Actie! Op de set van Feuten: Het feestje

Gaffer Joris Hetsen instrueert barmeisje Barbara Rasker, terwijl Jurjen van Loon (Beeksma), Daniel Cornelissen (Elias) en Ruben Brinkman (Noordzij) aan de bar hangen in Het Zonnehuis, op de rug director of photography Jacco van Ree. Foto: Bob Bronshoff

Zonneplein 29, 1033 EJ Amsterdam, 31 mei 2013, 13.46 uur

Voor Het Zonnehuis, een fraai Amsterdamse School-ontwerp in Tuindorp-Oostzaan, zitten tientallen jongens en meisjes in de brandende zon aan houten picknicktafels. Ze zijn op hun paasbest gekleed: de jongens in pak, de meisjes met gympjes onder hun veel te korte jurkjes en rokjes.

De jongelui figureren in Feuten: Het feestje, een spin-off van de succesvolle BNN-serie Feuten. Ze zijn geronseld met een videoboodschap van de fictieve studentenvereniging HSC Mercurius: ‘Waarde leden en knorren! Denkt u capabel genoeg te zijn om te figureren in onze film, schrijft u zich dan nu in en bid op een goede afloop.’ De beloning: een onkostenvergoeding van tien euro.

In Feuten: Het feestje draait het om een gigantisch inschrijffeest, waarmee HSC Mercurius het nieuwe studiejaar inluidt. Elias, een van de eerstejaarsstudenten, heeft per ongeluk een kopstoot uitgedeeld aan een politieagent; het nieuws heeft zich razendsnel verspreid via social media. Elias is een held; het feest the place to be. Project X op de sociëteit.

De grote zaal van Het Zonnehuis is gedresst als sociëteitsdiscotheek. De vloer is plakkerig; de ruimte baadt in rood, stroboscopisch licht. Overal staan halflege, verschraalde biertjes – in de meeste drijven peuken. Aan de muur hangt de vlag van HSC Mercurius 1936; in een hoek staat een dj.

Verspreid in de ruimte staan een stuk of honderd figuranten. Ze luisteren aandachtig naar de opnameleider, die in een megafoon staat te galmen. “Dames en heren figura­tieeee! Voor de scène begint draaien we muziek. Die moet u er tijdens de opnames zelf bij denken. U mag zo meteen helemaal niets zeggen. Ook niet fluisteren. Dus niks zeggen… maar ook niet als etalagepoppen staan. Iedereen klaar voor repetitie? En… actie!” Uit de speakers schalt Slapeloze nachten van The Opposites. “Blijf de muziek voelen”, zegt de opnameleider.

De muziek stopt. Een meute studenten valt de zaal binnen. “Tadadaaaaah, tada­daaaaah”, zingen ze de overwinningshymne van Rocky na. Trots duwen ze de aan zijn gehavende tronie herkenbare vechtersbaas Elias voor zich uit. “Dames!!!” Het gezelschap struikelt in polonaise richting de provisorische bar, langs plukjes jongens en meisjes die in volstrekte stilte staan te dansen, zuipen, flirten, praten en zoenen.

Beeksma (Jurjen van Loon; rode polo), Elias (Daniel Cornelissen; in spijkershirt) en über-bal Noordzij (Ruben Brinkman; jasje-dasje) nestelen zich aan de bar. Op commando zet het barmeisje drie klotsende glazen bier voor ze neer. Als Elias zijn portemonneetje tevoorschijn haalt, slaat Noordzij het ding uit zijn handen. “Oprotten knor!”, bralt hij. En tegen het verbouwereerde barmeisje: “Zet maar op Noordzij!” Dat blijkt zo maar niet te gaan. “Er staat nog 2743,21 open op Noordzij”, zegt het meisje.

Elias reageert bijdehand. “Volgens mij zag ik Noordzij net boven”, zegt hij. Noordzij en Beeksma kijken hem grijnzend aan. “Ja ik ook”, zegt Beeksma. “We zullen het zo even aan hem doorgeven.” Studentenhumor.

De scène moet een paar keer opnieuw, voordat regisseur Lourens Blok tevreden is. “Dat ziet er goed uit!”, zegt de opnameleider dan. “Dat ziet er heel goed uit, dames en heren! Goed bezig!” Het resultaat is vanaf 24 oktober 2013 te zien in de Nederlandse bioscopen, direct nadat het derde seizoen op televisie is afgelopen.


Feuten: Het feestje Nederland, 2013 | Regie Lourens Blok | Scenario Willem Bosch | Productie Sander van Meurs, Pieter Kuijpers en Iris Otten voor Pupkin Film | In coproductie met BNN | Uitvoerend producent Femke Bennink | Camera Jacco van Ree | Montage De Vertellers, Jef Hartoghs | Art direction Florian Legters | Muziek Herman Pieete | Met Manuel Broekman, Tim Murck, Hanna Verboom, Daniel Cornelissen, Evita Rozenberg, Jurjen van Loon, Ruben Brinkman, Tom Jansen, Teun Kuilboer en Marcel Musters | Kleur, ong. 80 min | Distributie Independent Films | Te zien vanaf 24 oktober 2013