Actie! Op de set van Kruimeltje

Torenstraat 5,
1981 BC Velsen-Zuid
6 mei 2019, 14.15 uur

“Kom hier! Rotjong!”, roept de oud-ijzerboer – groene overall, pet en klompen – tegen zijn onzichtbare kwelgeest. Een paar tellen later vliegt hij door de lucht. Hij landt veilig op een dikke judomat, die buiten het zicht van de camera op de grond ligt.

In het oude dorp Velsen wordt de openingsscène opgenomen van Kruimeltje, het vervolg op Maria Peters’ kaskraker uit 1999 (1.136.000 bezoekers) naar het gelijknamige boek van Chris van Abkoude over een Rotterdamse straatjongen in de jaren twintig. Daarin vond het weesjongetje Kruimeltje (Ruud Feltkamp) eerst zijn moeder (Thekla Reuten) en vervolgens ook zijn vader (Rick Engelkes) terug, die rijk is geworden in Amerika. In het door Engelkes geproduceerde, door Diede in ’t Veld (Mees Kees de serie; Spangas op survival) geregisseerde vervolg woont Kruimeltje met zijn ouders (Kim Pieters heeft de moederrol overgenomen) in een kast van een landhuis buiten Rotterdam.

In de openingsscène loopt Kruimeltje over de markt in Rotterdam, als zijn oog valt op hoe de oud-ijzerboer zijn vastgebonden hond slaat. Kruimeltje twijfelt geen moment en bevrijdt de hond. Het beest en Kruimeltje gaan ervandoor, de oud-ijzerboer zet de achtervolging in. Een volstrekte chaos is het resultaat: Kruimeltje stoot een stapel kisten om, de koppen van alle tulpen breken af in een bloemenstal, groente en fruit rollen over de grond. De oud-ijzerboer glijdt uit over de appels.

Velsen-Zuid doet dienst als Rotterdam. Tussen tal van Rijksmonumenten is een markt opgebouwd, met kramen vol bloemen, brood, kazen, groente en fruit en héél veel figuranten. Terwijl het gezicht van acteur Rein Hofman wordt natgemaakt met een plantenspuit overlegt In ’t Veld even met cameraman Coen Stroeve. Producent Rick Engelkes, in cowboy-outfit, en de nieuwe Kruimeltje, de dertienjarige musicalster Viggo Neijs, staan buiten het zicht van de camera’s de pers te woord (“Bij film moet je het vanbinnen voelen”, zegt Neijs voor de camera van SBS 6).

Stroeve en alle figuranten nemen hun posities weer in. “Repetitie… en actie!”, roept de opnameleider. “Grijp dat rotjoch!”, roept Hofman, voordat hij een enorme smakkerd maakt. In ’t Veld komt achter zijn monitor vandaan. Hij is nog niet helemaal tevreden over de val. “Je moet spelen alsof het glibberig is”, zegt hij. “Met iets meer paniek in je ogen, iets meer comedy!” Hofman antwoordt: “Alles voor de kunst”, en hij strompelt quasi-gewond terug naar zijn beginpositie. “Houdt het stil, we gaan ’m opnemen”, zegt de opnameleider als alle groente en fruit weer is teruggelegd en de figuranten op de juiste plek staan. Dan vliegt er een politie-helikopter over.

Even later vliegt Hofman opnieuw door de lucht, nóg spectaculairder, maar nu heeft Stroeve nog commentaar. “Het moet in volle vaart aankomen”, zegt hij. “Dan wordt het een interessantere val.” Stroeve neemt een aanloopje, gooit zijn benen in de lucht en land soepeltjes op de zwarte judomat. “Zoiets”, zegt hij. “Als er een dubbele mat ligt, is het dan makkelijker om achterover te vallen?”, vraagt de stuntcoördinator aan Hofman. “Dan kun je je benen misschien iets meer opgooien.”

Na de volgende take staat In ’t Veld te schateren achter de monitor. “Hahaha. Die was hoog! Reintje, you rock. Je vloog hóóg, dit is te gek!”


Kruimeltje | Nederland, 2020 | Scenario Tijs van Marle | Regie Diede in ’t Veld | Producent REP FILM (Rick Engelkes, Frank Groenveld) | In coproductie met Nuts & Bolts Film Company (Denis Wigman, Marijn Wigman) | Creatief producent Sytze van der Laan | Uitvoerend producent Michiel Bartels | Camera Coen Stroeve | Montage Michiel Boesveldt | Art direction Dimitri Merkoulov | Kleding Fieke Nicolaï | Make-up Jacqueline Hoogendijk | Muziek Matthijs Kieboom | Met Viggo Neijs, Sabijn Dunnewijk, Rick Engelkes, Kim Pieters, Rein Hofman, Bas Keijzer, Victor Löw, Ilse Warringa, Horace Cohen, Huub Smit | Distributie Just Entertainment | Te zien vanaf 5 februari 2020