Actie! Op de set van Matties

V.l.n.r. camera-assistent Robin van Bussel, cameraman Sander Snoep, regisseur Ineke Houtman en opnameleider Marijn Braad. Foto: Bob Bronshoff

Willem Roelofsstraat 9, 1062 JX Amsterdam, 5 januari 2022, 19.47 uur

“Iedereen klaar?”, vraagt de opnameleider. Op de set klinkt instemmend gemurmel. Maar dan grijpt regisseur Ineke Houtman in. “Er staat een man in beeld”, zegt ze droogjes. Het is fotograaf Bob Bronshoff, die eigenlijk nooit in beeld staat. Houtman kan erom lachen, een paar tellen later kan de scène alsnog worden opgenomen.

Op een frisse winteravond in Amsterdam-West is Houtman bezig met de opnames van de Telefilm Matties, over een jongen die door de vergismoord op een vriend uit zijn evenwicht raakt; het thema van deze Telefilmreeks is ‘spannende kinderfilms’.

Het scenario van Maarten Lebens is geïnspireerd op de vergismoord op de pas zeventienjarige, onschuldige stagiair Mohamed Bouchikhi, begin 2018 in een buurthuis op Wittenburg. Maar de film gaat niet over hem, aldus Houtman. “Matties gaat over de impact van zo’n gebeurtenis op de jongeren in de buurt. Over vriendschap, weerbaarheid en veerkracht. En over de verleidingen van het snelle en makkelijke geld dat te verdienen is met drugsklusjes – en het weerstaan daarvan.”

Hoofdpersoon is de twaalfjarige Ilias (Shad Issa Abdullah), die goed bevriend is met Younes, een jongen van zeventien die stage loopt in het buurthuis en zijn grote voorbeeld in het leven is. Op het moment dat Younes per ongeluk wordt doodgeschoten, zoekt Ilias iets op de achterbank van een geparkeerde auto. Terwijl hij daar zit, komt de schutter uit het buurthuis gerend. Als hij achterop een wachtende scooter stapt, ziet Ilias een tattoo van een slang in zijn nek. Vervolgens rijdt de scooter recht op Ilias af en lijkt de schutter de auto in te kijken.

In de scène die vanavond wordt opgenomen, is de scooter net uit beeld verdwenen, stapt Ilias uit de auto en rent hij naar de flat waar hij woont. Terwijl hij de flat binnengaat, komen er mensen een balkon op lopen. Opnameleider Marijn Braad roept “actie”, Abdullah stapt uit de geparkeerde auto en rent weg. Terwijl de camera van DoP Sander Snoep omhoog pant, zegt de opnameleider “cue” in zijn microfoontje, maar er verschijnt niemand op het balkon op de vijfde verdieping. Misverstand boven, zo blijkt.

Snoep vraagt of het toch niet beter is om de scène vanaf een lager standpunt te draaien en plaatst zijn camera op een laag statief. Nadat hij min of meer dezelfde camerabeweging heeft gemaakt, hakt Houtman de knoop door: “Hoge poten.” De camera wordt teruggezet op het hoge statief, maar bij de tweede take is de timing niet perfect. De derde take gaat helemaal goed.

“Het is voor de jeugd belangrijk om films als Matties te zien, omdat ze in toenemende mate met wapens, drugshandel en criminele ronselaars te maken krijgen”, legt Houtman uit. “Lees alle berichten maar over kinderen die met messen de straat op gaan. Dat ze met geweld te maken krijgen is geen particulier gegeven meer dat alleen op Wittenburg speelt, het gebeurt in steeds meer steden en zeker niet alleen in de Randstad. Kinderen moeten kiezen wat ze dan doen. Matties laat zien hoe dat kan.”


Matties  Nederland 2022 | Scenario Maarten Lebens | Regie Ineke Houtman | Productie DOXY Films | In coproductie met VPRO | Uitvoerend producent Mendy Post | Camera Sander Snoep | Montage Michiel Reichwein | Production Design Eke Kriek & Fanny Kriek | Kleding Ingrid Schagen | Make up Pur Thijs | Muziek Fons Merkies | Met Shad Issa Abdullah, Yassine el Hamdani, Abdellah Âdmi, Dinyah Salem, Ashraf Benkaddour, Estefanio Pinas, Ayah Loukile, Nora el Koussour, Rian Gerritsen, Hicham Khayale | Kleur, 90 minuten | Omroep VPRO | Te zien in 2023