Actie! Op de set van Leeuwin

Hoofdrolspeler Alyssa van Ommeren (rugnummer 15) staat helemaal aan de buitenkant. Regisseur Raymond Grimbergen (wit shirt en petje) kijkt mee met cameramens Willem Helwig. Op de voorgrond MoVI-operator Ben de Graaf en boomoperator Ronald Meulman. Foto: Bob Bronshoff

Sportlaan 9, 1931 AV Egmond aan Zee, 15 augustus 2022, 10.22 uur

Het is maandagochtend, de zon schijnt. Op het hoofdveld van V.V. Egmondia staan twee dameselftallen in een lang lint naast elkaar opgesteld, zoals bij een Champions League-wedstrijd. Min of meer. Langs de lijn staat een handjevol supporters. “Kom erbij, kom erbij allemaal, jongens luister mee”, roept de opnameleider. “We filmen met twee camera’s”, legt regisseur Raymond Grimbergen vervolgens uit. “Een steadicam – daar – en een gewone – daar. En in de lucht hangt een drone.” Hij kijkt omhoog, maar ziet niks.

Grimbergen regisseerde tal van succesvolle series, waaronder Ik vertrek (vanaf 2009), Brugklas (vanaf 2013), B&B vol liefde (2021) en Five Days Inside (vanaf 2019). In 2016 maakte hij samen met Hein Piller de Bruijn zijn eerste documentaire Dichter bij Maarten, in 2019 regisseerde hij zijn eerste speelfilm, Brugklas: De tijd van m’n leven, die een Gouden Film werd. Een jaar later maakte Grimbergen de 2Doc Bestemming Sobibór en nu is hij bezig met zijn tweede speelfilm voor de jeugd, Leeuwin.

In Leeuwin draait het om de vijftienjarige Rosi die van Suriname naar Nederland verhuist. De cultuurshock is groot, maar Rosi heeft een troef: haar voetbaltalent. Dat kan ze laten zien wanneer haar nieuwe school meedoet aan een schoolvoetbaltoernooi.

Rosi wordt gespeeld door debutant Alyssa van Ommeren, die vorig jaar de liveshows haalde van The Voice of Holland. Manou Jue Cardoso, die in 2017 met de meidengroep DREAMZ meedeed aan het Junior Songfestival, speelt Chloe, de keeper van De Bataven.

“We beginnen zo met de aftrap van de eerste helft”, zegt Grimbergen. “Victoria is direct veel sterker. De opdracht is dus dat jullie een soort stormloop richting het doel van De Bataven doen – dat doel dus – en jullie worden eigenlijk compleet overlopen. Meiden? Luisteren jullie? Compleet overlopen!”

Terwijl Grimbergen staat te oreren, neemt het geroezemoes op de tribune toe. “Jongens, doe eens iets zachter, we zijn hier aan het doorlopen”, brult de opnameleider ietwat geagiteerd. Cameramens Willem Helwig kijkt bedenkelijk naar de lucht, waar de drone intussen ook hangt. “Ik heb straks zes weken nodig voor kleurcorrectie, want het licht verandert doorlopend. En ik heb maar vijf dagen.”

Grimbergen gaat ondertussen onverstoorbaar door met het instrueren van beide elftallen. “Jullie kunnen volgens mij allemaal ontzettend goed voetballen – daarom zijn jullie hier”, zegt hij tegen het ene team. En tegen het andere: “Jullie kunnen ook goed voetballen, maar nu even iets minder goed. Jullie zitten gewoon in de verdrukking. Dit is het begin van de eerste helft en uit alles blijkt: dit gaan wij nooit winnen.”

“Maar we hebben toch wel af en toe de bal?”, vraagt een speler van De Bataven. “Natuurlijk kunnen jullie af en toe de bal hebben, anders zou het wel heel gek zijn”, riposteert Grimbergen. “Maar als je de bal hebt, moet je niet op je allerbest passen. Zorg ervoor dat er een speler van Victoria tussen kan zitten. Het is een stormloop van Victoria op het doel van De Bataven. Jullie zijn de onderliggende partij, Manou ligt onder vuur. Dat gaan we straks omdraaien, de tweede helft zijn de rollen omgedraaid. Maar we gaan het nu eerst een kwartiertje zo doen.” En tegen de spelers van Victoria: “De opdracht is: jullie vallen aan. Kun je scoren, dan scoor je! Waarom niet, dat is niet verboden, natuurlijk. Het staat 2-0 bij rust en het wordt uiteindelijk 2-2, dus houd je vooral niet in! Dat is het eigenlijk.”

Een paar minuten later klinkt het beginsignaal.


Leeuwin Nederland, 2022 | Scenario Jeroen Margry, Bodil Matheeuwsen | Regie Raymond Grimbergen | Producent Levitate Film en The Media Brothers | Uitvoerend producent Black Bee Productions | Uitvoerend producent Leon de Levita | Productieleider Sébastian Martens | Camera Wilem Helwig | Montage Boelie Vis | Production design Helen Hennekes | Kleding Mariëlle Vos en Charissa Bos | Haar & make-up Jacqueline Hoogendijk | Met Alyssa van Ommeren, Jay Karim-Jonker, Sanguita Akkrum, Apollonia Sterckx, Manou Jue Cardoso, Yip Andjar, Nora Dari, Cees Geel | Kleur, circa 90 minuten | Omroep NTR | Distributie September Film | Te zien vanaf voorjaar 2023