Evenementen – 17 april 2017

Hindustaans Filmfestival in Amsterdam
Arab Filmfestival
arabfilmfestival.nl
Het Arab Filmfestival beleeft zijn zesde editie. Het festival rouleert in juni door Amsterdam, Den Haag en Utrecht, maar het hart ligt in Cinerama in Rotterdam, waar het festival 30 mei van start gaat. In het midden van het omvangrijke programma staat de competitie van tien recente speelfilms uit de Arabische wereld. Te zien zijn onder meer het Palestijnse Waiting, het Syrische Under the ceiling, het Algerijnse Douar de femmes, het Iraakse Ahlaam en het Marokkaanse Heaven’s door. De competitie met lange documentaires bevat drie films: Iraq, the song of the missing men, over de gevolgen van de Irak-oorlog, Since you left, een autobiografisch geïnspireerde reflectie op het Israëlisch-Palestijnse verleden, en The place I call home, over de idealen en dromen van vier Egyptische jongeren. Verder zijn er competitieprogramma’s van korte fictiefilms en documentaires en retrospectieven van de Tunesische filmmaker Naci Kemir en de Egyptische Salah Maray. Onder het kopje ‘vrede’ zijn Avi Mograbi’s documentaire Avenge but one of my two eyes en Hany Abu-Assads Paradise now te zien. Het onderdeel ‘Karavaan Euro-Arab cinema’ bevat vier films van Europees-Arabische filmmakers. Te zien is onder andere Marock van Laila Marrakchi dat in Marokko voor veel controverse zorgt. De film schetst een portret van jongeren in Casablanca, die niet leven zoals conservatieve Marokkanen dat graag zien.
Camera Japan
camerajapan.nl
De Japanse cinema is een van de vitaalste in de wereld, maar in de Nederlandse filmtheaters merken we er weinig van. Ten onrechte, vinden de organisatoren van de eerste editie van het Japanse filmfestival Camera Japan. Het door drie steden roulerende filmprogramma was vorige maand in de Melkweg in Amsterdam te zien. Deze maand is het tussen 1 en 7 juni te zien in Filmhuis Den Haag en Lantaren/Venster in Rotterdam. Het festival telt meer dan twintig films, waarvan de overgrote meerderheid niet eerder in Nederland te zien is geweest. Het hoofdprogramma bevat tien films, waaronder tienerdrama’s (Cream lemon, Nobuhiro Yamshita), yakuzafilms (Deserted dogs, Asao Masahiro) en sociale drama’s (Domestic violence, Shun Nakahara). Interessant is het vier films tellende retrospectief (Love letter, April story, All about Lily Chou-Chou en Hana and Alice) van regisseur Iwai Shunji, die zijn carrière aan het einde van de jaren tachtig begon als maker van videoclips. Shunji’s films zijn ingetogen drama’s over tienerperikelen. Op het programma staan ook twee klassiekers: het historische prostitutiedrama Life of Oharu (Mizoguchi Kenji, 1952) en het gangsterdrama The Yagyu clan conspiracy (Fukasaku Kinji, 1978). Verder is er een gay-evening met Waterboys (Yaguchi Shinobu, 2001) en Hush! (Hashiguchi Ryosuke, 2001) en een jongerendag met Bad company (Furumaya Tomoyuki, 2000) en Pompoko (Takahata Isao, 1994).
InDeMaak
indemaak.com
Onder de titel InDeMaak zijn in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht elke vierde maandag van de maand studentenfilms te zien. Het biedt studenten van verschillende audiovisuele opleidingen de kans om elkaars werk te zien. Op 26 juni worden de beste films van de afgelopen edities vertoond. Aspirant filmmakers, maar ook professionals uit de filmwereld zullen bij de vertoning aanwezig zijn.
Hindustaans Filmfestival
hindustaansfilmfestival.nl
Het Filmmuseum in Amsterdam presenteert van 2 tot en met 5 juni de zevende editie van het Hindustaans Filmfestival. Het festival, dat vorige maand in filmhuis Den Haag werd gehouden, vertoont zeven succesvolle recente Bollywoodfilms: de Bonnie and Clyde-variant Bunty aur babli (Shaad Ali, 2005), de remake van de Koreaanse film Oldboy Zinda (Sanjay Gupta, 2006), de romantische komedie Salaam namaste (Siddharth Anand, 2005), de komedie No entry (Anees Bazmee, 2005), de thriller Dus (Anubhav Sinha, 2005), de thriller Lucky (Radhika Rao, Vinay Sapru, 2005) en het familiedrama Bewafaa (Dharmesh Darshan, 2005). Aan het programma is de recente succesvolle klassieker Lagaan: Once upon a time in India (Ashutosh Gowariker, 2001) toegevoegd.
Independent Filmfestival
lumiere.nl
Studenten Mediacultuur van de Universiteit van Maastricht organiseren op 22 juni in filmtheater Lumière het Independent Filmfestival. Het festival komt voort uit onvrede met de hedendaagse beeldcultuur van gelikte videoclips en films. Het programma, waaraan op het moment van schrijven nog wordt gewerkt, bevat onafhankelijke films, vernieuwende videoclips en voorbeelden van ‘radicale media’.
Beeld voor Beeld festival
beeldvoorbeeld.nl
Meer dan twintig films bevat het visuele-antropologiefestival Beeld voor Beeld, dat dit jaar van 7 tot en met 11 juni zijn zeventiende editie beleeft in het Tropentheater in Amsterdam. Het festival, dat zich richt op cultuur en beeldvorming, opent met The happiest people in the world (Sjaheen Dill-Riaz). In de indringende documentaire keert de in Duitsland wonende maker terug naar zijn geboorteplaats Dhaka in Bangladesh. Volgens een onderzoek van de London School of Economics wonen in Bangladesh de gelukkigste mensen ter wereld, maar de maker krijgt een andere indruk als hij vroegere vrienden bezoekt. De film dwingt bewondering af voor hun overlevingsdrang. Ook een Nederlandse première is de Zuid-Afrikaanse documentaire The mother’s house (François Verster). De film volgt over een periode van vier jaar een puber, die met haar moeder en oma in een township buiten Kaapstad woont. Het resultaat is een portret van drie generaties vrouwen, die met allerlei problemen te kampen hebben. Op het festival gaat ook Promised paradise in première, de nieuwe film van Leonard Retel Helmrich, die twee jaar geleden met Stand van de maan de Joris Ivens Award op Idfa won. Promised paradise volgt in Indonesië een troubadour/poppenspeler, die met behulp van zijn poppen ontwikkelingen als het groeiende moslimfundamentalisme becommentarieert. Opmerkelijk is ook Bar’puru, waarin Frank Zichem terugblikt op de strijd in Suriname tussen Ronnie Brunswijk en Desi Bouterse tussen 1986 en 1992. Honderden mensen kwamen om het leven bij wat in Suriname de Binnenlandse Oorlog wordt genoemd.
Seniorenfestival
filmhuisdekeizer.nl
U bent op leeftijd, pardon senior, en dol op films waarin ouderen de hoofdrol spelen? Filmhuis De Keizer organiseert van 23 tot en met 25 juni een seniorenfestival. Op het programma staan films met vitale ouderen: The world’s fastest Indian (Roger Donaldson), Calendar girls (Nigel Cole), Mrs. Henderson presents (Stephen Frears), The Straight story (David Lynch), Children of nature (Fridrik Thor Fridriksson) en de documentaire Buena Vista Social Club (Wim Wenders). De jeugdige Filmkrant-medewerker Kevin Toma houdt op 25 juni een lezing over Buena Vista Social Club.
China
filmhuiscavia.nl
Filmhuis Cavia in Amsterdam richt de blik op China. Met ruim tien speelfilms en documentaires wordt een divers beeld gegeven van China en de Chinese filmcultuur. In Interesting times — The secret of my success (Jinchuan Duan) wordt verplichte geboortecontrole in een dorpje een item in de lokale verkiezingen. The concrete revolution (Xiaolu Guo) schetst een beeld van de ‘betonrevolutie’ in Peking, waar één miljoen van de twaalf miljoen inwoners bouwvakker is. What remains of us (François Prévost, Hugo Latulippe) klaagt de Chinese overheersing van Tibet aan. The men who could conquer China (Nick Torrens, Jane St. Vincent Welch) portretteert een Amerikaanse zakenman op zoek naar de Chinese markt. Naast documentaires bevat het programma speelfilms, waarvan de meeste eerder in Nederland te zien waren zoals Go for broke (Guangli Wang) en Blue kite (Tian Zhuangzhuang).
Fietsfilms
melkweg.nl
Nederland is in de ban van het WK-voetbal, tijd voor fietsfilms vindt De Melkweg in Amsterdam. Te zien zijn de geweldige animatiefilm Les triplettes de Belleville (Sylvain Chomet), de tragikomedie Le vélo de Ghislain Lambert (Philippe Harel), de korte documentaires De zilveren pijl en Pijn van de kou (Mart Dominicus/Wilfried de Jong), de Tour de France-documentaire Tour des légendes (Erik van Empel), de fietsdocumentaire In het wiel van de renner (Mark Bakker). Ook ontbreekt de komische fietsende-postbodefilm Jour de fête van Jacques Tati niet.
Fietsfilms in De Melkweg
EyeFuel Extravaganza
hollandfestival.nl
Onder de naam Eye Fuel presenteert het Holland Festival dit jaar multimediale voorstellingen over de wisselwerking tussen beeld en geluid. Het Eye Fuel programma opent op 8 juni in het Amsterdamse Paradiso, met optredens van Mimeo en het Orchestre Audiovisuel. Zij maken audiovisueel werk dat wordt aangestuurd door grensverleggende computertechnologie. Beeld en geluid zijn in het werk uitdrukkelijk met elkaar verweven. In de bovenzaal is op 8 juni het werk Conductor van Belgische videokunstenares Anouk de Clercq te zien.
Synchronator Event
impakt.nl
Impakt organiseert op zaterdag 3 juni het Synchronator Event in Expositieruimte Moira in Utrecht, met een performance van Bas van Koolwijk en Gert-Jan Prins. Synchronator gaat van start met een screening van onder andere vroege video-experimenten van de Vasulka’s. Zij worden beschouwd als pioniers binnen de videokunst. Van Koolwijk en Prins specialiseerden zich in het omzetten van beeld naar geluid en vice versa. De performance is gebaseerd op methodes om analoge en soms gestoorde audio- en videosignalen door huidige apparatuur geaccepteerd te laten worden. Verder is de installatie Camera Lucida, waarin geluidsgolven worden omgezet naar licht, van 2 t/m 4 juni gratis te bezichtigen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van sonoluminicentie: geluidsgolven die door een bak met vloeistof gaan, veroorzaken implosies waardoor de temperatuur zeer hoog oploopt. Door de hitte ontstaat er licht. Camera Lucida is ’s werelds grootste vertoning van sonoluminicentie, en biedt voor het eerst de kans aan mensen buiten de natuurwetenschappelijke gemeenschap om dit geheimzinnige fenomeen waar te nemen.