Actie! Op de set van Loft

Regisseur Antoinette Beumer overlegt met cameraman Danny Elsen. Foto: Bob Bronshoff

Prinsengracht 756, 1017 LH Amsterdam, 15 juni 2010, 11.37 uur

Terwijl regisseur Antoinette Beumer met de Vlaamse cameraman Danny Elsen staat te overleggen over de ‘casino-scène’, spreekt een productiemedewerker zijn tevredenheid uit over het enorme aantal figuranten. “Dat is ook wel eens fijn. Dan hoeven we niet de hele tijd te dubbelen.”

Het monumentale pand De Duif aan de Prinsengracht in Amsterdam is voor de gelegenheid omgebouwd tot gokpaleis, compleet met rood tapijt, speeltafels, roulette, luxe zitjes, croupiers, serveersters in sexy outfits en beveiligers. En een kleine tweehonderd figuranten.

Ze zijn ‘good-looking’ en ‘verzorgd’, tussen de 28 en 60 jaar, precies zoals in de oproep van het castingbureau was gevraagd. En ze dragen avondkleding – ook een vereiste. Voor veertig euro en een overdadige lunch doen de tiptop geklede dames en heren een dag lang wat er van ze wordt gevraagd. En kunnen ze zich aan de échte sterren vergapen: Barry Atsma, Kim van Kooten, Katja Herbers, Lies Visschedijk, Jeroen van Koningsbrugge, Hadewych Minis, Fedja van Huêt, Anna Drijver, Rick Launspach…

Die sterrencast is precies de reden van de remake Loft, anders had distributeur Independent Films ook gewoon het geslaagde Vlaamse origineel in de Nederlandse bioscopen kunnen uitbrengen. Die film, geregisseerd door Erik Van Looy, trok in Vlaanderen 1.186.071 bezoekers (en verbrak daarmee het negentien jaar oude record van het Urbanus-vehikel Koko Flanel). Omdat het een spannende, goed gemaakte thriller is natuurlijk én omdat de hoofdrollen worden gespeeld door tal van Bekende Vlamingen.

In Loft (naar een scenario van Bart de Pauw; de Nederlandse adaptatie is van thrillerauteur Saskia Noort) schaffen vijf getrouwde vrienden in het geheim een luxueus appartement aan waar ze hun scharrels mee naartoe kunnen nemen. Op een kwade dag vindt een van hen er het lichaam van een dood meisje, in bloed gedrenkt en met handboeien vastgeketend aan het bed.

Van Looy zou aanvankelijk ook de Nederlandse remake regisseren, maar toen er sprake was van een Hollywood-remake werd Beumer (De gelukkige huisvrouw, 2010) gevraagd. Na een ongeluk op de set – bij opnamen in Brussel stortte een stelling naar beneden – waarbij Beumer en cameraman Elsen ernstig gewond raakten, werd Van Looy alsnog ingeschakeld.

Van Looy, wiens Hollywood-remake alweer uit zicht was geraakt, regisseerde een aantal scènes met Toneelgroep Amsterdam-acteur Chico Kenzari, die niet konden worden uitgesteld omdat hij weer andere verplichtingen had. (Kenzari, overigens, had zijn rol overgenomen van Gijs Naber, die weer de rol van Marcel Hensema had gekregen toen Beumer de regie overnam van Van Looy; bent u daar nog?)

Beumer en Elsen keerden overigens snel terug op de set. Omdat hij zijn hiel had verbrijzeld, moest Elsen echter vanuit een rolstoel aanwijzingen geven aan een tweede cameraman.


Loft Nederland, 2010 | Scenario Bart De Pauw, Saskia Noort | Regie Antoinette Beumer | Camera Danny Elsen | Montage Philippe Ravoet, Annelien van Wijnbergen | Producent Hilde De Laere, Rachel van Bommel, Sander van Meurs | Art direction Kurt Loyens | Met Fedja van Huêt, Barry Atsma, Jeroen van Koningsbrugge, Gijs Naber, Marwan Kenzari, Anna Drijver, Sallie Harmsen, Kim van Kooten, Lies Visschedijk, Hadewych Minis, Katja Herbers, Carolien Spoor, Charlie Chan Dagelet, Renée Fokker, Raymond Thiry, Tom Jansen, Rik Launspach | Kleur, 108 minuten | Te zien vanaf 16 december 2010