Actie! Op de set van Bennie Stout

Johan Nijenhuis legt aan acteur Koen Dobbelaer (rol van Bennie) uit hoe hij de scène gespeeld wil hebben. Foto: Bob Bronshoff

Van Cleeffkade 15, 1431 BA Aalsmeer, 4 april 2011, 10.51 uur

Snoepgoed vliegt door de lucht. Uit een enorme pan borrelen dito zeepbellen. Een joch slingert aan een touw, kinderen die aan een lange tafel zitten, gooien met het deeg waarmee ze zo-even nog pepernoten zaten te draaien.

Ik ben lekker stout / Ik doe heel erg bijdehand / zodat ik in de zak beland”, playbackt het stoute joch mee met de muziek die uit de speakers schalt. “Stout stout stout stout”, playbacken de overige kinderen.

In Studio Aalsmeer heeft regisseur Johan Nijenhuis de bakkerij in de boot van Sinterklaas gereconstrueerd voor Bennie Stout, een in de crisisjaren dertig gesitueerde familiefilm naar een scenario van Wijo Koek. “Kruimeltje in Sinterklaastijd”, moet het worden, “met het warme gevoel rond Sint Nicolaas dat alle Nederlanders kennen.”

In de eerste versies van zijn scenario belandde blonde Bennie tegen zijn zin aan boord, maar dat vond Nijenhuis bij nader inzien toch wat te eng voor kindertjes van een jaar of vier, vijf. Nu monstert Bennie uit vrije wil aan, omdat hij naar zijn vader wil die noodgedwongen in Spanje werkt. Maar Bennie valt uit de toon tussen alle stoute kindertjes en doet er vervolgens alles aan om ook maar stout te zijn.

Ik wil naar Spanje met de Sint / Maar hij vindt me te braaf.
“Zorg dan dat hij je stouter vindt.
Ik ga pesten / Als de beste / Want dan moet ik mee met Sinterklaas!

“Prima, maar nog een keer”, roept Nijenhuis. In een razend tempo wordt de vloer geveegd, de tafel afgenomen, het deeg weer tot toonbare hompen gekneed, en het meel met een duizenddingendoekje uit het haar van de kinderen geborsteld. “Jongens, weg daar bij de chocolade!”, roept de opnameleider.

Nijenhuis neemt de scène nog eens door met zijn jonge hoofdrolspeler Koen Dobbelaer (die eerder te zien was naast Thijs Römer in de NTG Kort!-bijdrage Kus, 2009): “Eerst gooi je zout in de chocola, dan strooi je het pak meel leeg over de hoofden van de andere kinderen, dan slinger je aan het touw.”

Als de kinderen van de plaatselijke dansclub weer keurig achter de lange tafel zijn gaan zitten, wordt de muziek opnieuw ingestart: “Stout stout stout stout / Ik ben lekker stout / Rommel maken plagen klieren / Ik heb even geen manieren / Stout stout stout stout / Ik ben lekker stout.

Een van de kinderen begint net te laat te playbacken, een ander haalt links en rechts door elkaar in het grappige choreografietje. “Het moet eruitzien als een georganiseerde chaos. Dat valt nog niet mee”, weet de juf van de dansschool, die buiten beeld tevergeefs het goede voorbeeld geeft.

Na vier keer is Nijenhuis tevreden. “Stout stout stout stout / Wij zijn lekker stout / Met opzet doen wij alles fout / En krijgt de Sint het Spaans benauwd! / Stout stout stout stout / Ik ben lekker stout.


Bennie Stout Nederland, 2011 | Regie Johan Nijenhuis | Scenario Wijo Koek | Camera Maarten van Keller | Montage Filmmore/Yamal Stitou | Productie Johan Nijenhuis (Nijenhuis en Co.), Klaas de Jong (Farmhouse TV & Film BV) | Uitvoerend producent Bernard Tulp | Art direction Ruben Schwartz | Muziek Matthijs Kieboom, Martijn Schimmer | Met Koen Dobbelaer, Marijn Bekkenk, Pieter Lossie, Merel Boot, Hanna Verboom, Koert Jan de Bruijn, Diederik Ebbinge, Plien van Bennekom, Bianca Krijgsman, Irene Moors, heel veel Pieten en de enige echte Sinterklaas | Kleur, 90 minuten | Omroep KRO | Distributie Independent Films | Te zien 5 oktober 2011