Actie! Op de set van Kooi

V.l.n.r. regisseur Rumi Kaul, regieassistent Thijs Bouman, DoP Brian van Dijk, steadicam Jaron Joosten, geluidsman Paul Verhallen en hoofdrolspelers Moussaab Mahy en Sami El Bouhali. Foto: Bob Bronshoff

Paramariboplein, 1058 BD Amsterdam, 7 mei 2022, 14.36 uur

“Hij wil jou uit de voetbalkooi krijgen”, legt regisseur Rumi Kaul uit aan zijn jonge hoofdrolspelers. De vijftienjarige Moussaab Mahy, in een rood-blauw trainingspak, en de twaalfjarige Sami El Bouhali (“bijna dertien”), in een lichtblauw jack en grijze joggingbroek, zitten tussen twee scènes een boterham te eten op een betonnen tafel­tennis­tafel. “Weet ik toch”, zegt de jongste en bijdehandste. “Zal ik het effe voordoen?” Hij wacht het antwoord niet af en begint zijn deel van de dialoog op te dreunen. Maar zijn grote broer doet niet direct mee; hij heeft zijn mond nog vol. “Wacht maar even”, zegt Kaul. “We doen het zo in de voetbalkooi.”

In de voetbalkooi op het Paramariboplein in de Amsterdamse buurt De Baarsjes neemt Kaul (24) in drie dagen Kooi op. Het is een kortfilm in het kader van De Ontmoeting, een project dat nieuwe makers de kans geeft hun ideeën verder uit te werken, door ze in contact te brengen met gevestigde partijen uit de filmindustrie. Kaul, die in 2020 als producent afstudeerde aan de Filmacademie en vervolgens videoclips, commercials en de korte dansfilm Awake regisseerde, is gekoppeld aan producent Daniëlle Guirguis en haar bedrijf Smarthouse Films.

Het idee voor Kooi – over twee broers die tegenover elkaar komen te staan door de harde groepsdynamiek in een voetbalkooi – komt van Kaul zelf. “We leven in een tijd waarin het begrip masculiniteit opnieuw wordt gedefinieerd en er steeds meer bewustwording is voor hoe het patriarchaat zich in het dagelijks leven manifesteert. Als man werd ik me daardoor ook bewuster van mijn positie, maar zag ik ook hoe ik zelf gevormd was binnen dit systeem: weinig over gevoelens praten, geen emoties tonen, kwetsbaar zijn maakt je zwak. Deze film gaat over een van de eerste momenten waarop veel jongens – inclusief ikzelf – hiermee worden geconfronteerd.”

Tijdens de lunch zijn in de voetbalkooi rails neergelegd, waarover de camera van Brian van Dijk rondjes om beide hoofdrolspelers kan draaien. Als ze zijn uitgegeten, nemen Moussaab en Sami in de cirkel plaats. “We doen het effe zonder het inlopen”, zegt Kaul. “Begin maar gewoon bij: ‘Je moet gaan’.” “Je moet gaan”, zegt Moussaab, die in de film Omar heet. “Ik wil blijven”, riposteert Sami, die zijn broertje Abdul speelt.

“Het is beter als je naar huis gaat”, zegt Omar terwijl hij Abdul beetpakt. Abdul probeert zich los te rukken en vraagt: “Schaam je je voor mij?” “Tuurlijk niet Ab”, zegt Moussaab. “Dit is niks voor jou, okay. Je bent te jong.” “Waar staat dat dan?”, wil Abdul weten.

“Ho maar even”, roept Kaul dan. “Je loopt de verkeerde kant op”, zegt hij tegen Abdul. “Je wilt naar de uitgang, toch? Duidelijk? Oké, boys, we gaan nog één keer repeteren.”

De jongens spelen de scène opnieuw, terwijl de camera rustig rondjes om hen heen draait. Opnameleider Roy Merkelbach is ondertussen bezig de set schoon te krijgen. “Alles moet uit beeld; we willen er wel iets moois van maken. Die tas op de tafeltennistafel; is dat een prop of is die van iemand?”

Na de tweede repetitie gaat Kaul opnieuw tussen Moussaab en Sami in staan. “Je bent niet meteen boos”, doceert hij op rustige toon. “Ik denk dat het goed is als er iets meer opbouw is.” De jongens knikken dat ze het begrijpen.

Kaul gaat weer op de grond liggen, om uit het zicht van de rondjes draaiende camera te blijven. De meeste andere productiemedewerkers verstoppen zich achter de buurtboekenkast elders op het plein. “Als we zon willen, moeten we nu opnemen”, zegt de camera-assistent. “Oké! Kan iedereen die in beeld staat wegwezen”, roept Merkelbach. “Daar gaan we: 3, 2, 1, actie!”


Kooi Nederland, 2022 | Scenario Demian van der Wekken & Rumi Kaul | Regie Rumi Kaul | Producent Lisa Hagenbeek en Cleo Duijvelshoff | In coproductie met Smarthouse | Camera Brian van Dijk | Montage Pepijn Ahsmann | Kleding Ziggy Zwart | Make-up Sharon de Ruijscher | Met Moussaab Mahy, Sami El Bouhali | Kleur, 7 minuten | Te zien vanaf 21 september op het Nederlands Film Festival