When Fucking Spring Is in the Air

Moeilijk meeleven met iemand zonder empathie

When Fucking Spring Is in the Air

De grote vraag van deze roadmovie is wie zich gaat bekommeren om de zwangere tiener Kasia.

When Fucking Spring Is in the Air draait om de zeventienjarige Kasia, van wie we er in de eerste scènes achter komen dat ze zwanger is. Scènes die grappig bedoeld zijn, maar niet zo overkomen omdat Kasia al direct weinig sympathie opwekt: ze brengt een klein meisje in de problemen, doet naar tegen haar oma en blaft haar vriendje af.

Helaas is Kasia degene die ons moet meenemen op een reis op zoek naar haar ouders, die haar als jong meisje achterlieten bij haar oma. Kasia zoekt hen omdat ze geld nodig heeft om het huis van haar oma, die net haar laatste adem heeft uitgeblazen, te redden uit de klauwen van projectontwikkelaars.

De reis voert eerst naar Duitsland, waar ze haar moeder en haar tot dan toe onbekende zus vindt. De ontmoeting valt plat door het gebrek aan uitstraling van hoofdrolspeler Ada Szczepaniak, die de hele film lang een beperkt palet aan emoties tentoonspreidt. Ze is gekwetst en boos op iedereen. Zelf heeft ze nul empathie met anderen, wat niet inspireert om met haar mee te leven.

Het ongeloofwaardige scenario werkt niet mee. Niemand heeft er echt moeite mee als Kasia onaangekondigd binnen komt banjeren zonder uit te leggen wat er aan de hand is en direct onbeschoft begint te doen tegen haar familie. Wanneer Kasia besluit van Duitsland naar Amsterdam te reizen, waar haar vader woont, gaat haar jonge zusje, met wie ze nog geen enkele verstandhouding heeft opgebouwd, gewoon met haar mee.

Bij haar gay vader ontpopt Kasia zich als homofoob – alweer in onaangename scènes die ieder greintje sympathie dat je voor haar had kunnen ontwikkelen tenietdoen. In een film die zo zwaar leunt op de acteurs en de dynamiek tussen personages is het extra jammer dat die zo weinig diepgang krijgen. Misschien dat heel goede acteurs de gebreken van het script nog iets hadden kunnen camoufleren, maar het houterige geschutter van veel van Szczepaniaks tegenspelers helpt niet mee. Het maakt van deze roadmovie een ongemakkelijke en lange reis.