Evenementen – 22 december 2016

Schrijfster en comédienne Lynnee Breedlove wilde vroeger per se ‘Johnny’ worden genoemd maar moest van haar moeder jurkjes dragen
Berlin Alexanderplatz
filmmuseum.nl
gigant.nl
Er is inmiddels een hele generatie opgegroeid zonder Rainer Werner Fassbinders berlin alexanderplatz. Dat moet anders, vindt het Filmmuseum terecht. De ruim vijftien uur durende tv-serie was het hoogtepunt in de zeer rijke carrière van het Duitse filmende enfant terrible Fassbinder, die sneller filmde dan God kon bijbenen. berlin alexanderplatz is de verfilming van Alfred Döblins roman uit 1929 die aan de hand van de belevenissen van de net uit de gevangenis ontslagen loner Franz Biberkopf het sociale klimaat in de Weimarrepubliek schetst. Duitsland gaat gebukt onder een enorme oorlogsschuld, de inflatie giert de pan uit, veel burgers leven in armoede en communisten en nazi-aanhangers vechten op straat om de macht. In de sociale en politieke chaos probeert Biberkopf het hoofd boven water te houden, maar elke poging wordt door de barre omstandigheden in de kiem gesmoord. Fassbinders magnus opus was in 1980 een tv-evenement van de eerste orde. Vooral in Nederland werd de door de VPRO uitgezonden veertiendelige serie lovend ontvangen. Workaholic Fassbinder maakte na berlin alexanderplatz in twee jaar nog vier (!) films, waarna hij in 1982 aan een combinatie van drugs en uitputting overleed. Het Filmmuseum vertoont van berlin alexanderplatz een gerestaureerde, op 35mm overgezette kopie van de op 16mm gedraaide serie. Naast het Filmmuseum is berlin alexanderplatz te zien in de Gigant in Apeldoorn, Filmhuis Den Haag, Images in Groningen en Lantaren/Venster in Rotterdam. De filmtheaters vertonen de serie uitgesmeerd over een paar dagen in blokken van drie of vier uur.
Transgender Filmfestival
transgenderfilmfestival.com
Het Nederlands Transgender Filmfestival is toe aan zijn vierde editie. Van 23 t/m 27 mei vertoont het festival in de Balie in Amsterdam films die buiten de tweedeling man-vrouw vallen. In de woorden van de organisatoren geeft het festival "op kunstzinnige, uitdagende en radicale wijze een beeld van de complexiteit en de maatschappelijke facetten van het transgender-zijn." Op het programma van het evenement, dat het grootste transgenderfestival ter wereld is, staan ruim twintig filmvertoningen, die gelardeerd worden met discussies, gesprekken met filmmakers uit binnen- en buitenland, live-optredens en feesten. Het festival wordt geopend met een optreden van de stand-up comedian Lynnee Breedlove, die in het verleden de frontvrouw was van de queer punkband Tribe 8. De thematische rode draad in het programma is het verschil in de visie op transgender in heden en verleden. Speciale aandacht is er voor Azië, waar transgenders een steeds grotere rol in films lijken te spelen. Gediscussieerd wordt er over de internationale positie van transgenders in het licht van de mensenrechten. Ook zijn er fotoexposities met werk van de Fransman Kael T. Block en de Indiase Anita Khemka. Het festival wordt besloten met een optreden van de Amerikaanse performer Kate Bornstein.
Cinemix Filmfestival
cinemix.nl
Amsterdam heeft er een nieuw filmfestival bij. Het Cinemix Filmfestival vertoont van 10 t/m 13 mei in Pathé Arena films die de culturele diversiteit versterken. Het festival opent met de Nederlandse voorpremière van the namesake van Mira Nair. De film gaat over strubbelingen tussen twee Bengaalse immigrantenfamilies in New York. Ook te zien is a goat’s tail van de Britse filmmaker Julius Amedume. De film gaat over een Ghanese taxichauffeur, die na een ontmoeting met een Engelse toeriste naar Engeland reist. Engeland blijkt geen paradijs. In half nelson van Ryan Fleck bouwt een geschiedenisleraar op een moeilijke school in Brooklyn een band op met een meisje. Klinkt bekend? Het verhaal zit anders in elkaar dan u denkt.
Ryan Gosling in half nelson
Ernst Lubitsch
filmmuseum.nl
Als critici de ‘Lubitsch touch’ aantreffen in een film, heeft de maker weinig te vrezen, want zij hebben zich in dat geval uitstekend geamuseerd. De ‘Lubitsch touch’ is het grootste filmkritische compliment voor met subtiele humor doortrokken visueel behendige films. Lubitsch was er met zijn lichtvoetige komedies een grootmeester in. Omdat de regisseur zestig jaar geleden overleed, presenteert het Filmmuseum in juni een retrospectief van zijn werk. Als opwarmertje vertoont het alvast ninotchka. De komedie over een stugge Sovjet-vertegenwoordigster (briljante Greta Garbo) die in Parijs worstelt met verleidingen van allerlei aard, is mede dankzij Billy Wilders dialogen oergeestig.
Latin American Filmfestival
laff.nl
Het Latin American Filmfestival is aan zijn derde editie toe. In het Louis Hartlooper Complex in Utrecht zijn van 9 t/m 16 mei in totaal vijftig films (kort, lang, documentair, fictie) te zien. Het programma wil in de eerste plaats met recente films een overzicht geven van de stand van zaken in de Zuid-Amerikaanse cinema. Te zien zijn films uit bekende filmlanden als Argentinië en Mexico, maar ook uit onbekende filmlanden als Peru, Bolivia en Colombia. Speciale aandacht is er voor Chili, waar volgens de festivalorganisatoren de laatste tien jaar een nieuwe generatie filmmakers is opgestaan. Zij spreken van een Nuevo Cine Chileno, die internationaal steeds meer aandacht krijgt. Naast recente Chileense films worden opmerkelijke films uit het verleden gepresenteerd. Zoals Patricio Guzmans drieluik the battle of chile over de militaire staatsgreep van Pinochet tegen Allende in 1973. Guzman filmde met het filmcollectief Third Year Team de aanloop naar de staatsgreep en bleef erna met gevaar voor eigen leven doorfilmen. Een cameraman werd doodgeschoten en anderen belandden in de gevangenis. Guzman vluchtte met het filmmateriaal naar Cuba. Te zien is ook de oudste bewaard gebleven Chileense film el husar de la muerte. De film uit 1926 gaat over de heldendaden van een patriot in de onafhankelijkheidsstrijd tegen Spanje in het begin van de negentiende eeuw. Nieuw dit jaar zijn de dagelijkse talkshows in het Louis Hartlooper Complex waarin filmmakers met elkaar en het publiek in debat gaan. Na 16 mei zijn de hoogtepunten van het festival onder de naam LAFF On Tour te zien in Melkweg Cinema in Amsterdam, de Verkadefabriek in Den Bosch, Plaza Futura in Eindhoven en filmtheater Lumière in Maastricht.
Arabisch filmfestival
kriterion.nl
Filmtheater Kriterion presenteert van 18 t/m 20 mei in samenwerking met het Arab Filmfestival de tweede editie van Caravan of the Euro-Arab Cinema. Naast Amsterdam zal het festival in Utrecht, Den Haag, Delft, Dordrecht en Zoetermeer plaatsvinden. Het programma bestaat uit twaalf korte en lange films van jonge Europese regisseurs van Arabische afkomst. Ze gaan over de ingewikkelde relatie tussen de Westerse en Arabische cultuur. Het doel van het festival is het op gang brengen van een dialoog. De vertoonde films zijn a world apart (Enas Muthaffar), night shadow (Nasser Bakhti), atmanah (Sherien Dabis), bait min lahm (Rami Abdeljabbar), ors el dhib (Jilani Saadi), chicken soup (Farah Abou Shwesha), kemo sabe (Rana Kazkaz), nights of gypsy’s descent (Hadi Mahood), gilgamesh.21 (Tariq Hashem), safra lakhir al dunya (Muhamad al Roumi) en heart edges (Hisham Ayouch).
Filmbanktour
filmbank.nl
Het experimentele filmprogramma ‘A world of make believe’ van de Filmbank is bijna uitgerouleerd. Het programma dat tien korte films bevat is nog te zien in Plaza Futura in Eindhoven (3 mei) en Vera Zienema in Groningen (8 mei). U kunt kijken naar werk van Anna Abrahams (roeien), Lotje van Lieshout (a world of make believe), Martin Hansen (paradise drift), Tijmen Hauer (hit & run), Tsui Kuang-Yu (eighteen copper guardians in shao-lin temple and penetration: the penetrative), Matt Hulse en Joost van Veen (harrachov), Marta Jurkiewicz (calypso road), Casper Lambeck (this is the future), Taatske Pieterson (one person/lucy) en Erik Urlings, Wim Jongedijk en Koen Hauser ([silence]).
Spaanse filmweek
melkweg.nl
De Melkweg presenteert in de Melkweg en De Uitkijk de derde editie van de Semana de Cine Español. Een selectie van het programma is ook in Lantaren/Venster in Rotterdam te zien. Het festival geeft met zestien films een overzicht van de recente Spaanse cinema. De openingsfilm is het ingetogen drama ficció van Cesc Gay. Andere films zijn onder veel meer: 53 dias de invierno (Judith Colell), een mozaïekfilm over stadsbewoners, het lichtvoetige drama over een straathoertje 20 centrimetros (Ramon Salazar, die we ons herinneren van piedras), het psychologische drama malas temporadas (Manuel Martin Cuenca) en de complexe raamvertelling obaba (Montxo Armendáriz).
Een overzicht van hedendaagse misère in malas temporadas
De wijde wereld in
filmhuiscavia.nl
Filmhuis Cavia in Amsterdam trekt onder het motto Alice en andere stukken de wijde wereld in. Het programma valt uiteen in drie delen. In ‘Van gewest tot gewest’ zijn films te zien die zich in Nederlandse provincies afspelen: wilde mossels (Eric de Bruyn), van god los (Pieter Kuijpers), de fûke (Steven de Jong) en bokken en geiten (Hans Heijnen). Het tweede deel bevat klassieke Alice in Wonderland-films: alice (Jan Svankmajer), tideland (Terry Gilliam), labyrinth (Jim Henson) en the wizard of oz (Victor Fleming). Het derde deel bevat live-muziek en korte films.