You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah

Een joodse aangelegenheid

You are So Not Invited to My Bat Mitzvah

In Netflix-film You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah weet de familie Sandler de clichés met gemak te overstijgen.

Er is eigenlijk maar één ding dat tienermeisjes willen, en dat is volwassen zijn. In de eerste scène van You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah, een film die Adam Sandlers productiemaatschappij Happy Madison produceerde voor Netflix, zien we de twaalfjarige Stacy ruziemaken met haar moeder omdat ze sexy sandaaltjes met een hak draagt. Maar als Stacy de ruzie gewonnen heeft, bedenkt ze zich: gympen zitten toch lekkerder.

Stacy, weet de kijker meteen, zit op de grens tussen kind zijn en volwassen worden. In het joodse geloof wordt dat overgangsmoment gemarkeerd met een bar mitswa (voor jongens) of een bat mitswa (voor meisjes), bestaande uit een religieus ritueel en een extravagant feest. Stacy is het vooral om dat laatste te doen. Samen met haar beste vriendin Lydia fantaseert ze over een uitzinnig spektakel waarin ook haar crush Andy een rol speelt.

In de films die Happy Madison sinds 2014 voor Netflix produceert, waaronder avonturenfilms Murder Mystery (2019) en Murder Mystery 2 (2023) en halloweencomedy Hubie Halloween (2020), zien we niet alleen Adam Sandler zelf regelmatig terug in de hoofdrol, maar ook zijn vrouw, Jackie Sandler, en zijn twee dochters, Sadie en Sunny, die we op die manier stukje bij beetje ouder zien worden. In You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah zijn er bijrollen voor Adam, Jackie en Sunny, maar het is Sadie die als Stacy de show steelt.

You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah, naar het gelijknamige boek van Fiona Rosenbloom, bewandelt hetzelfde pad als de meeste coming-of-ageverhalen over tienermeisjes: de hoofdpersoon is egoïstisch en komt in de problemen, maar aan het einde van de film heeft ze een les geleerd. De verpakking van het verhaal is daarbij typisch Netflix: een veelheid aan uptempo muziek, kleuren zo zoet als petit-fours en een montage als een stroboscoop. Er is veel eigenzinnigheid en charme voor nodig om al die clichés te ontstijgen, maar in de regie van de onervaren en bekwame Sammi Cohen slaagt You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah daar moeiteloos in. Dat de film werd gevuld met de complete familie Sandler had irritant kunnen zijn, maar het werkt omdat de film nu juist gaat over het belang van familie en gemeenschap.

Meer dan een familie-aangelegenheid is de film een joodse aangelegenheid, die de kijker meeneemt in de kracht van de joodse gemeenschap, de schoonheid van het joodse geloof en de universele waarde van vriendschap.


You Are So Not Invited to My Bat Mitzvah is nu te zien op Netflix (VoD).