The Princess

Het meisje, het koningshuis en de camera

The Princess

Diana Princess of Wales, het Britse koningshuis, de Britse pers en de nieuwsconsument hielden elkaar, zo toont deze archiefdocumentaire akelig helder, jarenlang en tot haar tragische dood in een uiterst ongemakkelijke houdgreep.

Wéér een film over Diana Princess of Wales? Weten we inmiddels niet álles over het bestaan van deze publieke figuur, Lady Di’s ongelukkige tijd als aangetrouwd onderdeel van het Britse koningshuis en haar tragische dood? Documentairemaker Ed Perkins (Black Sheep, 2018; Tell Me Who I Am, 2019) legt met zijn film, die volledig bestaat uit archiefbeeld, nog eens een extra laag over dit zo publieke verhaal: de rol van de media en de complexe relatie die het Britse koningshuis én de nieuwsconsument overal ter wereld ermee heeft.

Praktisch elke stap die Lady Di buiten de muren van flats, kastelen, landhuizen, hotels en landsgrenzen zette, staat op beeld. Hetzij via officiële interviews, hetzij gefilmd door telelenzen – en alles daar tussenin. Ed Perkins selecteerde zorgvuldig een chronologische beeldenreeks die aantoont hoe de pers, het koningshuis en de hongerige lezers elkaar in een ongemakkelijke houdgreep houden. Het één lijkt niet meer zonder het andere te bestaan.

Naast staatsbezoeken, georkestreerde interviews en paparazzibeelden voegt Perkins ook voxpop-interviews toe. Daarnaast zien we opnames van verhitte praatprogramma’s over Lady Di en haar vermeende publiciteitsgeilheid en rafelranderige opnames waarbij de media zelf – fotografen onder elkaar – praten over Diana, haar (ex-)man Charles en wie er maar in de buurt van de royals rondhangt. Hoewel Perkins nergens commentaar levert, presenteert hij haarscherp een pijnlijk beeld van het leven van Lady Di. Hij hóeft niet te vertellen waar ze mee worstelde, want dat weten we al. Bovendien straalt het bij vrijwel iedere opname van haar droeve gezicht af. Interessanter is de confrontatie van de kijker met zijn of haar eigen mediagedrag: wat vinden we eigenlijk belangrijk om te weten – en tegen welke prijs?