Actie! Op de set van Arthur & Claire

Hoofdrolspelers Josef Hader en Hannah Hoekstra in de riksja van Shaan Walia. Achter in het busje zit cameravrouw Katharina Dießner; de benen zijn van regisseur Miguel Alexandre. Foto: Bob Bronshoff

Huidenstraat 32, 1016 EJ Amsterdam, 1 december 2016, 20.29 uur

De ene keer kom je beter voorbereid op een set dan de andere. Eind november kreeg ik een mail van distributeur September Film; of ik nog interesse had in een setbezoek aan Arthur & Claire?

Ik googelde even – ik las iets over een zwarte komedie over de doodzieke Arthur, die naar Amsterdam komt om euthanasie te plegen en in de hotelkamer naast hem een jonge vrouw (Sylvia Hoeks) aantreft die zich ook van het leven wil beroven – en mailde van wel. Mijn mail werd doorgestuurd naar productieleider Hanneke Leenders, twee dagen later was er antwoord: “Morgen begin avond 9 Straatjes en dan later op de avond/nacht Magere Brug. Laat maar weten wanneer het schikt!”

Ik antwoordde, mede namens fotograaf Bob Bronshoff, dat De 9 Straatjes (‘vol schilderachtige monumenten, authentieke winkels en bijzondere horeca’) het beste uitkwamen. Saskia van der Tas (‘Line Producer NL’) antwoordde dat we een half uur van tevoren maar even moesten bellen voor een real-time update: “Als Hanneke niet opneemt dan ik wel en andersom.”

Wij belden beide nummers, er werd niet opgenomen. Toen ik vijf minuten later weer op mijn telefoon keek, had ik twee gemiste oproepen en een WhatsApp-bericht: “Please contact 3rd AD Ruud upon arrival.” Zijn contactgegevens waren bijgevoegd, met een plattegrondje waaruit viel op te maken dat de opnamen in de Wolvenstraat waren.

Daar aangekomen, was de straat uitgestorven. We belden Ruud Ashman, hij vertelde dat-ie ook niet wist waar op dat moment precies werd gefilmd. Maar zij stonden op de brug op de kruising van de Huidenstraat en de Keizersgracht. En lang zou het niet meer duren.

“Waar zoeken we eigenlijk naar?”, wilde Bob nu wel eens weten. “Goeie vraag”, riposteerde ik. Juist op dat moment arriveerden we op de brug, waarop pontificaal een knalgele verkeersregelaarsauto stond geparkeerd.

Achterin de auto zat Ashman, die ons wist te vertellen dat Arthur & Claire een Duits-­Nederlands-Oostenrijkse coproductie is, met Topkapi Films als Nederlandse coproducent. Regisseur is de Duitse Portugees (of Portugese Duitser) Miguel Alexandre. Die zat nu achter in een bestelbusje, dat rondjes reed door De 9 Straatjes. Aan het busje was een riksja bevestigd, met de beide hoofdrolspelers van Arthur & Claire, Josef Hader (‘een Oostenrijkse acteur, stand-upcomedian, regisseur annex scenarist’, zag ik op Google, ‘onder meer te zien in Stefan Zweig: Farewell to Europe, 2016, de Oostenrijkse inzending voor de Oscar voor Beste niet-Engelstalige Film’) en Hannah Hoekstra (tweevoudig Gouden Kalf-winnares, wist ik), dus niet Sylvia Hoeks.

“In de scène die we nu opnemen zijn Ar­thur en Claire op zoek naar een apotheek. Een riksja is de snelste manier”, wist Ashman nog te vertellen. “Kijk daar komen ze aan, geloof ik.”

Bob parkeert zijn fiets snel tegen de brug en vraagt of ze gaan stoppen. Als er geen bevestigend antwoord komt, loopt hij een paar meter de Huidenstraat in en posteert hij zich in een hel verlichte portiek. Een paar tellen later is de optocht alweer voorbij. Bob steekt zijn duim omhoog. “Ik geloof dat ik wel wat heb”, zegt hij.

Ashman lijkt het niet te hebben gehoord. “Ze kijken nu of ze ’m zo hebben, anders rijden ze nog een rondje.” Een paar tellen later komt het bericht dat ze ’m hebben, ze rijden niet nog een rondje. “Okay, we go to the Skinny Bridge”, zegt Ashman door zijn portofoon. “Back to basecamp!


Arthur & Claire Duitsland/Oostenrijk/Neder­land, 2017 | Scenario Miguel Alexandre en Josef Hader (naar het gelijknamige toneelstuk van Stefan Vögel) | Regie Miguel Alexandre | Productie Gerald Podgornig en Gudula von Eysmondt (Tivoli Film Produktion) | In co­productie met Arnold Heslenfeld, Frans van Gestel, Laurette Schillings en Linda van der Herberg (Topkapi Films) en Thomas Hroch (Mona Film Produktion) | Camera Katharina Dießner | Art direction Susann Bieling | Kleding Birgit Hutter | Geluid Max Vornehm | Met Josef Hader, Hannah Hoekstra, Rainer Bock, Guy Clemens, Marijtje Rutgers, Pepijn Schoneveld, Florence Kasumba | Kleur, 90 minuten | Distributie September Film | Te zien vanaf t.b.a.