Evenementen – 20 februari 2017

‘Gekaapte’ billboards van Ron English, te zien in POPAGENDA op Shoot me filmfestival Den Haag
Indisch Filmfestival
indischfilmfestival.nl
Het Filmmuseum biedt van 13 tot en met 15 oktober plaats aan het Indisch Filmfestival, dat wordt gehouden onder het nostalgische motto ‘Het paradijs roept’. Met de vertoning van tientallen films, lezingen en een forumdiscussie wil het festival de (her)ontdekking van het Indisch erfgoed stimuleren. Op het programma staat onder meer de première van soerabaja surabaya van Peter Hoogendijk. De documentaire gaat over de strijd van de inwoners van Soerabaja in 1945 tegen het Britse bezettingsleger, dat de vooroorlogse verhoudingen wilde herstellen. In de chaotische periode vielen honderden doden, waaronder ook Nederlanders. Ook te zien zijn: oorlogsrust (2006, Doesjka van Hoogdalem), kinderjaren (2006, Piet Oomes), tjoet nja’dhien (1988, Eros Djarot) en oeroeg (1993, Hans Hylkema). Van de Nederlands-Indische schrijfster Marion Bloem zijn de documentaires het land van mijn ouders (1983) en we komen als vrienden (1984) te zien. Ook het Filmmuseum levert met archiefmateriaal een bijdrage aan het festival. Te zien zijn onder meer indonesia calling van Joris Ivens, over een staking van havenarbeiders in Sydney in 1946 uit solidariteit met de Indonesische vrijheidsstrijd, en journaalbeelden van het bezoek van Charlie Chaplin aan Nederlands-Indië in 1932.
Eric Rohmer
filmmuseum.nl
De Franse filmmaker Eric Rohmer is 86 jaar, maar nog steeds actief. Zijn nieuwe film les amours d’astrée et de céladon is bijna klaar en zal volgend jaar te zien zijn. Ter gelegenheid van de uitgave door Homescreen van een vijf Rohmer-films tellende dvd-box presenteert het Filmmuseum een klein Rohmer-retrospectief. Te zien zijn vijf films: conte d’automne (1998), la marquise d’o (1979), ma nuit chez maud (1981), l’anglaise et le duc (2001) en triple agent (2004).
Shoot me filmfestival
shoot-me.nl
Het Haagse festival van eigenzinnige, onafhankelijke films Shoot me beleeft dit jaar zijn tweede editie. Van 26 tot en met 29 oktober zijn in de Shoot Me Base, De bankkluis in het Nutshuis, het Paard van Troje en Filmhuis Den Haag tachtig actuele films te zien. Op het programma staan korte en lange films, fictie en documentaire. Een van de korte films is het Amerikaanse bling: consequences repercussions van Kareem Edouard. Waar komen de diamanten vandaan, die in de blingbling-cultuur in de rapwereld zo’n grote rol spelen? Een lange documentaire is popagenda, waarin de Spaanse filmmaker Pedro Carvajal de kunstenaar Ron English portretteert, die billboards kaapt om commentaar te geven op de commercialisering van de samenleving. Een beeld van Peking geeft de half uur durende documentaire city scène van Zhao Liang. Een bekende naam in het programma is Larry Clark. De Amerikaanse filmmaker maakte met wassup rockers na kids en ken park zijn derde openhartige film over jongeren. De film portretteert een groep Latino skaters in Los Angeles die in aanvaring komt met de dominante zwarte cultuur. Naast films zijn er lezingen over videomateriaal uit het Midden Oosten en de complottheorie over 9/11.
Movies that matter
moviesthatmatter.nl
De uit Amnesty International voortgekomen stichting Movies that matter presenteert 15 oktober in samenwerking met dagblad Trouw onder de titel De verdieping van Movies that matter een dvd-box. De box bevat vijf films van sterk bij wereldproblemen betrokken regisseurs, die cynisme en onverschilligheid willen doorbreken. De organisatoren spreken van ‘regisseurs die de camera omsmelten tot wapen.’ De box bevat hotel rwanda, darwin’s nightmare, promises, turtles can fly en osama. De box wordt gelijktijdig in filmtheaters in zes steden (Amsterdam, Den Haag, Groningen, Maastricht, Nijmegen en Utrecht) gepresenteerd. In elk theater houdt een prominente spreker een inleiding, gevolgd door vertoning van een van de films uit de box.
Scène uit darwin’s nightmare, onderdeel van nieuwe dvd-box Movies that matter
Leids Filmfestival
leidsfilmfestival.nl
Nederland is een nieuw filmfestival rijker. Van 26 tot en met 29 oktober vindt in Trianon, Kijkhuis, Siebolthuis, Scheltema en het LVC de eerste editie van het Leids Filmfestival plaats. Het festival opent met de voorpremière van de James Ellroy-verfilming the black dahlia van Brian De Palma. Ook De nacht van de wansmaak, editie 2006, beleeft op het festival zijn première. Op het programma staat verder Leids Kuit, dat documentaires bevat van Leidse scholieren. Veel aandacht besteedt het festival aan Japan en Rusland. Naast klassiekers van Akira Kurosawa, Shohei Imamura, Andrei Tarkovski en Nikita Michalkov staat werk van jonge Russische en Japanse filmmakers op het programma.
Spaanse burgeroorlog
hoogt.nl
Filmtheater ’t Hoogt presenteert in samenwerking met het Spaanse Instituto Cervantes onder de titel Documentaire en herinnering een programma over de Spaanse burgeroorlog. Te zien zijn: mujeres en pie de guerra (Susana Koska, 2004), waarin zeven vrouwen, die op voet van oorlog staan, naar vrede zoeken; la memoria inquieta (Balarmino Garcia Villar, 2005), waarin overlevenden van de strijd tegen Franco aan het woord komen, diego (Frédéric Goldbrunn, 1999), waarin een anarchist herinneringen ophaalt; quién mato a walter benjamin (David Mauas, 2005), over de vraag hoe Walter Benjamin aan zijn einde kwam, la doble vida del faquier (Elisabet Cabeza, 2005), een ‘fictieve documentaire’ over een basisschool tijdens de burgeroorlog, en l’ ami hollandais (Pieter Jan Smit, 2006), over de vrienden Jef Last en André Gide, die tijdens de Spaanse burgeroorlog van hun linkse geloof vielen.
Yofel Filmfestival
yofel.nl
Naast Leiden is ook Limburg met Yofel een nieuw filmfestival rijker. Onder het motto ‘Hoe breed is jouw wereld?’ richt het filmfestival, dat langs vijf Limburgse filmtheaters rouleert, zich op jongeren. Te zien zijn niet alleen korte en lange films, maar er kunnen ook games worden gespeeld en er kan worden deelgenomen aan een cameraworkshop. Er staan drie lange films op het programma (brick, me and you and everyone we know en fearless. Ook zijn twee films te zien van Berry van der Vorst, die vorig jaar een Limburgse filmwedstrijd won.
Widescreen
filmmuseum.nl
Voordat de Amsterdamse bioscoop Cinerama gesloopt wordt om plaats te maken voor een theatercomplex van Joop van den Ende organiseert het Filmmuseum nog één keer een widescreen-weekend. Van 13 tot en met 15 oktober kan worden gekeken naar 70mm en andere breedbeeldformaten van korte en lange films. Te zien zijn onder meer: 2001: a space odyssey (Stanley Kubrick, 1968), titanic (James Cameron, 1997), apocalypse now (Francis Ford Coppola, 1979), there’s no business like showbusiness (Walter Lang, 1954) en le voyage en ballon (Albert Lamorisse, 1960).
Leonard Retel Helmrich
hoogt.nl
Filmtheater ’t Hoogt vertoont in het kader van het festival Oversteek, dat gaat over de relatie van Nederland met Indonesië, vier films van documentairemaker Leonard Retel Helmrich. Op 14 oktober staan de stand van de zon (2003) en stand van de maan — in 2004 winnaar van de Joris Ivens Award op IDFA — op het programma. Een dag later kan worden gekeken naar vlucht uit de hemel (2003) en promised paradise (2006).
Willem Barentsz Festival
willembarentszfestival.nl
In Filmhuis Den Haag vindt van 26 oktober tot en met 1 november de tweede editie van het Willem Barentsz Festival plaats. Het festival gaat over heden, verleden en toekomst van Arctische volken. Speciale aandacht is er dit jaar voor de situatie van de Inuit in Noord Canada. Filmliefhebbers kennen de streek en zijn bewoners door de film atanarjuat, the fast runner van Zacharias Kunuk en Norman Cohn. Beiden zijn aanwezig op het festival en brengen hun nieuwe film the journals of knud rasmussen mee. De film gaat over de ontmoeting van de Inuit met de Poolreiziger Knud Rasmussen in 1921. Het festival toont ook Kunuks oudere werk, dat een beeld geeft van de snel veranderende leefomstandigheden van de Inuit.
Krzysztof Kieslowski
melkweg.nl
Melkweg Cinema presenteert een omvangrijk retrospectief van de in 1996 overleden Poolse regisseur Krzysztof Kieslowski. Op het programma staan de dekaloog (tien films over de Tien Geboden) en de op de Franse Revolutie geïnspireerde trilogie rouge, blanc en blue. Ook zijn Kieslowski’s vroege films amator, underground passage, first love en no end te zien. De twee postume verfilmingen van scenario’s van Kieslowski — Tom Tykwers heaven en Danis Tanovic’ l’enfer — bieden interessant studiemateriaal: zou Kieslowski het anders hebben aangepakt? Als inleiding op leven en werk van de filmmaker vertoont Melkweg Cinema de documentaire i am so so van Krzysztof Wierzbicki.
Cate Blanchett en Giovanni Ribisi in Tom Tykwers heaven, te zien op het Krzysztof Kieslowski-retrospectief in De Melkweg
Film in Brabant
brabantfilm.nl
De Vereniging van Brabantse Filmtheaters presenteert de hele maand oktober in meer dan tien Brabantse filmtheaters het filmfestival Film in Brabant. Het festival, dat één keer in de twee jaar wordt gehouden, richt zich op Brabantse films. Het hart van het festival bestaat uit recente Brabantse (korte) films, van animatie tot documentaire, van fictie tot experimenteel. Het onderdeel Schatten van Brabant bevat pareltjes uit het provinciale filmerfgoed. In dit kader is onder meer de in 1967 verboden speelfilm ongewijde aarde van Jef van der Heijden te zien.