Evenementen – 25 november 2016

  • Datum 25-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Ian McEwan

Africa in the picture
africainthepicture.nl
Het festival Africa in the picture jubileert. De tiende editie van het festival, dat de schijnwerper op Afrikaanse films en films van filmmakers van Afrikaans origine richt, staat dit jaar in het teken van humor. Het festival, dat van 6 t/m 16 september wordt gehouden, wil het clichébeeld over Afrika als eeuwige poel van ellende doorbreken. Maar het thema is ook gekozen omdat filmmakers door humor zich vrijheden kunnen veroorloven. Humor maakt het mogelijk om sociaal en politiek beladen onderwerpen aan te snijden. Zoals religieuze hypocrisie en manipulatie in de Guinese film il va pleuvoir sur conakry. De Kongolese film juju factory stelt op grappige wijze het negeren van de Belgische koloniale geschiedenis in Kongo aan de orde. En de Amerikaanse film i am through with white girls slaat vrolijk munt uit het daten van blanke vrouwen door zwarte mannen. Naast de vertoning van recente producties uit Afrika en werk van filmmakers van Afrikaanse afkomst buiten Afrika, besteedt het festival traditioneel aandacht aan gay-films. Speciale aandacht is er voor Ethiopië. En ter gelegenheid van de verkiezingen in Sierra Leone en het proces tegen ex-president Charles Taylor is de speelfilm erza over kindsoldaten te zien. Africa in the picture vertoont in totaal tweeënveertig films en wordt gehouden in Rialto in Amsterdam. Een selectie van het programma is te zien in Lantaren/Venster in Rotterdam, Filmhuis Den Haag, Chassé Cinema in Breda, Lux in Nijmegen en de Verkadefabriek in Den Bosch. Voorafgaand aan het festival presenteert Africa in the picture gratis openluchtvoorstellingen in zes Amsterdamse wijken, Rotterdam, Den Haag en Assen.

Film by the sea
filmbythesea.nl
Het Vlissingse festival Film by the Sea beleeft van 14 t/m 23 september in bioscoop Cinecity zijn negende editie. Het festival opent met de documentaire een manier om thuis te komen, waarin BLØF de wereld rondreist op zoek naar muzikaal inspirerende plekken en mensen. Traditioneel staat de competitie van acht boekverfilmingen centraal in het festival. De winnaar krijgt de Film by the Sea Award. De competitie wordt geopend met antonement, de verfilming door Joe Wright van Ian McEwans roman, gevolgd door een optreden van de Portugese fadozangeres Christina Branco. Later in het festival treden meer muzikanten op, onder wie Carel Kraayenhof. De jaarlijkse Lifetime Achievement Award gaat naar Volker Schlöndorff, die met zijn verfilming van Günter Grass’ die blechtrommel in 1979 de Oscar voor beste buitenlandse film won.

Mexicaans filmfestival
cinemaztlan.net
De Universiteit van Amsterdam en de Amsterdamse filmtheaters Melkweg Cinema, de Balie en het nieuwe Studio K presenteren van 18 t/m 23 september de tweede editie van het Cinemaztlán Mexican Filmfestival. Het festival geeft een doorsnede van de hedendaagse Mexicaanse cinema en een retrospectief van Mexicaanse cultfilms uit het verleden. De speelfilms, documentaires en korte films zijn onderverdeeld in vier thema’s: familie, politiek, culturele omwenteling en fantasy. De nadruk ligt op films van een nieuwe generatie, die Mexico beschouwt als een land in transitie, waar fel sociaal bewustzijn, tragiek en een gepassioneerde hang naar schoonheid hand in hand gaan. Daarnaast vertoont Melkweg Cinema het retrospectief Madmex, een serie sciencefiction en cultfilms uit de jaren vijftig en zestig. Filmmakers experimenteerden er toen lustig op los en creëerden voor die tijd zeer afwijkende films als planet of the female invaders, monster’s ship, santo versus la invasion de los marcianos en la momia azteca contra el robot humano. Gedebatteerd wordt er door Nederlandse filmexperts, wetenschappers en Mexicaanse filmcritici. Aanwezig zijn ook de Mexicaanse filmmaakster Elisa Miller, winnares van de prijs voor beste korte film in Cannes dit jaar, en cultuurcriticus Carlos Bonfil.

Iraans filmfestival
iraansfilmfestival.nl
Net als het Mexicaans filmfestival is ook het Iraans filmfestival toe aan zijn tweede editie. In het Utrechtse Louis Hartlooper Complex zijn van 21 t/m 23 september korte films, documentaires en speelfilms te zien, maar kan ook worden geluisterd naar live-muziek, poëzie en een filmdebat. Te zien is onder meer de in Iran omstreden speelfilm mainline van Rakshan Bani-Etemad. De film uit 2006 voert een drugsverslaafde, jonge vrouw op, die — zo blijkt later in de film — reden heeft voor haar drugsverslaving. Andere speelfilms in het programma zijn: another morning (Nasser Refaie, 2006), a few days later (Niki Karimi, 2006), do you have another apple? (Bayram Fazli, 2006), navel (Mohammad Shirvani, 2004), nocturnal (Keivan Alimohammadi en Omid Bonakdar, 2006) en on a friday afternoon (Mona Zandi Haghigi, 2006). Documentaires in het programma zijn: day of feedom (Saeed Tarazi, 2001), it’s always late for freedom (Mehrdad Oskouei, 2006), iran my lonely land (Mariette van Muijen en Remko Dekker, 2006) en the red card (Mahnaz Afzali, 2006). Naast films is er veel muziek te horen en een expositie van foto’s van Iraanse vrouwen in folkloristische kledij in een polderlandschap van fotografe Giti Entezami.

Boeddhistisch filmfestival
ibff.europe.eu
De tweede editie van het Boeddhistisch Filmfestival vindt plaats van 9 t/m 11 september in Studio K in Amsterdam. Te zien zijn acht films rond de thema’s Korea, Tibet en Zen. Vijf films zijn Nederlandse premières: de speelfilm time van de Koreaan Kim Ki-duk en de documentaires how to cook you life?, gyalyum chemo, the great mother, lucia rijker — een bokser, een boeddhist en shivering beauty, soundscape of mongolia. Het doel van het festival is een bijdrage leveren aan discussies over culturele diversiteit, waarden en normen, onderdrukking, het milieu en ethische kwesties. Naast filmvertoningen zijn er lezingen en muziekoptredens.

Tim Burton special
filmhuiscavia.nl
Filmhuis Cavia in Amsterdam presenteert van 26 t/m 28 september een Tim Burton special. Op het programma staan de Burton-klassiekers: edward scissorhands, ed wood, sleepy hollow, big fish, corpse bride en charlie and the chocolat factory.

Buitenlucht
filmmuseum.nl
geuzenveld.amsterdam.nl
Het Filmmuseum vertoont van 6 t/m 8 september drie openluchtvoorstellingen in Overhoeks in Amsterdam Noord. In de Tolhuistuin van het IJ kan op drie achtereenvolgende dagen worden gekeken naar: volver (Pedro Almodóvar), west side story (Robert Wise) en marie antoinette (Sofia Coppola). Aanvang ongeveer 21.30 uur. Ook het West Beach Filmfestival zoekt het in de openlucht. Op het buitenterrein van het Sloterparkbad in Amsterdam staan in september op het programma: kebab connection (1 sep), an inconvenient truth (7 sep), an officer and a gentleman (8 sep), babel (14 sep), zwartboek (15 sep), little miss sunshine (21 sep) en kicks (22 sep).

marie antoinette

Underground en trash festival
buttff.nl
Sinds vorig jaar kent Nederland het Butt-filmfestival, dat zich richt op B-films, underground en trash. Het Bredase festival beleeft dit jaar van 27 t/m 30 september in Electron zijn tweede editie. Naast films staan er performances en muziek op het programma. Op elk trash-festival mag verzamelaar van filmhistorische curiosa Jack Stevenson niet ontbreken. De Amerikaan komt naar Breda met het verzamelprogramma Sex, drugs en grindhouse. Liefhebbers van extreme horror kunnen terecht bij het programma Extreme, dat onder meer de august underground trilogie en the redsin tower van Fred Vogel bevat. De Amerikaanse cultfilmer is zelf aanwezig op het festival. Van Gerard Damiano, de maker van deep throat, staat de pornopoppenfilm let my puppets come (1976) op het programma. Performances zijn te verwachten van onder meer Dear Raindrops, een collectief uit Chicago, en de Nederlander Dr. Bibber. Onder de titel Outsiders is er een expositie met werk van het Franse collectief Le dernier cri en de Nederlanders Jeroen de Leijer, Jan van Nuenen en Barend van Hoek.

Amsterdam underground festival
amsterdamundergroundfestival.nl
Ook Amsterdam heeft een undergroundfestival. Ook dit is toe aan de tweede editie. Van 26 t/m 30 september zal in de omgeving van het Centraal Station (een tunnel, een brugkelder en een deel van de Noord-Zuid lijn) een diversiteit aan culturele uitingen te vinden zijn: dans, theater, beeldende kunst, symposia, film en muziek. Aan het exacte programma wordt op dit moment van schrijven nog gewerkt.

Filmwedstrijden
shootyourshot.nl
48hour.nl
lux-nijmegen.nl

In Haarlem en omgeving zoekt de Filmschuur onder de titel Shoot your shot jonge filmtalenten (tussen 15 en 21 jaar) die met een korte film — tussen tien seconden en vijf minuten — hun talent bewijzen. Alle genres, stijlen en vormen zijn welkom als het thema ‘lust’ er maar in zit. De winnende film wordt twee weken als voorfilm vertoond in de Filmschuur. In Utrecht participeert het Nederlands Filmfestival in Utrecht in het internationale initiatief 48 Hour film Project. Hierin wordt jong en oud talent uitgedaagd om binnen 48 uur een maximaal acht minuten durend filmpje te maken. De beste film gaat door naar de internationale finale van het 48 Hour Film Project.
In Gelderland kunnen (amateur)filmmakers meedoen aan het door filmtheater Lux georganiseerde HomeMade. De winnaar krijgt de Lux d’or 2008. Er zijn geen specifieke eisen, als de film maar interessant is voor derden.

Geschreven door