Evenementen – 2 februari 2017

  • Datum 02-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

QUINCEAÑERA

Roze Filmdagen
rozefilmdagen.nl
Het gay-festival de Roze Filmdagen viert zijn tiende editie van 14 t/m 23 december in Amsterdam in Cinema de Balie, de Uitkijk en filmhuis Cavia. Een selectie van acht films uit het programma is te zien in filmhuis Den Haag. Het festival wordt geopend met de speelfilm quinceañera van Wash Westmoreland en Richard Glatzer. De film gaat over de vijftienjarige dochter van een dominee, die door haar ouders uit huis wordt gezet als ze zwanger is. Ze trekt in een latinowijk in Los Angeles in bij haar homoneef. De film won op het Sundance Festival zowel de publieksprijs als de juryprijs. De makers zijn op de openingsavond aanwezig. Naast de openingsfilm staan ongeveer zeventig korte en lange speelfilms en documentaires op het programma. Een van de hoogtepunten is fremde haut (unveiled) van Angelina Maccarone. De film gaat over een Iraanse asielzoekster, die zich in Duitsland gedwongen voelt zich als man voor te doen. In een zuurkoolfabriek wordt ze verliefd op een vrouwelijke collega. Hoofdrolspeelster Jasmin Tabatabai is aanwezig op het festival. Traditioneel heeft het festival een aantal themaprogramma’s. Onder de titel Bloedverwanten zijn films te zien over traditionele en alternatieve familiebanden. Hoe het homoleven in Oost-Europa eruit ziet, is te zien in het programma Het nieuwe Europa. Met een forum wordt nader ingegaan op de situatie van homo’s en lesbo’s in Oost-Europese landen. Ook op het onderdeel (camp)humor heeft het festival een naam hoog te houden. Dit jaar zijn er op dat gebied drie korte programma’s. De titels Schooljongens, Adventures in dating en Lachen met lesbisch spreken voor zich. Nog is de koek niet op. Het programma Made in gay Holland bevat een overzicht van Nederlandse korte gay-produkties. Wie horrorspanning zoekt kan terecht bij switchblade romance (Alexandra Aja), een slasher met een lesbische twist, show me (Cassandra Nicolaou), waarin een lesbische yuppie wordt gekidnapt door twee tieners, en fine dead girls (Dalibor Matanic), over een door hun buren geterroriseerd lesbisch stel.

Derek Jarman
rialtofilm.nl
Filmtheater Rialto in Amsterdam zet met een klein retrospectief van 7 t/m 16 december de schijnwerper op de in 1994 op 52-jarige leeftijd overleden Engelse filmmaker Derek Jarman. Jarman was een compromisloze filmmaker, die film met een mengeling van kunsthistorisch inzicht en politiek- en homoactivisme benaderde. Het leverde altijd intrigerende films op, met als bekendste caravaggio (1986), een erudiete mix van speelfilm, documentaire en reflectie. Naast deze film vertoont Rialto sebastiane (1976), waarin een Romein in de 3e eeuw na Christus op een buitenpost de homoliefde ontdekt, the garden (1990), een speelfilm over homorepressie, the angelic conversation (1985), een poëtische homo-erotische interpretatie van Shakespeares sonnetten, edward ii (1991), een verfilming van Christopher Marlowes toneelstuk, en blue (1993), de radicale, verstilde film — een blauw scherm en een naar binnen gekeerde soundscape — die Jarman kort voor zijn overlijden maakte. Een introductie op leven en werk van Jarman geeft de documentaire derek jarman, life as art (Andy Kimpton-Nye).

caravaggio

Drie keer Mozart
cinemadelicatessen.nl
Cinema Delicatessen sluit het Mozartjaar af met de vertoning van drie nieuwe produkties van de Nederlandse Opera, die elk live via een satellietverbinding in filmtheaters in tien steden te zien zullen zijn. Het is een experiment, want de opera’s worden gelijktijdig door de televisie (Nederland 2) uitgezonden. Ook kunnen ze worden bekeken op het digitale themakanaal Culturua. Cosi fan tutte bij de spits af op 10 december. Twee weken later kan worden gekeken naar Le nozze di figaro en als laatste op 7 januari naar Don Giovanni.

mozart da ponte

Australië
filmmuseum.nl
Wat weten we van de Australische cinema? Weinig. Het Filmmuseum wil er wat aan doen, met als aanleiding vierhonderd jaar Nederlands-Australische betrekkingen. Tussen 7 en 20 december vertoont het vijf recente Australische films. Het hoogtepunt is de western the proposition, waarvoor popmuzikant Nick Cave het scenario en de soundtrack schreef. In de bikkelharde, door John Hillcoat geregisseerde film, die aan het einde van de negentiende eeuw in de Australische middle of nowhere speelt, stelt een sheriff een gearresteerd bendelid voor een gruwelijke keuze. Hij kan het leven van zijn ene broer redden door binnen negen dagen zijn andere broer, een bendeleider, op te sporen en te vermoorden. De film uit 2005 werd in Nederland meteen op dvd uitgebracht en is nu voor het eerst op het witte doek te zien. Dat geldt ook voor de horrorfilm wolf creek (Greg McLean), japanese story (Sue Brooks), jindabyne (Ray Lawrence) en little fish (Rowan Woods). Wel (kort) in de Nederlandse bioscoop te zien waren lantana (Ray Lawrence), somersault (Cate Shortland), opal dream (Peter Cattaneo) en look both ways (Sarah Watt).

Thrillers en suspense
filmbank.nl
De Filmbank, het Nederlandse platform voor experimentele films, tourt met een programma van korte Nederlandse thrillers en suspensefilms door het land. Onder de titel Disappearing elephant worden tien filmpjes vertoond, waarin het draait om spanning. Het kortste filmpje is het drie minuten durende mam ma (Hester Scheurwater), waarin het woordje mama een steeds angstaanjagender klank krijgt. Het langste filmpje is het twaalf minuten durende ariadne (Barbara Meter), waarin de spanning van het filmmateriaal zelf komt: breekt de film, brandt hij door, verdwijnt hij uit de projector of blijft het goed gaan?

mam ma

Carol Reed
filmmuseum.nl
Wie Carol Reed zegt, zegt the third man (1949), de Koude Oorlog-klassieker die zich afspeelt in Wenen, met als hoogtepunt een achtervolging in het Weense rioleringsstelsel. Omdat Reed honderd jaar geleden werd geboren, presenteert het Filmmuseum vier films van hem. Naast the third man zijn dat odd man out (1947), the fallen idol (1948) en our man in havana (1959). Bijzonder is de vertoning van odd man out, waarmee Reed internationaal doorbrak. De film over een Ierse rebellenleider in de strijd tegen de Britse overheersers is te zien in een gerestaureerde kopie.

our man in havana

Andrej Tarkovski
filmhuisarnhem.nl
Het is altijd tijd voor de films van Andrej Tarkovski. Filmtheater Focus in Arnhem presenteert de zeven speelfilms van de Russische filmmaker, die met zijn films de kijker niet wilde vermaken, maar hem over zichzelf en het menselijk tekort wilde laten nadenken. Het leverde visueel wonderbaarlijk mooie films op. Te zien zijn de jeugd van ivan (1962), andrej roebljov (1969), solaris (1972), de spiegel (1975), stalker (1979), nostalghia (1983) en het offer (1986).

Herman Brood
images.nl
Jean van de Veldes speelfilm wild romance over Herman Brood maakte vorige maand een harde landing, maar filmtheater Images in Groningen richt zich nog even op de rocklegende. Te zien is de documentaire rock ’n roll junkie, die in 1994 werd gemaakt door een viermanschap, onder wie schrijver/presentator Jan Eilander. In de film is Brood nog de branieachtige vlegel, op wie niemand kwaad kon worden. Uit de vele uren restmateriaal van deze documentaire stelden de makers recent de anderhalf uur durende dvd herman brood: uncut samen. Ook die wordt vertoond. Verder kan worden gekeken naar videomateriaal dat filmmaker Piet Wichers van Brood schoot tussen 1976 en 1980. En tenslotte is de curieuze speelfilm total love van de Israëlische filmmaker Gur Bentvich te zien. De film gaat over een drugsbende. Brood speelt een narcoticarechercheur. Noem het ironie.

Erik van Lieshout
impakt.nl
Erik van Lieshout tekent en schildert, maar maakt ook video’s en installaties. Op 29 november presenteert hij als Impakt Event in ’t Hoogt in Utrecht een filmavond met werk van anderen en eigen werk. Van Lieshout laat zich daarbij inspireren door stedelijke culturen, zijn vaste thematiek. Te zien is onder meer zijn installatie UP!, die hij maakte naar aanleiding van depressieve klachten. Van Lieshout legde zijn tocht langs vele therapeuten met een videocamera vast. Ook te zien is zijn nieuwe werk ROCK. In een interview zal Van Lieshout aan de tand worden gevoeld over zijn filmkeuze en manier van werken.

Resfest
dnerve.com
Resfest is de naam van het rondreizende internationale festival dat zich richt op digitale film, nieuwe media en nieuwe kunstvormen. Het festival beleeft dit jaar zijn tiende editie, maar deed vorig jaar voor het eerst Nederland aan. Ook dit jaar bezoekt het festival Nederland. In het weekend van 1 tot 3 december is het festivalprogramma te zien in Off_Corso in Rotterdam en een week later in de Balie en Paradiso in Amsterdam. Het festival bevat onder meer drie programma’s van korte films. Het eerste geeft onder de titel State of the art een overzicht van de stand van zaken met werk van Run Wrake, Johan Kramer, Chris Shephard en Stefan Nadelman. Het tweede vertoont onder de titel Out of the box werk van makers, die zich niets aantrekken van traditionele afbakeningen. Onder de titel Fear and trembling toont het festival werk dat de kijker verontrust achterlaat. Andere festivalonderdelen zijn: een overzicht van de beste muziekvideo’s uit tien jaar Resfest, een selectie films over gevaren die het leven bedreigen (milieuvervuiling, nucleaire wedloop enz), de invloed van Radiohead en hun videoclips op visuele kunstenaars, en de tien beste films uit tien jaar Resfest.

Geschreven door