx tale (1993) produceerde. Eind dit jaar komt met The good shepherd de tweede door De Niro geregisseerde film uit. Deze keer geen lowbudget drama als The Bronx tale, maar een honderd miljoen dollar kostende Hollywoodproductie met de sterren Angelina Jolie en Matt Damon. De Niro is ook de oprichter van het na de WTC-aanslagen in 2001 opgerichte Tribeca Filmfestival. De Niro wilde ermee laten zien dat de New Yorkse geest ongebroken was door de aanslagen. Het Filmmuseum legt in het retrospectief het accent op De Niro’s werk voor halverwege de jaren negentig. Onder meer zijn alle acht films te zien die De Niro met Scorsese maakte. Een (kleine) selectie uit het programma is te zien in Filmhuis Den Haag, Lantaren/Venster in Rotterdam, filmtheater ’t Hoogt in Utrecht, filmtheater Lux in Nijmegen en Focus Filmtheater in Arnhem.

Italiaanse zomer
hoogt.nl

Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht presenteert deze zomer zeven oude en een recente Italiaanse klassieker. Te zien zijn: 6 t/m 9 juli La commare secca (Bertolucci), 9 t/m 12 juli Tre fratelli (Rosi), 13 t/m 16 juli La pelle (Cavani), 16 t/m 19 juli Allonsanfan (Taviani’s), 20 t/m 23 juli Mamma Roma (Pasolini), 23 t/m 26 juli Last tango in Paris (Bertolucci), 27 juli t/m 2 aug. Il gattopardo (Visconti) en 17 t/m 23 aug. La meglio gioventù (Giordana).

Naar buiten!
Het in de zomer buiten vertonen van films is de laatste jaren uitgegroeid tot een heuse traditie. Steeds meer filmtheaters zetten in de zomermaanden de projector op een pleintje of in een park. Als het weer een beetje meewerkt, levert het bijzondere filmervaringen op. Waar kunt u de komende maanden terecht? Het Ketelhuis in Amsterdam vertoont in augustus elke zaterdagavond een film in de buitenlucht. Filmtheater Rialto in Amsterdam vertoont van 16 t/m 20 aug. voorpremières op het Marie Heinekenplein. Het Filmmuseum vertoont op 28 juli, 22.00 uur onder de titel Ein heisser Sommer videoclips van schlagers, rocksongs en disconummers uit de DDR. In aug. staan op het programma: 4 aug., 21.45 uur Zelig (Allen), 11 aug., 21.45 uur Shark tale (Bergeron, Jenson, Letterman), 18 aug., 21.45 uur Mad Dog and Glory (McNaughton). Op 25 aug., 22.00 uur is er een verrassingsfilm en 26 aug., 22.00 uur Im lebenswirbel (Schall). Cinode in Dordrecht vertoont op 29 juli, 22.00 uur Pride & prejudice (Wright). Zeer actief is filmtheater Plaza Futura in Eindhoven. Het filmtheater vertoont zodra het donker wordt in juli in de buitenlucht: 11 juli My summer of love (Pawlikowski), 14 juli Team America: World police (Parker), 18 juli Ascenceur pour l’échafaud (Malle), Corpse bride (Burton), Coffee and cigarettes (Jarmusch) en Crash (Haggis). In augustus vertoont Plaza Futura: 1 aug. Simon (Terstall), 4 aug. Charlie and the chocolate factory (Burton), 8 aug. It’s all about love (Vinterberg), 11 aug. Sin city (Rodriguez, Miller), 15 aug. Gegen die Wand (Akin), 18 aug. Sideways (Payne), 22 aug. Hable con ella (Almodóvar), 25 aug. Survive style (Sekiguchi) en 29 aug, Walk the line (Mangold). Ook filmtheater Lux in Nijmegen presenteert op 15, 17, 19, 20, 22, 28 en 29 juli om 21.45 uur films in de openlucht. De titels zijn nog niet bekend. Filmtheater De Bussel in Oosterhout presenteert onder de titel Openlucht Filmfestival zes films in de buitenlucht. Te zien zijn: 8 juli Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jeunet), 15 juli Historias minimas (Sorin), 22 juli La finestra di fronte (Özpetek), 29 juli Good bye, Lenin (Becker), 5 aug. een nog onbekende filmkeuze en 12 aug. Agata e la tempesta (Soldini). De films beginnen als de duisternis invalt. Perron 55 in Venlo presenteert in augustus onder de titel Zomerparkfeest vier films: 3 aug. Me and you and everyone we know (July), 4 aug. Het zwijgen (Van der Hout, Schrover), 5 aug. Crossing the bridge: The sound of Istanbul (Akin), 31 aug. Shadows of time (Gallenberger). Aanvang steeds 21.00 uur.

Nog meer buitenlucht
pleinbioscoop.nl

De Pleinbioscoop is de grootste vertoner van films in de openlucht. Deze zomer presenteert de Pleinbioscoop voorstellingen op het Lloydmultiplein in Rotterdam, het Lichtplein in Eindhoven, de Grote Markt in Schiedam en het Spuiplein in Den Haag. In Rotterdam zijn de meeste films te zien. Op het programma staan vanaf half augustus Le conseguenze dell’amore (Sorrentino), Caché (Haneke), My summer of love (Pawlikowski), Three burials of Melquiades Estrada (Jones), Drawing restraint 9 (Barney), Le grande voyage (Ferroukhi), Langer licht (Lammers), Me and you and everyone we know (July), Crossing the bridge (Akin), The world’s fastest Indian (Donaldson) en Crash (Haggis), allen met een korte film vooraf. In Schiedam, Eindhoven en Den Haag is een selectie van deze films te zien, aangevuld met een paar andere titels. In Den Haag zijn dat Touching the void (MacDonald) en Duel (Spielberg) en Eindhoven Kebab connection (Saul).

Opera
cinemadelicatessen.nl

De vertoning van operaregistraties in filmtheaters was vorig jaar zo succesvol, dat distributeur Cinema Delicatessen weer een operaprogramma heeft samengesteld. In ruim tien filmtheaters kan worden gekeken en geluisterd naar drie operaregistraties. Het zijn: Mozarts Die Entführung aus dem Serial, uitgevoerd door Der Bayerischen Staatopern met als dirigent Karl Böhm, Puccini’s La bohème door Orchestra e coro del teatro alla Scala onder leiding van Herbert von Karajan, en Verdi’s Rigoletto door de Wiener Philharmoniker met als dirigent Riccardo Chailly. Naast deze drie opera’s staat de documentaire Opernfieber van Katharina Rupp op het programma. De film schetst de geschiedenis van de rijke Italiaanse operacultuur.

La bohème in diverse filmtheaters

Muziekfilmfestival
bigriversfilm.nl

In Dordrecht gaat een nieuw muziekfilmfestival van start. In het kader van het Big Rivers Festival wordt van 4 t/m 10 augustus een apart festivalletje aan muziekfilms gewijd. Het programma is nog niet helemaal bekend, maar de organisatoren richten zich op een breed publiek. Er zullen films zijn te zien over uiteenlopende muziekstijlen, van popmuziek tot klassiek. Te zien zijn onder meer de speelfilm Habana blues (Zambrano), over de Cubaanse muziekscene, de speelfilm Stoned (Woolley), over het leven van Brian Jones, en de documentaire Calle 54 (Trueba), waarin grootheden uit de Zuid-Amerikaanse muziekscene zijn te horen. Het festival wordt op 10 augustus afgesloten met een openluchtvertoning op het Scheffersplein van Walk the line, de biopic over Johnny Cash, die Reese Witherspoon in de rol van zangeres en Cash’ echtgenote Jude Carter de Oscar voor beste actrice opleverde.

Surffilms
filmhuisdenhaag.nl

Filmhuis Den Haag duikt op 21 juli in de wereld van de surffilm. Het genre kent een lange traditie die begon in de jaren vijftig met broeierige, maar vooral keurige erotiek in strandfilms. Gespierde jongens en bikinimeisjes dolden daarin vrolijk met elkaar. Van een andere orde waren de surffilms in de jaren zestig en zeventig die de surfcultuur portretteerden. Het betrof meestal documentaires die de kijker wilden enthousiasmeren voor de surfcultuur. Ze werden vertoond in surfkringen. Op het programma staan voorbeelden van beide soorten films.

Impakt
impakt.nl

Het Utrechtse Impakt-festival (voor ‘adventures in sound and image’) vindt dit jaar al plaats in de zomer, als het van 23 tot en met 27 augustus zijn tenten opslaat in de tuin van het Centraal Museum waar het openluchtvertoningen, audio-picknicks en kunstwandelingen zal verzorgen.

Voor meer informatie over genoemde titels zie onze zoekpagina.

Geschreven door