Actie! Op de set van Mees Kees

Cas Jansen in het prinsessenhuis van Harry Ammerlaan, met hoed cameraman Guido van Gennep, schuin achter hem opnameleider Yves van de Wyver, op één-hoog kijkt de buurman mee. Foto: Bob Bronshoff

Kees van Bohemenhof 30, 3544 MD Leidsche Rijn, 16 maart 2012, 14.55 uur

Het is een drukte van belang op de set van de jeugdfilm Mees Kees in Leidsche Rijn; niet alleen is de hele buurt uitgelopen, met fototoestellen en mobieltjes in de aanslag, er loopt ook een delegatie rond van distributeur eOne en een grote groep bioscoopexploitanten. Willem Voogd is er ook – hij speelt Mees Kees, de titelheld van de succesvolle kinderboekenreeks van Mirjam Oldenhave (meer dan 120 duizend verkochte exemplaren) – hoewel hij vandaag geen scènes heeft.

Producent Paul Voorthuysen (Mijn vader woont in Rio, 1989; Bernhard, schavuit van Oranje, 2010) ziet het tevreden aan: “Zo hopen we alvast een beetje binding te creëren. Exploitanten kunnen heel veel doen om je film te ondersteunen. Als jouw film bij ze leeft, is de kans een stuk groter dat ze de poster straks op een prominente plek hangen.” Regisseur Barbara Bredero (Vrijland, 2010-13; Morrison krijgt een zusje, 2008) maakt zich niet druk om alle pottenkijkers: “Het is een overzichtelijke opnamedag.”

Kees van Bohemenhof in Leidsche Rijn – nieuwbouw met Amerikaanse veranda’s en gevels in verschillende zachte tinten – ligt bezaaid met speelgoed; een step, een skelter, kinderwagens, een enorme jojo, nerfs. Ook zijn er door het art department fraaie kindertekeningen op de stoep aangebracht. Voor nummer 30 staat een enorm prinsessenhuis in de kleuren roze, pimpelpaars en lila, een fraai ontwerp van Harry Ammerlaan. Hij zit half in elkaar; ernaast staat een grote container met een bordje ‘Made in China’ erop. Het hoofd van acteur Cas Jansen steekt uit het dakraampje.

Jansen speelt Joris, de overenthousiaste, onhandige vader van Sep, het beste vriendje van Tobias, van wie de vader ‘dee-oo-oo-dee’ is en moeder de hele dag in bed ligt. Eerder op de dag heeft Joris een boomhut gebouwd voor Tobias en Sep, nu is hij in de weer met het prinsessenhuis voor het zusje van Sep. Het wil niet erg vlotten. Hij kijkt vertwijfeld naar de gebruiksaanwijzing.

“We wachten even op een klein wolkje, dan gaan we draaien”, zegt opnameleider Yves van de Wyver. Een buurman staat op één-hoog achter het raam klaar met zijn mobieltje. “Attentie opnames, jongens”, zegt Van de Wyver niet veel later. “Daar gaan we!” Jansen steekt zijn hoofd weer uit het dakraam, Felix (Tobias) en Brent (Sep) komen aangereden op een mountainbike. Jansen komt door het kleine roze deurtje naar buiten, de jongens stappen af. Of preciezer: ze smijten de mountainbike op de grond en gaan voor het speelgoedpaleis staan. “Goed bezig”, zegt Jansen tegen niemand in het bijzonder. “Het dakkapelletje… Ja daar, dankjewel.” Dan gaat hij weer naar binnen, waarbij hij onhandig zijn hoofd stoot.

Na de eerste take wil cameraman Guido van Gennep iets veranderen aan de aanfietsroute; Bredero neemt de jongens nog even apart. “Als Cas zo staat te stoethaspelen, kijk je elkaar even aan met zo’n blik van: o jee, mijn vader in de bocht.”

Een paar tellen later is alles gereed voor een tweede take. “Bijna! Nog een keer”, zegt Bredero na afloop enthousiast. Direct nadat Van de Wyver voor de derde keer “Actie!” heeft geroepen, slaat aan de overkant van het hofje met een enorme klap een deur dicht; hoewel alle hoofden in zijn richting draaien, is de overbuurjongen zich van geen kwaad bewust.

Een paar minuten later is Bredero tevreden. “Het wordt een heel vrolijke film”, zegt ze. Haar aspiraties? “Openingsfilm van Cinekid. Ik hoop dat kinderen er enorme zin in hebben. Daarom hebben we ook Sanne Wallis de Vries en Peter Heerschop gecast. Als je die samen op de poster ziet, weet je direct: dat wordt leuk.”


Mees Kees Nederland 2012 | Producent Paul Voorthuysen/PV Pictures | Regie Barbara Bredero | Scenario Tijs van Marle | Camera Guido van Gennep | Art direction Harry Ammerlaan | Montage Elsbeth Kasteel | Muziek Tjeerd Oosterhuis | Met Willem Voogd, Sanne Wallis de Vries, Peter Heerschop, Cas Jansen, Vivienne van den Assem, Hannah Hoekstra, Felix als Tobias en Brent als Sep | Kleur, 90 minuten | Omroep TROS | Distributie Entertainment One Benelux | Te zien vanaf oktober 2012