Evenementen – 4 januari 2017

  • Datum 04-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Embleem van de Precrime-unit uit MINORITY REPORT

Amnesty International Filmfestival
amnestyfilmfestival.nl
Onder het motto "het filmen zelf kan ook als een vorm van actievoeren worden beschouwd" vindt van 14 t/m 18 maart de negende editie van het Amnesty International Filmfestival plaats. De locaties van het door Movies that matter georganiseerde evenement zijn de Balie, het KIT-Tropentheater, De Uitkijk, Paradiso en de Sugarfactory in Amsterdam. Filmhuis Den Haag doet ook mee en vertoont een kleine selectie uit het programma. Zoals altijd vertoont het festival "geëngageerde filmproducties over mensenrechten en menselijke waardigheid". Het draait daarbij niet alleen om het vertonen van films, maar ook om discussie en debat. Met de makers wordt uitvoerig ingegaan op de rol die film kan spelen in de samenleving. Met de voortschrijdende beeldcultuur en opmars van digitale camera’s lijkt die eerder groter dan kleiner te worden. Speciale aandacht is er voor de oorlog in Irak, het Israëlisch-Palestijnse conflict, vrouwenrechten en de discussie over de doodstraf. Op 17 maart is er naar aanleiding van de moord in El Salvador vijfentwintig jaar geleden op vier IKON-journalisten een symposium over geëngageerde journalistiek. Op het programma staan bijna twintig speelfilms en documentaires. Onder meer te zien is de komedie offside van de Iraanse filmmaker Jafar Panahi over de absurde gevolgen van het Iraanse verbod voor vrouwen om voetbalwedstrijden te bezoeken. De maker is op het festival aanwezig. Ook te zien is the mark of cain, een indringende speelfilm van Marc Munden over Engelse soldaten die in Irak over de schreef gaan. De film won op het recente filmfestival in Rotterdam de Movies that matter-award. Ook Munden is op het festival aanwezig. Andere opmerkelijke titels: the prisoner: or how i planned to kill tony blair, een documentaire over een Iraaks fotograaf die onschuldig negen maanden vastzat in de beruchte Abu Ghraib-gevangenis, greatest silence: rape in congo, over massale verkrachtingen tijdens de burgeroorlog in Congo, en new year baby, waarin twee Cambodjaans/Amerikaanse vrouwen Cambodja bezoeken met hun ouders, die tijdens de Rode Khmer-dictatuur in de jaren zeventig gruwelijke zaken meemaakten.

Filmbank
filmbank.nl
De Filmbank, de organisatie die zich sterk maakt voor de vertoning van onafhankelijke experimentele films, toont in haar vijftiende programma ‘A world of make believe’ films die de filmische illusie onderzoeken. Ze gaan niet over de werkelijkheid, maar over film(materiaal). Het programma, dat tot 3 mei langs filmtheaters rouleert, bevat tien korte films. Te zien zijn: roeien (Anna Abrahams, Jan Frederik Groot), a world of make believe (Lotje van Lieshout), hit & run (Tijmen Hauer), one person/lucy (Taatske Pieterson), [silence] (Wim Jongedijk e.a.), eighteen copper guardians in shao-lin temple and penetration: the penetrative (Tsui Kuang-Yu), harrachov (Matt Hulse, Joost van Veen), calypso road (Marta Jurkiewicz), paradise drift (Martin Hansen) en this is the future (Casper Lambeck).

Philip K. Dick
debalie.nl
Als onderdeel van De week van de populaire cultuur presenteert de Balie drie verfilmingen van de schrijver Philip K. Dick (1928-1982). De auteur, die het sciencefictiongenre opfriste, putte in zijn werk rijkelijk uit eigen paranoia. Dick was overtuigd dat de FBI hem in de gaten hield. Hij zocht zelfs contact met de geheime dienst met het verzoek hem met rust te laten. De verzekering dat hij niet bespioneerd werd, wakkerde zijn paranoia natuurlijk slechts aan. Gefundenes Fressen voor filmmakers, zodat veel van zijn boeken zijn verfilmd, met als bekendste blade runner (Ridley Scott, 1982). De drie films die de Balie vertoont, zijn: total recall (Paul Verhoeven, 1990), minority report (Steven Spielberg, 2002) en a scanner darkly (Richard Linklater, 2006), die in Nederland niet wordt uitgebracht.

New Italian Cinema Events
filmmuseum.nl
Al vijftien jaar presenteert New Italian Cinema Events (NICE) jaarlijks een selectie van films van jonge talentvolle filmmakers in het buitenland. Sinds tien jaar zijn de films ook in Amsterdam te zien. Dit jaar vindt het evenement van 1 t/m 11 maart in het Filmmuseum plaats. Ter gelegenheid van het jubileum is het programma uitgebreid met een retrospectief van de niet jonge, maar nog steeds actieve regisseur Vittorio de Seta. De 83-jarige Siciliaan begon zijn carrière in de jaren vijftig met korte, op het neorealisme geïnspireerde documentaires over het dagelijks leven op Sicilië en Sardinië. Een aantal van deze films zijn in het retrospectief te zien, dat ook vier speelfilms bevat. Die films zijn: banditi a orgosolo (1961), un uomo a metà (1966), l’invitata (1969) en De Seta’s laatste film lettere dal sahara (2006). Naast het retrospectief bevat het programma vijf films van jonge filmmakers. De organisatoren van NICE beloven films "die allemaal een sociaal-politieke inslag hebben en de Italiaanse mores soms stevig op de hak nemen."

Schuld en onschuld in banditi a orgosolo

Vrouwelijke filmmakers
filmhuiscavia.nl
Ooit vormden vrouwelijke regisseurs een aparte diersoort, maar die tijd is gelukkig voorbij. Of niet? Filmhuis Cavia presenteert in maart onder de titel ‘Female directors’ uitsluitend films van vrouwelijke regisseurs. Wat de films bindt? Misschien komt u erachter als u het programma ziet. Te zien zijn: somersault (Cate Shortland, 2004), me and you and everyone we know (Miranda July, 2005), marie antoinette (Sofia Coppola, 2006), grbavica (Jasmila Zbanic, 2006), look both ways (Sarah Watt, 2005), north country (Niki Caro, 2005), after the wedding (Susanne Bier, 2006), secret life of words (Isabel Coixet, 2005) en old joy (Kelly Reichardt, 2006).

Mannen balanceren tussen de bomen in old joy

Larry Clark
melkweg.nl
Oude viezerik, voyeur, geilaard: Larry Clark (64) wordt geregeld uitgemaakt voor alles wat vies en voos is. Zijn reputatie dankt de Amerikaan aan onverbloemde films over het (seks)leven van Amerikaanse tieners. Bijna twaalf jaar geleden debuteerde de man, die bekend stond als fotograaf van de achterkant van de Amerikaanse samenleving, met de speelfilm kids. Het portret van cynische tieners die alles doen wat God heeft verboden, zorgde voor veel rumoer. Sommigen zagen een meesterwerk, anderen een exploitatiefilm. Ook met zijn films erna zorgde Clark voor tweespalt. Wie zelf wil oordelen, kan terecht in de Melkweg, want dat vertoont zes van Clarks zeven films, waaronder de voorpremière van zijn laatste film, de korte documentaire destricted presents: impaled (2006). De andere vijf films zijn: kids (1995), ken park (1997), another day in paradise (1998), bully (2001) en wassup rockers (2005). De ontbrekende film is Clarks horrorfilm teenage caveman (2002), een buitenbeentje in zijn oeuvre.

Filmfestival Maastricht
lumiere.nl
Het filmfestival Maastricht bezint zich dit jaar op de betekenis van grenzen, met als aanleiding het vijftigjarig bestaan van het Verdrag van Rome, dat de start betekende van de Europese Unie. U kunt dat thema ook vergeten en gewoon kijken naar een selectie voorpremières, het beste van het filmfestival Rotterdam, speciaal geïmporteerde films en een retrospectief van de Nederlands-Australische filmmaker Paul Cox. Teveel om op te noemen, maar toch enkele titels: i don’t want to sleep alone (Tsai Ming-liang), 12:08 east of bucharest (Corneliu Porumboiu), red road (Andrea Arnold), the way i spent the end of the world (Catalin Mitulescu), nue propriété (Joachim Fosse) en transylvania (Tony Gatlif). Van Paul Cox zijn onder veel meer innocent (2000) en vincent (1987) te zien.

Keukentafeltafereel uit het sublieme nue propriété

Impakt Festival
impakt.nl
De achttiende editie van het audiovisuele Impakt Festival vindt van 29 maart t/m 1 april plaats in Utrecht. Het festival — met als kernlocatie het Centraal Museum, biedt zoals altijd een mix van muziek, film en video, exposities, discussies en presentaties van internetkunst. In Tivoli de Helling kan worden gekeken en geluisterd naar een muziekprogramma met onder meer optredens van Fuckhead en Carsten Nicolai. Het programma Panorama bevat een internationale selectie van film- en videowerk. Het programma Value friction gaat over het begrip fundamentele waarden. Wat is het en betekent het voor iedereen hetzelfde? Onderdeel van dit programma is het project The Speculative Archive, waarin Julia Meltzer en David Thorne de rol van archiefmateriaal onderzoeken. Veel aandacht is er ook voor de Zweedse Miriam Bäckström, die in haar videowerk het waarheidsgehalte van beelden onderzoekt.

Balkan festival
lantaren-venster.nl
Lantaren/Venster in Rotterdam presenteert van 1 t/m 4 maart onder de titel Balkan OFFshore filmfestival met korte en lange documentaires en speelfilms een programma over de situatie op de Balkan. Uit het motto ‘fragments of a new era’ blijkt dat de organisatoren niet pretenderen een compleet beeld te schetsten. De Servische bijdrage is dominant in het programma. Te zien zijn onder meer de Servische Oscarinzending tomorrow morning (Oleg Novkovic, 2006), over een emigrant die na twaalf jaar naar Servië terugkeert, de Servische toekomstnachtmerrie the tailor’s secret (Milos Avramovic, 2006) en de mengeling van Belgradose thriller en zedenschets seven and a half (Miroslav Momcilovic).

Geschreven door