Actie! Op de set van Hitte

V.l.n.r. regisseur/scenarist Martijn Winkler, DoP Diderik Evers (groen shirt), 2nd A.D. Rick Maassen van den Brink (in paars op de rug) en de twee plunderaars, Jasper van Beusekom en John Delwel, die achterna worden gezeten door een patrouillewagen

Het Breed 16, 1025 KD Amsterdam-Noord
11 augustus 2020,
14.48 uur

“We doen een pickup shot met een langere lens”, legt regisseur Martijn Winkler uit aan twee dik aangeklede figuranten die staan te puffen met zware tassen en rugzakken. Hij loopt het afgezette kruispunt op van Het Breed en Het Laagt, bij een futuristisch ogend wooncomplex dat in de jaren zestig werd gerealiseerd naar ontwerp van architect Frans van Gool, en wijst de exacte plek aan waar ze hun geplunderde spullen moeten laten vallen. “Wacht nog maar even tot de patrouillewagen weer op zijn plek staat”, zegt hij terwijl hij een stuk plastic opraapt dat bij een eerdere take is afgebroken.

Winkler cum suis is bezig met de opnamen van Hitte, ‘een zenuwslopende rampenserie die de verwoestende impact van een extreme hittegolf laat zien’. De twaalfdelige, op young adults gerichte webserie is een coproductie tussen het Amsterdamse productiebedrijf Vertov (dat films en series maakt ‘die ertoe doen in het hier en nu’), de EO en Warming Up, een ‘artistieke klimaatcampagne’ die toewerkt naar 22 oktober, ofwel ‘klimaat-Prinsjesdag’.

Winkler baseerde de serie op uitgebreide research en gesprekken met experts en klimaatwetenschappers van de Vrije Universiteit en het KNMI. “Zij achten het scenario dat door ons wordt geschetst plausibel en zelfs waarschijnlijk binnen tien jaar”, aldus Winkler, die vorig jaar een Rose d’Or won met zijn webserie #tagged. “Met Hitte kijken we de klimaat-apocalyps recht in de ogen. We willen de kijker wakker schudden. Aan een hittegolf kun je niet ontsnappen. De realisatie dat dit ons allen kán, waarschijnlijk zál gebeuren, ook in het veilige Nederland.”

Dat het klimaat een serieus te nemen vraagstuk is, blijkt tijdens de opnamen, die plaatsvinden tijdens de langste hittegolf die ooit gemeten is in Nederland. De zon schijnt onbarmhartig; het is drukkend heet. Handig, zou je denken, maar alle scènes zijn day for night: ze worden weliswaar overdag opgenomen, maar met behulp van lensfilters, onderbelichting en speciale printtechnieken ziet het eruit alsof het nacht is.

Een productiemedewerker met mondkapje loopt langs met een dienblad vol bekertjes water. “Allemaal goed blijven drinken”, zegt ze. Als iedereen is voorzien, maant opnameleider annex BHV’er Marjan Lammers tot actie. “Gooi het maar dicht”, zegt ze door haar portofoon tegen een aantal strategisch opgestelde jongemannen in gele hesjes.

Dat blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. “We wachten nog even op die vriendelijke vriend op zijn fiets”, zegt Lammers als ze een man in het vizier krijgt die gewoon doorfietst. Vervolgens blijkt een van de wegafzetters zichtbaar, daarna wordt er een auto middenin het kader geparkeerd. “We zijn nog even aan het filmen”, zegt Winkler, die achter zijn monitor vandaan is gekomen. De auto rijdt door. Winkler: “Dankjewel, man.”

Dan is alles klaar voor opnamen. De twee plunderaars rennen richting de camera, achterna gezeten door een patrouillewagen. Vlak voor de camera gooien ze een deel van het buit weg, precies zoals Winkler het ze had gevraagd. “Ging goed, hè!?”, zegt Winkler tegen Lammers. “Zeg maar dat het goed ging.”


Hitte | Nederland, 2020 | Scenario en regie Martijn Winkler | Productie VERTOV | In coproductie met EO | Uitvoerend producent Mandy Lim | Camera Diderik Evers | Montage Nils Rensen | Art direction Thomas Wiegerink | Kleding Anneke Lohy | Make-up Pur Thijs |
Muziek James Banbury, Pete Davis | Met Luca Hollestelle, Anouar Ennali, Carine Crutzen, Jonathan Huisman, Tara Hetharia | Kleur,
12 x 10 minuten | Omroep EO | Te zien op npo3.nl/hitte