Evenementen – 15 december 2016

  • Datum 15-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Vertigo

Beeld voor Beeld-festival
beeldvoorbeeld.nl
Het festival voor visuele antropologie Beeld voor Beeld beleeft van 6 t/m 10 juni zijn achttiende editie. Het festival in het Tropentheater in Amsterdam staat dit jaar in het teken van stadsculturen. Een belangrijk onderwerp omdat sinds kort op aarde meer mensen in steden wonen dan op het platteland. Speciale aandacht is er voor de snelle sociaal-economische veranderingen in China. In goodnight beijing protesteren huizenbewoners in de Chinese hoofdstad tegen de sloop van hun huizen, die plaats moeten maken voor kantoorkolossen. our courtyard: bai people of south west china gaat over een roerige familiegeschiedenis met als middelpunt een ouderlijk huis. Aandacht is er ook voor het leven van jongeren in Iran. Twee films tonen de kloof tussen de werkelijkheid en de islamitische retoriek. Over jongeren gaat het ook in het programma ‘The school as microcosm of society’, dat vier films bevat die het schoolleven spiegelen aan de omringende samenleving. Veel documentaires op het festival zijn premières, zoals de schattenberg van Monique Verhoeckx waarin de maakster het Indisch-Nederlandse verleden van haar moeder onderzoekt. Ook eerwraak van Frans Bromet gaat op Beeld voor Beeld in première. De maker volgt twee Turks-Nederlandse meiden die in Turkije onderzoek doen naar eerwraak. Naast het kijken naar films wordt op het festival gedebatteerd met filmmakers. Aanwezig is onder meer de bekende visuele antropoloog David MacDougall, van wie schoolscapes, een portret van het leven op een Indiase school, op het festival is te zien.

Sciencefiction in Amersfoort
lievevrouw.nl

De KustVaarRoute is een buitenkunstproject in Amersfoort. Tot 31 oktober wordt onder het motto ‘Science fiction aan de grachten’ in de oude binnenstad beeldende kunst geëxposeerd. Het Filmtheater De Lieve Vrouw doet mee aan de manifestatie met drie sciencefictionfilms uit de laatste jaren. Te zien zijn: 7, 10 en 12 juni howl’s moving castle (Hayao Miyazaki, 2004), 14, 17 en 19 juni children of men (Alfonso Cuarón, 2006) en 21 en 24 juni code 46 (Michael Winterbottom, 2003).

The pervert’s guide to cinema
kriterion.nl
Filmtheater Kriterion presenteert onder de titel ‘The pervert’s guide tot cinema’ vier films. De titel is ontleend aan de drie documentaires van de Sloveense filosoof en psychoanalyticus Slavoj Zizek, die daarin de relatie tussen film en kijker analyseert. Waarom willen we films zien? En wat willen we zien? In Kriterion kunnen we het ons afvragen bij vertigo (Alfred Hitchcock), dr. strangelove or: how i learned to stop worrying and love the bomb (Stanley Kubrick), persona (Ingmar Bergman) en la pianiste (Michael Haneke).

Yaks on tour
provadja.nl
Filmtheater Provadja in Alkmaar presenteert 2 juni onder het motto ‘Yaks on tour’ een selectie uit het recente Himalaya Filmfestival. Op het programma staan vier films. in the lepcha village of lingthem (Dawa Tsering Lepcha, Anna Balikci-Denjongpa) portretteert lama’s (monniken) tijdens een ritueel feest in een dorpje in India. In yi khel gi kawa (Ugyen Wangdi) draait het om een postbode, die al meer dan een kwart eeuw post brengt naar een vierduizend meter hoog gelegen dorpje in de Himalaya in Bhutan. miss tibet (Siebout Leseur van Leeuwen, Tenzin Thardoe) doet verslag van een Miss-verkiezing aan de voet van het paleis van de Dalai Lama in India. In riding solo to the top of the world (Gaurav Jani) volgt de tocht van een motorrijder van de Indiase stad Mumbai naar de hoogvlakte Changtangh in Ladakh, dat aan de grens van China ligt.

Celluloid/digitaal
debalie.nl
filmfonds.nl

Tien jaar geleden richtte het Filmfonds de categorie Onderzoek en Ontwikkeling op met als doel het stimuleren van grensverleggende, experimentele vormen van filmmaken. Elk jaar vertoont het Filmfonds de jaaroogst in de Balie in Amsterdam. Dat is ook dit jaar het geval, maar ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Onderzoek en Ontwikkeling presenteert het Filmfonds van 1 t/m 3 juni ook een selectie van films uit de afgelopen tien jaar. Ook zijn er installaties te zien en is er een debat over verleden, heden en toekomst van de grensverleggende film. Tevens wordt op de openingsavond een selectie films op dvd gepresenteerd. In de Balie zijn onder meer te zien: beat (David Verbeek, 2004), gitanes (Mark de Cloe, 1998), olland (Joost Conijn), de wereld van stilstand (Elbert van Strien, 2005), de duiveljager (Ron Sluik en Reinier Kurpershoek, 2000), untertage (Jiska Rickels, 2003) en hong kong (Gerard Holthuis, 2000).

Tony Gatlif
melkweg.nl
Onder de titel Roots in Beeld presenteert de Melkweg een retrospectief van de Algerijns-Franse filmmaker Tony Gatlif. De 59-jarige Gatlif werd in Algerije in een zigeunergezin geboren, maar kwam op jonge leeftijd in Frankrijk terecht. Hij ontwikkelde zich als filmmaker, en brak in 1983 internationaal door met les princes, een realistisch portret van Franse zigeuners die in de moderne samenleving tussen wal en schip vallen. Ook Gatlifs volgende films zouden altijd over zigeuners gaan, waarbij de maker de vitaliteit van zigeuners contrasteert met het moeizame bestaan in de moderne wereld. De Melkweg vertoont naast les princes de films gadjo dilo (1997), vengo (2000), swing (2002), exils (2004) en transsylvania (2006). We missen de muziekdocumentaire latcho drom (1993), waarin Gatlif op reis van India naar Europa onderweg de traditionele zigeunermuziek vastlegt. Het resultaat is een historisch uiterst waardevol muziekdocument.

exils

Europese Scenariowedstrijd
filmstart.nl/scriptcontest
Sinds vijf jaar organiseert de internationale filmorganisatie Nisi Masa een jaarlijkse Europese competitie voor scenario’s van korte films. De drie winnende scenaristen krijgen steun bij de productie en distributie van hun film. Daarnaast mogen tien finalisten deelnemen aan een internationale scenarioworkshop. Dit jaar doet voor het eerst via Stichting Filmnetwerk ook Nederland mee. Het thema van de zesde editie is ‘cirkel’. Deelnemers moeten tussen 18 en 28 jaar oud zijn. Het scenario mag niet langer zijn dan 20 duizend leestekens. Het scenario mag in het Nederlands worden ingeleverd. De deadline voor inzending is 31 juli.

Documentaire jongerenfestival
De latere documentairemaker Johan van der Keuken fotografeerde in 1955 medescholieren en vrienden en publiceerde het resultaat in het fotoboek Wij zijn zeventien. De sombere zwart-wit portretten zorgden voor opschudding, omdat somberheid niet paste bij het vooruitgangsgeloof van de wederopbouw. De organisatoren van het nieuwe documentaire filmfestival ‘Wij zijn zeventien’ zijn op zoek naar de Johan van der Keukens van onze tijd. Hoe kijken de huidige jongeren naar zichzelf en elkaar? Het festival, dat in Woerden wordt gehouden van 14 t/m 16 juni, vertoont documentaires van jongeren, maar ook over jongeren. Het programma valt uiteen in vijf categorieën: Body flash, Me myself and I, Music clash, My crazy world en My urban expression. In het onderdeel Doc me! kunnen jongeren zelf hun films laten zien (uploaden via wijzijn17.nu). In It’s me! kunnen jongeren een visueel visitekaartje laten zien (uploaden via hetzelfde adres). De ingezonden films worden beoordeeld door een jury, waarin onder meer Noshka van der Lely (de echtgenote van Johan van der Keuken) en filmmaakster Mijke de Jong zitten.

Venlose filmmakers
nieuwescene.nl
Venlo heeft met De Nieuwe Scène sinds 25 mei een twee zalen tellend filmtheater. Om de band met Venlo te benadrukken vertoont het filmtheater films waarvan de maker of een acteur een band met Venlo heeft. Er staan vijf films op het programma: de documentaire ellen ten damme: as i was wondering where this mixed up life of mine was leading to (Rob Hodselmans), het meisje met het rode haar (Ben Verbong), kracht (Frouke Fokkema), de lift (Dick Maas) en 1000 rosen (Theu Boermans).

Ellen ten Damme

Fashion Filmfestival
filmhuisarnhem.nl
Het Focus Filmtheater in Arnhem presenteert in het kader van de Arnhem Mode Biënnale van 15 t/m 17 juni filmprogramma’s over mode. De programma’s zijn samengesteld door het Londense Fashion in Filmfestival. Op het programma staat onder meer who are you, polly maggoo (William Klein, 1966), een parodie op de mode- en mediawereld in de jaren zestig. Deze film draait niet in het Focus Filmtheater, maar in de Steenfabriek. Wel te zien in Focus is het programma ‘Assuming a pose’, dat een verzameling korte films bevat over het vak mannequin. De filmpjes worden voorafgegaan door een inleiding van Anneke Smelink van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Een verzamelprogramma is ook ‘Shoes, eroticism and fetish’. Het bevat korte films over de betekenis van schoenen voor vrouwen en mannen. Curator Christel Tsilibaris van het Londen Fashion in Filmfestival houdt een inleiding. In het programma ‘The enigma of clothing’ draait het om de vele aspecten van kleding. Dit programma wordt ingeleid door curator Marketa Uhlirova van het London Fashion in Filmfestival. Verder zijn te zien: de documentaire paris is burning (Jennie Livingston, 1991), over de zwarte en Latino travestietengemeenschap in New York, en de speelfilm liquid sky (Slava Tsukerman, 1982), waarin een buitenlander in het New York van de jaren tachtig verstrikt raakt in seks en drugs.

Geschreven door