Evenementen – 23 januari 2017

  • Datum 23-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

APARTADO DE CORREOS

Spaanse politiefilms
melkweg.nl
hoogt.nl
Melkweg Cinema in Amsterdam en ’t Hoogt in Utrecht presenteren onder de titel Cine Policiaco vijf Spaanse politiefilms uit de jaren vijftig. De op de Amerikaanse film noir geïnspireerde lowbudgetfilms vormden in die periode een apart genre binnen de Spaanse cinema. In een realistische stijl verbeeldden ze het criminele stadsleven. De makers balanceerden op een dun koord omdat het dictatoriale Franco-regime een negatief beeld van het stadsleven niet op prijs stelde. Misstanden als corrupte politieagenten konden alleen op verhulde wijze in de films aan de orde worden gesteld. Te zien zijn: los ojos dejan heulla (José Luis Sáenz de Heredia), brigada criminal (Ignacio F. Iquino), apartado de correos 1001 (Julio Salvador), distrito quinto (Julio Coll) en a tiro limpio (Francisco Pérez-Dolz).

Sam Raimi
filmhuiscavia.nl

Filmhuis Cavia richt de schijnwerper op Sam Raimi, die als kind al vrolijke slapstickfilmpjes met een 8mm camera maakte. Later kreeg hij plezier in horrorfilms. Het leidde in 1981 tot de horrorklassieker the evil dead, die in Amerika lauw en in Europa enthousiast werd ontvangen. Er volgden meer horrorfilms, waaronder evil dead 2. in de jaren negentig stapte hij uit het horrorgenre met films als de western the quick and the dead en de thriller a simple plan. Wereldfaam bereikte hij in 2002 met spiderman, twee jaar later gevolgd door spiderman 2. Filmhuis Cavia vertoont zijn films in drie categorieën. Onder Dark Raimi vallen darkman, the evil dead, evil dead 2, dead by dawn en army of darkness. Onder het kopje Ordinary people vertoont Cavia a simple plan en the gift. Onder Wild West valt the quick and the dead. Tenslotte worden spiderman en spiderman 2 vertoond onder de titel Super Sam.

evil dead

Barbara Sukowa
filmmuseum.nl

Het Filmmuseum presenteert vijf films van de Duitse filmster Barbara Sukowa, die in 1980 doorbrak in Fassbinders tv-serie berlin alexanderplatz. Er vormde een stormachtige carrière, maar het bastion Hollywood wist Sukowa niet te slechten. Ze speelde wel in Amerikaanse films, maar nooit de hoofdrol. Het Filmmuseum vertoont de films die haar de status van een van de grootste Europese actrices bezorgden: lola (Rainer Werner Fassbinder, 1981), die bleierne zeit (Margaretha von Trotta, 1981), rosa luxemburg (Margaretha von Trotta, 1986) en europa (Lars von Trier, 1991). Als extraatje is die andere frau te zien, Sukowa’s vierde samenwerking met Von Trotta uit 2004. De film is niet eerder in Nederland te zien geweest.

Hoezo Amerikaanse Droom?
filmhuisdenhaag.nl

Geïnspireerd door de expositie van het werk van de New Yorkse fotograaf Gregory Crewdson in Fotomuseum Den Haag vertoont filmhuis Den Haag onder de titel The dark side of the American dream tien films die bij Crewdsons foto’s passen. Vrolijke feelgood movies ontbreken, want Crewdson maakt geënsceneerde foto’s waarin de wereld oogt als een duistere cinematografische nachtmerrie. In en tegen het schijnbaar geruststellende decor van de Amerikaanse suburbia zet hij een moderne wereld van angsten, neurosen en verlangens. Inderdaad: David Lynch is nooit ver weg in Crewdsons werk. Van hem vertoont het filmhuis Den Haag blue velvet, misschien wel Lynch’ beste film. Verder zijn te zien: happiness en palindromes (beide Todd Solondz), donnie darko (Richard Kelly), safe Todd Haynes) , the ice storm (Ang Lee), close encounters of the third kind en e.t. (Steven Spielberg), en bubble (Steven Soderbergh).

Julianne Moore in de fotoserie ‘Dream house’ van Gregory Crewdson

Stop wapenhandel
moviesthatmatter.nl

Het door Amnesty International in het leven geroepen initiatief Movies that matter presenteert maandelijks in vijf filmtheaters een film over mensenrechten. In januari staat de documentaire dealing and wheeling in small arms op het programma. Filmmaker Sander Francken legt in de film de handel in kleine wapens tussen Westerse wapenhandelaren en Afrikaanse kopers bloot. De regisseur en wapendeskundigen praten over de film in Kriterion in Amsterdam (7 jan), Louis Hartlooper Complex in Utrecht (8 jan), Lux in Nijmegen (14 jan), Lumière in Maastricht (18 jan) en filmhuis Den Haag (28 jan).

Koreaanse wraaktrilogie
filmmuseum.nl

De Zuid-Koreaanse filmmaker Park Chan-wook had twee jaar geleden veel succes met de duistere thriller oldboy, waarin een zakenman na vijftien jaar onterechte gevangenschap wraak neemt. De film was Quentin Tarantino’s favoriete film op het festival van Cannes in 2003. oldboy stond niet op zichzelf, maar was het tweede deel van een wraaktrilogie, die Chan-wook in 2002 was begonnen met sympathy for mr. vengeance. Daarin licht een bende een jongen op die zijn nier wil afstaan voor zijn doodzieke zus. Na oldboy besloot de maker in 2005 de trilogie met sympathy for lady vengeance, waarin een vrouw na dertien jaar onterechte opsluiting wraak zoekt voor de verloren jaren. De filmomschrijvingen klinker platter dan de films verdienen, want de trilogie bestaat niet uit rechtlijnige genrefilms, maar uit gelaagde films die vragen stellen over wraak, schuld en boete. Het Filmmuseum vertoont de trilogie van 1 t/m 10 januari.

Voorproefje filmfestival Rotterdam
filmfestivalrotterdam.com

Onder de titel Rotterdam Festival Preview vertonen zeven filmtheaters als opwarmertje voor het filmfestival Rotterdam de film ten canoes, die op het festival officieel in première gaat. De film van de in Nederland geboren Australiër Rolf de Heer is opzienbarend omdat er alleen aboriginals in spelen. ten canoes vertelt een mythisch verhaal over een jongen die uitgelegd krijgt dat hij geen verliefde gevoelens hoort te koesteren voor een van de vrouwen van zijn broer. En passant biedt de film een antropologisch inkijkje in de cultuur van de aboriginals, die bij conflicten het principe oog om oog, tand om tand hanteren. De film is te zien in Chassé Cinema (Breda), filmhuis Lumen (Delft), filmhuis Den Haag, Images (Groningen), Lux (Nijmegen), Lantaren/Venster (Rotterdam), Rialto (Amsterdam) en ’t Hoogt (Utrecht).

ten canoes

Tigers on tour
filmfestivalrotterdam.com

Vanaf oktober 2006 rouleren drie films uit de Tijgercompetitie van het filmfestival Rotterdam langs de filmtheaters. De films zijn de tragikomedie uit Uruguay la perrera (Manuel Nieto Zas), het tragische drama uit Guinee Bissau un matin bonne heure (Gahité Fofana) en de Argentijnse pubertragikomedie glue (Alexis Dos Santos). De films worden als minifestivalletje op één dag vertoond. In januari is dat in filmhuis Lumen (Delft), Schouwburg Amstelveen, het Fraterhuis (Zwolle), Filmhuis Helmond, Concordia Cinema (Enschede), Lumière (Maastricht) en Plaza Futura (Eindhoven).

Wageningen Filmfestival
ddsw.nl/movie-w

Filmhuis Movie W in Wageningen houdt in het weekend van 12 t/m 14 januari een filmfestival. Het programma bestaat uit een selectie van documentaires en een paar speelfilms. De documentaires zijn: lomax, the song hunter (Rogier Kappers), het verloren land (Jos de Putter), rex gildo, de val van een schlagerkoning (Hans Heijnen), the shutka book of records (Aleksandar Manic), searching for the wrong eyed jesus (Andrew Douglas), we feed the world (Erwin Wagnehofer), skin too few: the days of nick drake (Jeroen Bervkens), darwin’s nightmare (Hubert Sauper) en georgi and the butterflies (Andrei Paounov). De speelfilms op het programma zijn: the science of sleep (Michel Gondry), stoned (Stephen Woolley), ober (Alex van Warmerdam) en wallace & gromit: the curse of the were-rabbit (Nick Park, Steve Box). Uniek is de voorstelling met live piano-begeleiding van de zwijgende Russische sciencefiction klassieker aelita (Yakov Protazanov, 1924).

Mozart
cinemadelicatessen.nl

Drie keer een opera van Mozart gelijktijdig in de concertzaal, in de bioscoop en op televisie. Dat is het ambitieuze digitale project en experiment van Cinema Delicatessen. Willen mensen voor een Mozartopera naar filmtheaters komen als de uitvoering op hetzelfde moment op de televisie is te zien? De eerste poging op 11 december gaf geen antwoord, omdat wegens technische mankementen de opera niet werd uitgezonden door de televisie en in de filmtheaters. Op 7 januari is een herkansing met don giovanni. Als het goed gaat dus te zien op de televisie en in Chassé Cinema (Breda), Lux (Nijmegen) en ’t Hoogt (Utrecht).

Oberhausen Tour
debalie.nl

Cinema de Balie vertoont onder de titel Oberhausen on tour 12 en 13 jan. een selectie uit het programma van het kortfilmfestival Oberhausen. Te zien zijn: album (Matthias Müller), counter (Volker Schreiner), mars, casio, seiko, sheraton en toyota (Jack Snyder), man. road. river (L. Marcellus), what i’m looking for (Shelly Silver) en tiger licking girl’s butt (Nathalie Djurberg).

tiger licking girl’s butt

Geschreven door